A Kis Présházban március 9-én este a közönség Biró Zsombor Aurél legújabb kisregényéből hallhatott részleteket. Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című művének töredékein keresztül megismerhettük a szerzőt, akit az est moderátora, Horváth Florencia költő, újságíró kérdezett családról, színházról és jelenlegi munkáiról.

Az est Biró A mellőzöttek című novellájának felolvasásával kezdődött, mely 2023 elején a telex.hu-n is elérhetővé vált. A mű egy pályakezdő filmrendező szemszögéből mutatja be a filmkészítés áthatolhatatlan, bürokratikus világát. A történet során egy korrupt kormánybiztos bírálja a rendező legújabb filmjét, melyben egy „mellőzött” játssza a főszerepet – azaz egy olyan személy, aki nem hajolt meg a hatalom előtt, így a szakmában perifériára szorult.

Horváth Florencia a beszélgetést a szerző kezdeti inspirációit feltáró kérdéssel indította. Biró Zsombor a művészeti pálya iránti érdeklődését elsősorban a Waldorf-Iskolában eltöltött éveknek köszönheti, itt ugyanis rendkívül gyakran volt része olyan feladatokban, melyek megismertették a gyerekekkel a kevésbé népszerű művészeti ágakat is, például a fafaragást vagy a horgolást. Emellett családi szokások szintén befolyásolták az olvasáshoz való viszonyulását – míg kamaszként videójáték-függőséggel küzdött, szülei Rejtő Jenő-könyveket adtak a kezébe. A moderátor arról kérdezte, mely művek és szerzők hatottak rá leginkább élete során; Biró többek között Ernest Hemingway Fiesta – A nap is felkel című regényét, illetve J. K. Rowling Harry Potter-könyvsorozatát emelte ki a számára fontos szövegek közül.

A beszélgetés során előkerültek munkásságának fontosabb mérföldkövei. Biró Zsombor elmondta, nagy hatással volt rá a Független Mentorhálózatbeli mentora, a Fiatal Írók Szövetségének táborai, valamint a 2021-ben kapott Móricz-ösztöndíj is. Rövid ideig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen forgatókönyvíró szakon tanult, ahol rengeteg strukturális tudást sajátított el az évek során. Ma már az irodalmi műhelyek számára inkább a kikapcsolódást, mint a fejlődés lehetőségét jelentik, ugyanis elmondása szerint mostanra kialakította maga körül azon személyek körét, akikhez szakmai véleményért fordulhat.

Horváth Florencia arra volt kíváncsi, hogyan lesz egy novellából regény, így Biró elmesélte legújabb könyvének történetét. A Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek munkacímű alkotását eleinte zárónovellának szánta, ámde a szöveg nagyobb és nagyobb méreteket öltve regénnyé formálódott, mely feltárja a szerző családjának történetét – a szülők gyerekkoráig visszamenőleg. Horváth azt is szerette volna tudni, szerinte miért foglalkoztatja a szerző generációját a család és a származás témája, mire Biró Zsombor azt felelte, ha kapcsolatba szeretne kerülni a közönégével, elengedhetetlen beszélnie életének olyan meghatározó részéről, mint a családja.

Biró Zsombor f21
Fotó: Maria Kashtanova

A szerző felolvasott egy nagyobb lélegzetű részt új kötetéből, mely az elbeszélő édesanyjának fiatalkorát meséli el. A karakterek igényes megformáltsága, a történet hitelessége nemcsak annak köszönhető, hogy valós eseményeken alapul, hanem a nosztalgikus hangulatnak is, melyet a gyermek mint mesélő szemszöge ad.

Amikor felmerült a kérdés, Biró Zsombor szüleit vajon hogyan érinti, hogy az irodalom szeretetére buzdított gyermekük legújabb művében a saját, kissé kiszínezett, de igaz történetüket írta meg, a szerző a közönséggel együtt nevetett fel. Elmondása szerint ő maga is meghökkenne egy hasonló helyzetben, de bízik abban, hogy a szülei megértik, a fiktív elemekkel való tarkítás az alkotói folyamat részét képezi. Bár szeretne őszintén beszélni családjáról, azt is elárulta, gyakran előfordul, hogy nem valós elemeket sző a történetbe. Mindeközben fontosnak találja azt is, hogy „ne vegye hülyére az olvasót”. A közönségére partnerként tekint, akiket olykor-olykor az orránál fogva vezet, de sosem hazudna nekik.

Ezután a színházzal, filmezéssel kapcsolatos munkáiról mesélt; legújabb, Kizlinger Lillával közösen alkotott darabját, a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad? című előadást legközelebb a tatabányai Jászai Mari Színházban tekinthetik meg az érdeklődők, 2023. március 26-án. Emellett két diplomarövidfilmen is dolgozik jelenleg. Mikor Horváth Florencia arról érdeklődött, a színpadi és filmes, vagy a szépirodalmi alkotás folyamatát szereti-e jobban, Biró Zsombor azt felelte, természetesen sokkal szórakoztatóbb csapatban dolgozni egy színdarabon, mint naphosszat magányosan írni. Míg a filmrendezés hosszú ötletelést, ámde kevés írói feladatot rejt magában, addig a prózai művek alkotása rengeteg szerkesztést, egyhelyben ülést igényel. Fontos tehát elsajátítani az időhatékonyságot és az effektív munkára való képességet; erre az SZFE-n töltött évek tanították.

Az est zárásaként Biró Zsombor Aurél ismét felolvasott két rövid részletet kisregényéből, melyekben a nagyszülők is szerepet kaptak. A felolvasott részletek egyenként novellaként, egységként tekintve pedig egy ígéretes családtörténet kíváncsiságot ébresztő szeleteként egyaránt megállják a helyüket.

A kiemelt kép Maria Kashtanova fotója