Történelemkönyvekből, iskolai ünnepségekről minden magyar ember tud valamit, a 168 évvel ezelőtt történt legfontosabb eseményekről. Mikszáth Kálmán által írt „Jókai Mór élete és kora” című életrajzi mű, rengeteg olyan érdekességgel szolgál, ami nem szerepel a köztudatban. Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére, valamint Jókai tiszteletére ezen érdekességek közül mutatunk be párat!

Forrás: youtube.com

Jókai több mint egy évvel a forradalom kitörése előtt költözött Pestre. Első dolga megérkezésekor barátja, Petőfi Sándor felkeresése volt. S, hol máshol tehette mindezt, mint a később a március 15-i események egyik legfőbb szimbólumává váló, Pilvax kávéházban.

„Nyakába vette a várost, Petőfit felkeresni, akiről komolyan kezdtek már akkor beszélni az emberek. A Pilvax-kávéházba ment, tudta, hogy odajön Petőfi, gondolta, ott várja be. Megkérdezte a pincérektől, melyik asztalnál szokott ülni, mire azok odamutattak egy nagy kerek asztalra a szögletben, mely a »Közvélemény asztala« címen válik ismeretessé nemsokára ebben az országban.”

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok a zaol.hu-n.

Kiemelt kép: art7.hu