A Pannon Tükör kulturális folyóirat jeligés, pénzdíjas pályázatot hirdet öt kategóriában, kategóriánként két korosztályban (30 év feletti és alatti).

A pályaművekkel kapcsolatos elvárás nincsen – hacsak nem kérés: a pályaművek témájának, világának, hátterének legyen bizonyos zalai vonatkozása. Ennek jellegét, mértékét, megvalósításának módját viszont teljesen a szerzőre bízzák. A művek megszólítottja, hőse, apropója lehet egy zalai kötődésű személy, annak életműve, de lehet bármi más is, ami mögött Zalát sejthetjük. A borostyánutat, az TV-tornyot, a Balatont, a lendvai hegyet, a szőlőhegyeket, Hévíz tündérrózsáit, Göcsejt, a Szegek vidékét, az olajfúrótornyokat, az érintetlen erdőségeket, a Festeticseket, Kisfaludyakat, Zrínyieket, a Kis-Balaton nádasait, a hetési gasztronómiát, a henye-hegyi panorámát az Alpoktól a Balaton-felvidékig, a tökmagolajat, a karácsonyi fenyődömpingből élő falvakat, Rezi várát, bármit, csak (és egyúttal ez a pályázat címe is) LEGYEN ZALA!

Pénzjutalmak

A zsűri kategóriánként 3-3 helyezést állapít meg. A zsűrinek lehetősége van nem kiosztani, illetve több pályázó között megosztani egy helyezést. Utóbbi esetben a pénzjutalom is többfelé oszlik. A díjazott a pályázati kiírásban meghatározott pénzjutalmat a folyóiratban vagy annak mellékletében való közlésért kapja, kiemelt szerzői honoráriumként.

A Legyen Zala! pályázat pénzjutalmai, kategóriánként:

  1.  helyezett: 90.000 Ft
  2.  helyezett: 60.000 Ft
  3.  helyezett: 30.000 Ft

(Ezek a 30 év alatti és feletti korosztály díjazottjaira egyaránt érvényesek.)

zala
LEGYEN ZALA! (Forrás: Pannon Tükör)

Kategóriák és zsűritagok

A pályázatra pályázónként egy művet várnak. A ciklusként, sorozatként értelmezhető művek együttesen nem haladhatják meg a megadott maximális terjedelmet. A zsűritagok a bírálati folyamatban való részvételért nem kapnak díjazást.

Vers kategória

Terjedelem: maximum 100 sor. Zsűritagok: Juhász Tibor költő, a Pannon Tükör szerkesztője; Nagy Betti költő, Pannon Tükör-díjas (2021); Szálinger Balázs költő, Pannon Tükör-díjas (2020).

Novella kategória

Terjedelem: maximum 10 ezer leütés. Zsűritagok: András László író, Pannon Tükör-díjas (2021); Bene Zoltán író, a Pannon Tükör szerkesztője; Szekrényes Miklós író, Pannon Tükör-díjas (2020).

Publicisztika, egyéb prózai mű kategória

Ide tartozik minden, ami egyéb szépirodalom: tárcanovella, kisesszé, jegyzet, glossza, recept, helytörténet, útleírás stb. Terjedelem: maximum 10 ezer leütés. Zsűritagok: Cséby Géza író, költő, műfordító; Bödőcs Tibor humorista, író; Smid Róbert kritikus, Pannon Tükör-díjas (2021).

Vizuális mű kategória

Fotó, grafika, képregény. Maximum 8 tételes sorozat, illetve 8 táblás képregény. Zsűritagok: Bubits Tünde író, a Pannon Tükör főszerkesztője; Németh János szobrász, keramikus, A Nemzet Művésze, a Pannon Tükör-díj alkotója; Vajna Ádám költő, a Hévíz folyóirat szerkesztője.

Színház kategória

Jelenet maximum 10 ezer leütésnyi terjedelemben. Zsűritagok: Nagygéci Kovács József kritikus, a Pannon Tükör szerkesztője; Turbuly Lilla színpadi író, kritikus, a Pannon Tükör szerkesztője; Móré Tünde kritikus, Pannon Tükör-díjas (2020), a Pannon Tükör szerkesztője.

További technikai információk

A pályázat beadási határideje 2022. február 15.

A pályázat beadási módja: a pannontukor@gmail.com e-mailcímen, csatolt fájlként, .doc, .rtf vagy .pdf formátumban. A csatolt fájl a művön és a mű címén kívül kizárólag a választott jeligét tartalmazza. A fájl címe a mű címe legyen, a szerző neve nélkül. A levélhez második fájlként egy szöveges dokumentumot kell csatolni, ebben legyen megadva a jelige feloldása, azaz a szerző neve és a jelige együtt. A levélben meg kell jelölni a kategóriát, illetve azt, hogy 30 év alatti vagy fölötti szerző a pályázó.

A díjazott szerzők hozzájárulnak a beadott pályamű Pannon Tükör folyóiratban és/vagy a folyóirat mellékletében való közléséhez.

Az elbírálás után a folyóirat szerkesztői a döntésről legkésőbb 2022. március 1-jéig beszámolnak, és a győzteseket külön értesítik a továbbiakról.