A Libri irodalmi díj nyertese 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes átadóját május 13-án este tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

„A Libri felelőssége, hogy minél szélesebb közönséggel ismertesse meg a kortárs magyar irodalom legjobb műveit. A mostani rendkívüli helyzet sem tántorított el minket attól, hogy a Libri irodalmi díjakkal felhívjuk a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. A karanténhelyzet sem okozott ebben törést, online zsűriztünk, és online adtuk át a díjakat. A díjak presztízsértékét mutatja, hogy idén rekordszámú, több mint 34 000 szavazat érkezett a tíz döntős műre. Tavaly megemeltük a díjakkal járó támogatás összegét, így már 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.” – mondta el Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 180 képviselője tett javaslatot, hogy a 2019-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások:

Babarczy Eszter A mérgezett nő (Jelenkor)
Barnás Ferenc Életünk végéig (Pesti Kalligram)
Bodor Ádám Sehol (Magvető)
Darvasi László Magyar sellő (Magvető)
Grecsó Krisztán Vera (Magvető)
Láng Zsolt Bolyai (Jelenkor)
Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt (Magvető)
Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint (Pesti Kalligram)
Tóth Krisztina Fehér farkas (Magvető)
Závada Pál Hajó a ködben (Magvető)

Forrás: Libri

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

A döntős könyvek között találunk hat regényt, Barnás Ferenc, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Péterfy Gergely és Závada Pál tollából, három novelláskötetet, Babarczy Eszter, Bodor Ádám és Tóth Krisztina műveit, továbbá egy verseskötetet Nádasdy Ádámtól.

A Libri irodalmi díjat 2020-ban Láng Zsolt nyerte el Bolyai című regényével.

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja így nyilatkozott a díjazott mű kapcsán: „Van benne élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten. Szóval tudósregény is ez, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne. Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai.” – Írja a litera.hu

Láng Zsolt – Fotó: Gálos Viktor

A Libri irodalmi közönségdíjat az olvasók szavazatai alapján Grecsó Krisztin kapta Vera című regényéért.

Vera Grecsó Krisztián regénye. A szerző az egyik legismertebb magyar író, József Attila-díjas költő, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa. A zsűri egyik tagja, Beck Zoltán szerint: „…ez a könyv beavatás-történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé. Azé a valóságé, amelyről tudjuk: kiábrándító, korrupt és boldogtalan minden időben, hogy szorongó és bizonytalan emberek a felnőttek, azok, akik mi vagyunk, vagy akikről azt gondoltuk egykor, gyerekként, hogy mi is leszünk majd – ha felnövünk egyszer. Felnőttként meg kénytelenek vagyunk belátni: gyerekként sem voltunk, gyerekként sem lehetünk tiszták és ártatlanok.” – Írja a litera.hu

Grecsó Krisztián – Fotó: Gálos Viktor

A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat mind ez idáig a következők nyerték el:
Libri irodalmi díj: 2016: Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (Magvető Könyvkiadó, 2015); 2017: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (Kalligram, 2016); 2018: Tompa Andrea: Omerta (Jelenkor, 2017); 2019: Szvoren Edina: Verseim (Magvető, 2018) 
Libri irodalmi közönségdíj: 2016: Bartis Attila: A vége (Magvető Könyvkiadó, 2015); 2017: Kepes András: Világkép (Libri, 2016); 2018: Bödőcs Tibor: Addig se iszik (Helikon, 2017); 2019: Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (Magvető, 2018)

Kiemelt kép: litera.hu