Színes programok várják jövő héten is országszerte az irodalomkedvelőket.

Önismereti és irodalmi beszélgetés Szabados Ágival – Szeptember 7. 19 óra

Helyszín: T9 – Az első bástya

A Facebook-esemény leírásából:

Első estünkön az irodalom felől jutottunk az önismeretig, a második esten, szeptember elején megfordítjuk ezt, az önismerettől indulunk és az irodalomig jutunk. Ez alkalommal Szabados Ági beszélgetőpartnere dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus lesz, aki nemcsak számos könyv szerzője, de imád olvasni, könyveiben is rendre felbukkannak olvasmányaira való utalások.

Beszélünk arról, hogy szerinte a szöveg, az olvasás és a könyvek világa mennyire tud segíteni a lelki immunrendszerünk megvédésében, mit vagy milyen könyveket érdemes olvasni, és miért állnak szeptemberben megjelenő könyvének fókuszában az elvárások.

Őszindító, motiváló beszélgetésünk célokról, álmokról szól majd, és arról, hogy ezek valóban a mi vágyaink-e, vagy környezetünknek próbálunk megfelelni. Ha elvárások szorításában élünk, akkor ezek kinek az elvárásai?

Várunk minden érdeklődőt szeptember 7-én egy megszokottól eltérő, interaktív estre, ahol közelebbről is megismerhetik az ország egyik legnépszerűbb pszichológusát, Budapest különleges helyszínén.

Közreműködik: Almási Kitti klinikai szakpszichológus, Szabados Ági alapító, ‘Nincs időm olvasni kihívás’, műsorvezető-szerkesztő, „Lapozz a 99-re!”, irodalomterapeuta

Az előadás hossza 90 perc.

Esőnap: 2020. szeptember 23.

Simon Márton // Táborszky Bence – Dalok a magasföldszintről – Szeptember 8. 19 óra

Helyszín: Budapest Park

Simon Márton és Táborszky Bence közös estjén a Dalok a magasföldszintről című kötetből olvas fel Simon Márton, miközben Táborszky Bence trombitán kíséri.

Simon Márton költő, slammer, az utóbbi tíz évben három verseskötete jelent meg – Dalok a magasföldszintről, Polaroidok, Rókák esküvője. A legutóbbival, amellett, hogy 2019-ben Libri Irodalmi Díjra és az Aegon Művészeti Díjra is jelölték, 2018-ban elnyerte a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat.

A belépés a Middlemist Red koncertjegyével lehetséges.

Jónás Vera + Závada Péter estje // Víztorony – Szeptember 9. 20 óra

Helyszín: Nagyerdei Víztorony (Debrecen)

A Facebook-esemény leírásából:

Zene és irodalom. Két külön világ, számos találkozási ponttal. Jónás Vera és Závada Péter ‘Újonc’ közös workshopja hátat fordít a hagyományos zenés versfelolvasásnak: kísérletezik, kockáztat, próbára tesz műfajt, előadót és hallgatót egyaránt.

Jegyek elővételben: 1800 Ft

Jegyek online:
https://campus.jegy.hu/program/jonas-vera-es-zavada-peter-estje-115302

Jegyek a rendezvény napján: 2300 Ft

Slam poetry – Kiteregető: Kemény, Pion, Mészáros, Bárány – Szeptember 10. 19 óra

Helyszín: Esernyős

Adott jó sok csipesz, négy slammer, egy ikonikus klub és minden, amit a mikrofon centrifugája kibír. Az óbudai Esernyős slam poetry versenysorozatában nincsenek tabuk, se összegyűrt kéziratok, csak bivalyerős gondolatok, hogy a végére minden kitisztuljon a fejekben.

Bárány Bence, slammer, a Vates márka alapítója showcasében azt a témát járja körül, amit az eseményben megszavaznak a számára. Figyeld az eventet, mert kommentben te is bedobhatod a szennyesed!

Az este folyamán Kemény Zsófi többkötetes költő, slammer és Mészáros Péter országos slam poetry bajnok a helyszínen csap össze, hogy a közönség által adott tematikára új szöveget írjon és három különleges versenyblokkban kiteregesse a gondolatait.

A végén az nyer, akire a legtöbb csipeszt rakjátok.

Házigazda: Pion István, költő, író, újságíró

Produkciós menedzser: Czveiber Barbara

Jegyár: 1.200 Ft

Fotók: Mezősi Kristóf, Bokor Krisztán

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló könyvbemutató – Szeptember 11. 17 óra

HelyszínBartók Pagony

A Facebook-esemény leírásából:

Kicsi, közepes és nagy rajongók, figyelem! Készen álltok, hogy játsszatok a érzékeitekkel? Szeretnétek kipróbálni, milyen a sötétben játszani a hangokkal? És sötétből előbújó varázslatos karcképeket készíteni?

Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani! A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket! Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünk, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?!

A válasz talán kiderül szeptember 11-én Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen… Nos, hogy meddig, az kiderül élőben és a minden szempontból szokatlan könyvben, ahol egy váratlan pillanatban akár még Andy Warhol és Joan Miró is szembesétálhat velünk.

Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai – Szeptember 11. 19 óra

Helyszín: New York Café Budapest

Térey János emlékiratának bemutatója

Az esten a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai című kötetről Szirák Péter irodalomtörténésszel Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget majd.

Az önéletírásból Fekete Ernő olvas fel részleteket.

FONTOS! Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, mert limitált számú látogató vehet csak részt az esten. Ezért kérjük, a részvételi szándékodat jelezd itt e-mailen: newyorkcafe2020@gmail.com

„Az a kérdés, hajlandó vagy-e lemenni az őseidért a kútba, vagy sem, és kibírod-e, amit felhozol” – írja a könyvben Térey János. A halála előtti években ezen a kéziraton dolgozott, közölt is belőle néhány fejezetet Egy cívis vallomásai alcímmel, azt azonban senki nem sejtette, hogy terjedelmes részével elkészült. A Boldogh-ház, Kétmalom utca című memoárt befejezni már nem tudta, de a tervezett mű egész struktúráját kidolgozta.

Az emlékiratban az író debreceni gyermekkorának és ifjúságának majdnem két évtizedét beszéli el. A meghatározó családi kötelékekről, a család eredetének kutatásáról, a szülőváros kulturális és történeti hagyományairól mint a személyiségét, a nevelődését formáló együttes hatásokról számol be ez a lezáratlanságában is sokrétű epizódokban kidolgozott vallomásfüzér. Az emlékirat fent idézett mondata arról tanúskodik, hogy nem csupán a szemérmesség, az érzelmességtől erősen ódzkodó alkat, de a feltárandó-feltárulkozó múlt, a távoli ősök elképzelt-kutatott élete és az örökölt-átélt traumák is nehezítették a szerző számára ezt a soha el nem odázott munkát, amely a Térey-hagyaték végességében „egy cívis vallomásai”-ként elénk tárul.

2020. szeptember 14-én lenne ötvenéves Térey János, erre az alkalomra jelenik meg ez a hátrahagyott memoár: https://bit.ly/térey_boldogh-ház

Térey Könyvünnep – Debreceni Ünnepi Könyvhét – Szeptember 12. és 15. között

Helyszín: Dósa nádor tér (Debrecen)

„S partra buktam végül Debrecenben”

A Térey Könyvünnep elé

Szeptember 14-én lenne ötven éves a Debrecenben született, itt felnőtté váló és szülővárosához mindig hű nagy költő, Térey János. A kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművésze átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak. Olvasói, az irodalom ínyencei tudják, hogy milyen megragadó erejűvé, milyen intenzitásúvá formálta a műveit. S mindezt lenyűgöző műveltséggel és rendkívüli nyelvi fantáziával tette. Olyan újító volt, aki messzemenőleg tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is. A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a „maradandóságot” az értékek megújító megőrzéseként fogta fel. A nem sejtett vég előtti hónapokat egy nagyszabású emlékirat, a Boldogh-ház, Kétmalom utca című család- és várostörténeti opusz megírásával töltötte. Alászállt a múltak kútjába, hogy felhozza egy cívis nemzetség, és vele egy titkát váltig őrző város ellentmondásos történetét. A levéltárak és a lelkek mélyére ereszkedett, hogy a gyarapodás és romlás, a céltudatosság és úttévesztés, az építés és rombolás, a szenvedély és a szenvedés, a szeretet és az ártás különös, egyedi és mégis közös mintázatát megmutassa nekünk. E posztumusz memoár önelemző elszántsága, okossága és mívessége, katartikus megvilágító ereje is bizonyítéka annak, hogy Térey János váratlan és korai halála felbecsülhetetlen vesztesége szellemi közösségünknek.
Vigaszunk csak az lehet, hogy olvassuk műveit és megőrizzük emlékét. Ennek jegyében, a költő születésének 50. évfordulója tiszteletére, hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a Térey Könyvünnepet. Bemutatjuk az emlékiratát, sétát szervezünk verseinek helyszíneit, nyomait keresve, ellátogatunk egykori iskolájába, a Tóth Árpád Gimnáziumba és költeményei megszólalnak majd színházi esteken is. A Dósa nádor téren könyvvásár lesz: ismét találkozhatnak egymással írók, olvasók, kiadók és kereskedők. Várunk minden kedves érdeklődőt az idei könyvhetet pótló és egyszersmind egy új irodalmi ünnepet megalapító rendezvényünkön! – írja Szirák Péter

Debrecen Megyei Jogú Város és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár minden érdeklődőt szeretettel vár a Térey Könyvünnep – Debreceni Ünnepi Könyvhét programsorozatára!

Térey János, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotója 2020. szeptember 14-én ünnepelné ötvenedik születésnapját. Tragikusan fiatalon bekövetkezett halála miatt ez a nap a rá való emlékezésé. Emlékiratának debreceni bemutatójával, szülőházánál emléktábla-avatással, valamint verses esttel hívjuk fel a figyelmet roppant életművére, különleges alkotói pályájának jelentőségére.

Az emlékezéshez egy többnapos városi rendezvénysorozat is kapcsolódik: az Ünnepi Könyvhét hagyományait ezúttal a Dósa nádor téren elevenítjük fel egy újabb helyszínnel gazdagítva a könyvhét debreceni történetét. A kortárs irodalom, a könyvkiadás ünnepén ezúttal is írók és olvasók találkozásán, a könyves kultúra népszerűsítésén lesz a hangsúly: a „díszvendég” ezúttal a névadó Térey János lesz.

Rendezvényeinken az aktuális járványügyi előírásokat maximálisan betartjuk és betartatjuk, és erre kérjük vendégeinket is!

Programok az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/363284021733152/

Dunapest – Vámos Miklós regényének bemutató estje – Szeptember 12. 18 óra

Helyszín: New York Palace, DA

A Facebook-esemény leírásából:

Nagyon sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2020. 09. 12-én 18:00 órai kezdettel a New York Palace Budapest Róma termébe (Erzsébet krt. 9-11, Budapest, 1073) Vámos Miklós Dunapest című regényének könyvbemutatójára. A bemutatón fellép Koltai Róbert színművész.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy egy személy egy email címről regisztráljon! A belépő díja 4000 Ft, amely tartalmazza Vámos Miklós könyvét is, a Dunapest című regényt. Regisztrálni 2020. szeptember 10-e éjfélig lehet CSAK ITT: https://bit.ly/2Xtzx2z

A részvételi díjat a helyszínen tudják majd kollégáinknál kifizetni (lehet készpénzben és bankkártyával is).

Amennyiben nem tud mégsem eljönni a bemutatóra, kérjük, hogy foglalását mondja le itt: szpisjak.blanka@lira.hu

A rendezvény a sajtó munkatársainak díjtalan, de regisztrációhoz kötött (sajtóorgánum megjelölése kötelező).

A program végén Vámos Miklós dedikál – a dedikációhoz a maszk viselése minden kedves vendég számára kötelező! Köszönjük, hogy vigyázunk egymás egészségére!

Dunapest Linda, az Angliában élő francia nő (negyvenes) értette így félre egyszer fővárosunk nevét. Magyar származású férje halála után vaktában fölszáll az első repülőgépre, ami történetesen Budapestre indul. Itt megismerkedik egy fiatal lánnyal, Tóth Julival (húszas) és két fiatalemberrel (harmincasok). A lány meghívja magához a regény fő helyszínéül szolgáló patinás bérházba, a Pozsonyi út 38–40.-be. Az 1938-ban készült épület múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát.

Csillagos ház volt 1944-ben a Pozsonyi 38., a vele egybeépített 40. pedig svájci védettségű is. Történelmi alakok, Carl Lutz, a svájci alkonzul és Raoul Wallenberg, a svéd követségi titkár is felbukkannak a regény során – ők ketten egy közepes város teljes lakosságát kitevő embert mentettek meg 1944-ben. A ház valós lakóinak (Hatvany Lajos, Szép Ernő, Heltai Jenő) vagy képzeletbeli tulajdonosainak sorsa révén fiction és non-fiction kígyója szétválaszthatatlanul tekeredik össze Vámos Miklós legújabb könyvében – jelenné téve azt, ami múlt.

Pennák a tölgyek alatt, avagy a Margitsziget irodalmi sétája – Szeptember 13. 14 óra

Helyszín: Margitsziget

A Facebook-esemény leírásából:

Mennyire ismerhette Arany János a fákat?

Miért költözött Krúdy Gyula a Margitszigetre?

Mit kereshetett Szép Ernő a bokrokban?

A Margitsziget Pest és Buda között a város közepén igazi kulturális és természeti csoda, a középkortól napjainkig évgyűrű-szerűen rétegekben őrzi emlékeit. „Itt szoktunk gyermekek lenni és itt szoktunk megöregedni” – írja megkapó bájjal Szerb Antal. Sétánk során végigjárjuk a szigetet és annak irodalmi-kulturális emlékezetét is, így érintjük Arany János tölgyeit, Krúdy Gyula és Molnár Ferenc szállodáját és megkeressük azt is, hol küzdhetett meg Toldi Miklós a cseh vitézzel.

Találkozó: 26-os busz Margitsziget/Margit-híd megállója. A gyülekező a túra előtt 15 perccel kezdődik. Séta vége: 26-os busz Zenélőkút megállója

Jelentkezés a sétára: www.flowszter.hu

Részvételi díj: Felnőtteknek 3500 Ft. Amennyiben nyugdíjas, diák (18 éves korig), pedagógus, egészségügyi dolgozó, a túra ára 2500 Ft. A séta díját készpénzben tudják fizetni a helyszínen, ha áfás számlát szeretnének, kérem, egy nappal korábban jelezzék az info@flowszter.hu email címen. Kérem, ha lehet, a túra pontos összegét készítsék elő!

Sétánk minimum 4 fő jelentkezése esetén indul. A csoport maximális létszáma 30 fő.

Szelíden és szilárdan – Hitvallás Szabó Magda műveiből – Szeptember 13. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár

A 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 103 évvel ezelőtt született, és 13 évvel ezelőtt hunyt el. A Szelíden és szilárdan című előadás elénk tárja Szabó Magda életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését.

Az előadásban megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek családja, az édesanyja, Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a különleges testvér, Szobotka Tibor, az imádott férj és nem utolsó sorban a legfontosabb helyszín, Debrecen. Felvillan Kumacs és természetesen végig jelen van Szabó Magda. Gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, halhatatlanként…

Az előadás Daragics Éva közreműködésével jött létre.

Az írónő szerepében Gajdó Delinke színművész látható.

„Drága Magdus (remélem, megbocsájtja nekem, hogy mint minden szerettemet, őt is becézem) olyan gyermek, nő, feleség és ember volt minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, konokságával, hitével és olyan író nyitottságával, rejtelmességével, gazdagságával, akit nem lehet nem szeretni, nem lehet nem játszani, nem lehet nem megmutatni minél több embernek, minél több olvasatban, minél több megvilágításban.” (Gajdó Delinke)