Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Verziót, melynek keretében fontos társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket nézhetnek az érdeklődők. 

A Verzió az évek során az egyik legfontosabb magyar filmes rendezvénnyé nőtte ki magát; a fesztivál minden évben jelentős érdeklődésre tart számot, idén is több olyan vetítés van már, melyre előzetesen elfogytak a jegyek. A közelmúlt legfontosabb emberi jogi dokumentumfilmjei mellett néhány film a Verzió programjában mutatkozik be, többek között itt láthatjuk először Oláh Kata és Kőrösi Máté legújabb munkáját.

A program a Dívák premierjével kezdődött kedd este a Trafóban, a filmet egy alkalommal láthatjuk még a fesztiválon, hogy aztán november 18-án az HBO Go kínálatában is debütáljon. Ahogy a film szinopszisa fogalmaz:

A film középpontjában Szani, Tina és Emese állnak: vagy ahogy magukat hívják, a Dívák. Három húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket.

A másik magyar premier a Digitális Nomádom lesz, Oláh Kata rendezésében egy új társadalmi csoport kerül a középpontba, a digitális nomádok, akik olyan munkát végeznek, amely miatt nincsenek helyhez kötve, ez pedig szinte korlátlan szabadságot biztosít nekik. A rendezőt akkor kezdték el érdekelni az új csoport tagjai, mikor lánya is ezt az életformát választotta.

Említsünk meg néhány filmet a nemzetközi versenyprogramból is: az Örökké esni fog időben és térben is absztrahálva beszél a háború témájáról, a Kertrendezés az ember és a természet viszonyát vizsgálja. A Négy évszak egy nap alatt a Brexitet és a továbblépés nehézségét vizsgálja, a Beiskolázva egy kis orosz faluban foglalkozik az oktatás kérdésével. Ezen kívül is számtalan filmet láthatunk még, a program elképesztően színes. Idén egyébként a Verziót is hibrid formában rendezik meg, jövő héten ugyanis online is elérhetővé válnak majd a bemutatott alkotások.

Mindemellett több vidéki városban is tartanak vetítéseket, Szombathelyen például a Százontúliak, a Dívák, a Kertrendezés és a Négy évszak négy nap alatt című filmet vetítik majd AGORA Savaria mozi kamaratermében.

Verzió
Pillanatkép a Kertrendezés c. filmből. Forrás: Cinefest Miskolc

A részletes filmlistáról, a kísérőprogramokról a Verzió honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kiemelt kép: Fidelio