Színes programok várják jövő héten is országszerte az irodalomkedvelőket.

Alapozás – a FISZ könyvek bulija Szeptember 14. 17 óra

Helyszín: Darshan Udvar Étterem

A Facebook-esemény leírásából:

Gyere, és lapozz bele! Legújabb köteteinkkel, boldog (virtuális) szerzőkkel, frisskönyv illattal, zenés felolvasásokkal várunk benneteket! Hogy mi vár rátok?

Szerkesztők reflektorfényben
Szépirodalmi kóstolgató
FISZ–Minerva könyvek
Kéziratok a FISZ szerkesztőségi műhelyből

I. BLOKK

17.3019.00 Szerkesztők reflektorfényben: A FISZ új szépirodalmi könyveiről a szerkesztőket kérdezzük. Akik válaszolnak: Nyerges Gábor Ádám, Gondos Mária Magdolna, Sirokai Mátyás, Tinkó Máté. Aki a szerkesztőket szóra bírja: Bán-Horváth Veronika szépirodalmi kóstolgató.

Kemenes Henriette: Odú
Ozsváth Zsuzsa: Előző részek
Kabai Csaba: Árnyékbox
Balázs K. Attila: Homokóriás
Halmi Tibor: Utolsó csatlakozás
Székely Örs: Ostinato

A földrajzi távolság és a járványügyi korlátozások nem választanak el, távollévő szerzőink online szólalnak meg. Halmi Tiborral a szerzői felolvasást megelőzően Górász Péter beszélget. Székely Örs és Bordás Máté köteteikből hoznak szövegeket, melyeket összemixelnek pár hangszerrel és elektronikával.

II. BLOKK

19.3020.30 FISZ–Minerva könyvek

Zelei Dávid Folyó/irat/mentés című kötetét, valamint a Lánctalp és macskakő című tanulmánykötetet Vass Norbert és Pataki Viktor szerkesztők mutatják be.

Kéziratok a FISZ szerkesztőségi műhelyből.

Urbán Bálint, Katona Ágota, Juhász Márió és Makáry Sebestyén négy olyan szerző, akiknek kötetterve már a FISZ szerkesztőségében formálódik. Ízelítő a megjelenés előtt álló könyvekből.

Ráolvasás ★ Nemes Z. Márió: Barokk Femina Szeptember 14. 19 óra

Helyszín: Grand Café Szeged

Nemes Z. Márió Barokk Femina című kötetének bemutatója.

Moderátor: Klajkó Dániel

Zene: Open Circus

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

Barokk Femina (Jelenkor Kiadó, 2019) „Érzésem szerint eddig túl keveset beszéltek a BAROKK FEMINÁRÓL, noha hamarosan lényegbevágó következményei lesznek.” Baljós színezetű jövendölés ez, amely mintha az olvasó kezében tartott mű poétikai ambícióit, illetve azok lehetséges esztétikai és társadalmi okozatait sejtetné számunkra. Széles fesztávú, vallomásos belső utazásét, amely a költői én és a magyar társadalom kollektív tudattalanjának egymásba omló ősmasszívumába kalauzol el bennünket. Nemes Z. Márió legújabb kötetében azonban az egymást metsző irodalmi, politikai és társadalmi tereken túl egy pontosan beazonosítható korszak tablója is megelevenedik. A verses napló ugyanis arra vállalkozik, hogy egyszerre látomásos erejű, mégis kíméletlenül éles archeológiai látleletét nyújtsa a 2006-os őszi eseményeknek.

Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta. Legutóbbi kötete Ektoplazma (esszék, 2020, Symposion). Budapesten él.

Klajkó Dániel kritikát ír, olvas, a Grand Café munkatársa, az SZTE BTK hallgatója. Az OPEN CIRCUS a Grand Café és a szegedi Szabad Improvizációs Műhely összefonódásából létrejött kísérleti formáció.

Zenélnek: Orcsik Roland és Szvetnyik Margit

Őszi hadjárat Szeptember 14. 20 óra

Helyszín: Debreceni Irodalom Háza Déri Múzeum

Térey János, a kortárs magyar líra megkerülhetetlen szerzője harminc év versterméséből komponálta meg Őszi hadjárat című gyűjteményét, melyben egy kötetnyi új alkotását is közreadta. A debreceni születésű költő, író tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel örökre itt hagyott bennünket.

Az Őszi hadjárat című felolvasóesten a kötetben szereplő verseiből készült válogatással emlékeznek rá a szervezők. Az est szerkesztő-rendezője Mészáros Ibolya.

Szereplők: Bakota Árpád, Hajdu Imelda, Mészáros Ibolya

Jelenkor-est: Fekete Richárd Szeptember 15. 18 óra

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Pécs

Miért jó, ha egy költő keveset szerepel? Jó-e egyáltalán? Miért éri meg az irodalmi élet kívülállójának maradni? Megéri-e? Mit nyer a versszöveg, ha szerzőjét kevésbé befolyásolják az irodalmi szcéna hétköznapjai? Nyer-e valamit?

Fekete Richárd 1986-ban született Pécsett, a PTE-n oktat irodalomtudományt. Első verseskönyve Király Odett álnéven jelent meg Magamon kívül címmel 2011-ben a Palatinus Kiadó gondozásában, második kötete a Bányaidő címet viseli (JAKPrae, 2015). Ritkán szerepel, még ritkábban van önálló szerzői estje. Most az utóbbi három évben írt verseiből olvas fel, közben Mohácsi Balázs kérdezi költészetről, életről. 

A megszólalás üres helye / Irodalmi Szalon #113. Szeptember 15. 19 óra

Helyszín: MITZI kortárs kávéház és bisztró

A Facebook-esemény leírásából:

Szeptember 15-én a 113. Irodalmi Szalonnal jelentkezünk és várunk benneteket szeretettel. Vendégünk és témánk Beck Zoltán énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője, író, aki a zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Romológia Tanszéken dolgozik egyetemi adjunktusként és a napokban jelenik meg új kötete, A megszólalás üres helye. Munkájáról, aktuális kötetről beszélgetünk vele és Balatonyi Judittal (tudományos munkatárs (PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék; MTA TKI). „Ha egyszerű kérdésekben akarom megfogalmazni, mi is ez a könyv, azt mondanám: három rövid kérdés. »Mi a romológia?«, »Mi a cigány, roma irodalom?«, »Van-e a képzőművészetnek etnikus tere?« Nem hiszem, hogy ezek a kérdések megválaszolhatók, inkább azt, hogy ezek mentén elsősorban morális és esztétikai megfontolások mutatkoznak meg, olyanok, amelyek a világunk dolgaihoz való viszonyunkat árnyalni, pontosítani vagy megkérdőjelezni tudják.”

Háziasszony: Juhász Anna irodalmár

Belépő: 1000 Ft
A belépéshez regisztrálni kell az anna.irodalmiszalon@gmail.com címen!

Versek és Zene – Erdős Virág és Rohmann Ditta estje – Szeptember 16. 18 óra

Helyszín: Négyszoba Galéria

A Facebook-esemény leírásából:

A W17 és a Négyszoba Galéria szeretettel meghívja önt szeptemberi zenés irodalmi eseményére: ez alkalommal Erdős Virág költő olvas fel verseiből, Rohmann Ditta csellista zenei kíséretével. Az esemény tervezett ideje 60 perc, helyszíne a W17 harmadik emeleti terasza – rossz idő esetén pedig a Négyszoba Galéria, ugyanott. Az eseményre a belépő 500 Ft, jegyek a helyszínen válthatók.

Műút-est a Három Hollóban – Szeptember 16. 18:30

Helyszín: Három Holló

A legfrissebb lapszám (2020074) budapesti bemutatója

Szépirodalmi felolvasás, kritikai kerekasztal, képzőművészeti vetítés

A szépirodalmi felolvasás résztvevői: Berta Ádám, Győrfi Viktória, Szendi Nóra

Moderál: Mezei Gábor, szépirodalmi szerkesztő

A kritika-kerekasztal résztvevői: Kulcsár-Szabó Zoltán, Márton László, Semság Tibor, Szemes Botond

Moderál: Vásári Melinda, a kritikarovat szerkesztője

Nagy Gerzson: Délután apámmal – könyvbemutató – Szeptember 17. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Nagy Gerzson: Délután apámmal című könyvének bemutatója az Írók Boltjában.

A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

Leírás: Amikor először olvastam Nagy Gerzson prózáit az ÉS-ben, meglepődtem. Hogy lehet, hogy nem ismerem ennek a megvesztegethetetlen, minden érzelgősségtől mentes írónak a nevét? Mert, hogy kiváló stiliszta, bátor és következetes, egyike az önmagához és szereplőihez egyaránt könyörtelen íróknak, abban biztos voltam. Személyes találkozásunkkor megtudtam azt is, hogy ez az első regénye, 1975-ben született, vidéken nőtt föl, a Közgázon végzett és írói világát Ottlik, Mészöly, Salinger, Camus alakította. – mondta Takács Zsuzsa

Ne olvassa el ezt a regényt, akit nem érdekel, milyen volt kamasznak lenni, egy magyar megyeszékhely kollégiumában élni, gimnáziumba járni az 1980-as évek végén (zene: Depeche Mode, a fiúk már boxeralsót hordanak), aki nem akarja érezni a 14-18 éves fiú- és lánytestek szagát, a töltött csirke, a házibor meg a kevert pálinka szagát, aki nem szeretné a bőrén érezni a lány- és fiútestek nyomakodását, nem akarja látni a fiatal tesitanárnő köldökében a piercinget! És az sem, aki nem akarja végigkövetni a kamaszfiú lehengerlően erős apjának tündöklését és hanyatlását, két sztrókja után a halálát. A többieknek annál inkább ajánlom. Zoltán Gábor

Pécsi Ünnepi Könyvhét – Szeptember 17-től 20-ig.

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Pécs

A Jelenkor és a Csorba Győző Könyvtár szeptember 17. és 20. között várja az olvasókat az Ünnepi Könyvhét pécsi eseményeire. A programokra a Művészetek és Irodalom Háza belső udvarán (Hild udvar) kerül sor. Esőhelyszín: Művészetek és Irodalom Háza. A belépés minden programra ingyenes.

Program

Szeptember 17., csütörtök
17:00 – Aknai Péter (beszélgetőtárs: Balogh Robert – A program a Hild udvarban lesz megtartva)
18:30 – Tompa Andrea (beszélgetőtárs Ágoston Zoltán)

Szeptember 18., péntek
16:00 – Beck Zoltán (beszélgetőtárs: Pálfy Eszter)
18:30 – Terék Anna (beszélgetőtárs: Mohácsi Balázs)

Szeptember 19., szombat
17:00 – Meliorisz Béla (beszélgetőtárs: Görföl Balázs)
18:30 – Krusovszky Dénes (beszélgetőtárs: Mohácsi Balázs)

Szeptember 20., vasárnap
17:00 – Kiss Tibor Noé és Milbacher Róbert (beszélgetőtárs: Görföl Balázs)
19:00 – Zoltán Gábor (beszélgetőtárs: Vilmos Eszter)

Törzsasztal ► Íróműhely Berta Ádámmal – Szeptember 17. 18 óra

Helyszín: Jazz Kocsma (Szeged)

A Facebook-esemény leírásából:

Berta Ádám: 1974-ben született Szegeden. Író-műfordító. Szemlélődik, bambul, a virágot szereti.

Az általad írt szövegeket nyomtasd ki 10-15 példányban, hozd el, hogy mások is olvashassák, véleményezhessék. Javasoljuk, egyszerre két műnél többet ne válassz, hogy biztosan mindenki sorra kerüljön 

MI IS AZ A TÖRZSASZTAL?

Havi rendszerességgel megtartott íróműhely, ahová lírával és prózával egyaránt érkezhetsz. Támogató közösség, amelyben visszajelzést és konstruktív kritikát kaphatsz tapasztalt íróktól, költőktől, szerkesztőktől és az irodalom friss művelőitől. Törzs, ami alkalmi összetételében változékony, mégis állandó csoport.

UTÁNA

20 órától Berta Ádám: A kígyó feje című regényének bemutatója.

Ünnepi Könyvhét a Prae Kiadóval: Halmai Tamás új verseskötetének bemutatója – Szeptember 17. 18 óra

Helyszín: KisPrésház

Halmai Tamás költő, esszéista Kint lények járnak című verseskötete az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Prae Kiadó gondozásában. A szerzővel a kötet szerkesztője, L. Varga Péter beszélget.

Halmai Tamás legújabb verseskötete előbb rímtelen, majd rímes szonettek útján-módján, végül szabadversnyelvhez folyamodva szól életről, halálról, halhatatlanságról – közös apró-cseprő ügyleteinkről tehát. A dalnál immár fajsúlyosabb szövegtestek állják (vagy nem állják) ki itt egy visszanyert személyesség, a sötétség létalakzatait is magába invitáló attitűd nyelvi-poétikai próbáját.

Halmai Tamás: Kint lények járnak. Versek. Prae Kiadó, 2020. 2790 Ft. A borítót Piet Mondrian Farm a Duivendrecht közelében című festményének felhasználásával Szalay Miklós készítette. A kötet kedvezménnyel megvásárolható a könyvheti bemutatón a Kis Présházban.

Térey50 – Szeptember 17. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár

A Facebook-esemény leírásából:

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden. Amit nem írok le, az elvész” (Térey János) – irodalmi est felolvasószínházzal

Szeptember 17-én, a Várkert Irodalom sorozat szezonkezdő estjén, az Öntőház udvaron a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzőjét, a 2019-ben elhunyt Térey Jánost idézzük meg, aki szeptember 14-én lett volna 50 éves.

A debreceni születésű író, költő töredékességében is rendkívül gazdag életművet hagyott hátra. Az esten ezt a változatos pályaképet rajzoljuk meg a verseken, műfordításokon, színdarabokon, prózai írásokon keresztül, barátok, alkotótársak, kortársak visszaemlékezései segítségével. Megidézzük azt a különleges alkotást is, ami Térey születésének évfordulójára jelenik meg – a Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai című monumentális memoár leginkább a gyermekkort és az ifjúság csaknem két évtizedét beszéli el, befejezésére sajnos már nem maradt idő.

VENDÉGEK: Csákányi Eszter színművész, Márton László író, Nagy Ervin színművész, Poós Zoltán író, költő.

Ünnepi Könyvhét a Prae Kiadóval: Kabai Csaba, Kabai Lóránt és Kabai Zoltán Horizont című verseskötetének bemutatója -–Szeptember 17. 20 óra

Helyszín: KisPrésház

Kabai Csaba, Kabai Lóránt és Kabai Zoltán Horizont címmel írt verseskönyve az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Prae Kiadó gondozásában, szeptember 17-én 20 órai kezdettel pedig be is mutatják a kötetet a Kis Présházban. Deczki Sarolta irodalomtörténész már olvasta a könyvet, és a következőképp vélekedik róla: „Három az egyben: három testvér versei egy kötetben. Csak a tartalomjegyzékből derül ki, melyiket ki írta, de mire odalapozunk, ez már nem is fontos. A szerzőség kérdését háttérbe szorítja a versek között létrejövő játék, párbeszéd, az, ahogyan hasonlítanak és különböznek a bennük megszólaló hangok, sajátos vibrálást hozva létre. Mintha egy asztal mellett ülne a három fiú, és a dohányfüstön, pálinkagőzön át már alig lehetne őket megkülönböztetni egymástól, csak a hangjuk tör át tisztán a kocsmaködön. A versek is a wittgensteini családi hasonlóság logikája szerint szerveződnek, ahogyan a fül formája, a láb mérete vagy a véres hurka szeretete öröklődik. Kinek ez, kinek az jut, de az egészről valahogy mégis látszik, hogy a verseknek közük van egymáshoz. Ahogyan az egyikben olvashatjuk: »minden mozdulatban genetika«. Három különböző perspektíva tárul ugyanarra a horizontra, három Kabai, egy genetika, három életsors, egy család. Egy és a három, a három és a sok, a sok és a végtelen horizont.

A könyv szerkesztője Péczely Dóra, a borítót Tellinger András készítette. A szerzőkkel Péczely Dóra beszélget. Kabai Csaba – Kabai Lóránt – Kabai Zoltán: Horizont. Versek. Prae Kiadó, 2020. 2790 Ft. A kötet a könyvheti bemutatón kedvezménnyel megvásárolható a KisPrésházban.

Fordítsunk! Merre hány méter Esterházy Péter? – Szeptember 18. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Deák Renáta, Tereza Worowska, Robert Svoboda és Görözdi Judit műhelybeszélgetése

Ki olvassa Esterházy Pétert? Van, aki szinkronhangjaként nem tehet másképp: az úr ír, a papír mindent kibír, de meddig bírja a mondatok hálójában vergődve ordító műfordító? Vagy éppenséggel a fordító az, aki – nem hagyva szemernyi esélyt sem a rá leselkedő számtalan veszélynek – jókedvűen lubickol, kemény diókat törve örömködik, könnyedén elkerülve a szövegromboló karambolokat, nyelvi rejtvényeket fejtve dorombol? Ki is az az EP nevű úr? Minden fordítók személyi edzője, vagy kárörvendően fénylő, örvénylő nyelvű merénylő? A Harmónia, a Javított és a Hasnyálka… Terítéken minimum eme három mű, valamint az átültetésük csínjáról & bínjáról trécselő, három távoli ország – Szlovákia, Lengyelhon és a Cseh Korona tartományai – könyvbarátait kiszolgáló három műfordító, in concreto Deák Renáta, Teresa Worowska és Robert Svoboda. Ha valakik, ők biztosan olvasták Esterházyt, hogy nyomukban, illetve nekik köszönhetően sok ezer nem magyarul olvasó olvasóhoz is eljusson.

A beszélgetés egyengetője pedig Görözdi Judit irodalomtörténész.

Szálinger Balázs: Al-dunai álom (könyvbemutató) – Szeptember 18. 18:15

Helyszín: Study Könyvesbolt, Székesfehérvár, Palotai út 6.

Moderátor: Schneider Beáta

A belépés ingyenes, a Szépírók Társasága támogatásával kerül megrendezésre.

„A valósággal való egyezés nem a véletlen műve. Hanem a költői képzeleté.”, szól a figyelmeztetés a könyv elején – és valóban. Szálinger Balázs első prózai kötetében a költői fantázia találkozik a realizmussal. Az Al-dunai álom egy utazás krónikája: Szálinger Balázs 2018 tavaszán a Vaskapu-szorosban töltött egy hónapot feleségével és születendő fiukkal. A Vaskapu nemcsak Jókai Mór Az arany ember című regényéből lehet ismerős, a helyszín ma is a történelmi-földrajzi közelség és ismeretlenség határmezsgyéjén mozog. Egy sokarcú és sokmúltú terület feltérképezése, utazás időben és térben, a történelemben és a személyes életben: az Al-dunai álom friss és üdítő olvasmány, egy kevéssé ismert terület izgalmas útirajza.

Szálinger Balázs pályája elejétől törekszik a verstörténeti hagyományok megőrzésére, sőt megújítására, különösen a verses epika területén. Első ilyen műfajú könyve vígeposz volt: a Zalai Passió (2000). Ezzel a humorral átszőtt kötettel a szerző a Bródy Sándor-díjat és a Magyar Rádió Petőfi-díját is elnyerte. Majd következett az istenek és emberek harcáról szóló eposz, A sík (2005), egy monumentális történelmi látomás, amely többek közt Vörösmarty Mihály A Rom és Madách Imre Az ember tragédiája című alkotásaival mutat rokonságot. A százegyedik év című verses regénye 2007-ben játszódik Budapest egyik kerületében, de történései megeshetnének bárhol Magyarországon: egy tehetséges fiatal újságíró, majd szóvivő, egy Hahóthy nevű életének egy évét meséli el a felemelkedéstől a bukásig. A Magvető gondozásában 2008-ban megjelent kötet tartalmazza a Zalai Passiót, A síkot, valamint – a címadó – A százegyedik évet. 2008-ban Szálinger Kalevala című drámáját a Nyílt Fórum jutalmazta Vilmos-díjjal, valamint elnyerte az ígéretes pályakezdő drámaíróknak járó Szép Ernő-jutalmat is.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója – Szeptember 18. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC – Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 telt házas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Ünnepi Könyvhét a Prae Kiadóval: Chrétien de Troyes Lancelot-jának bemutatója – Szeptember 19. 20 óra

Helyszín: KisPrésház

A kötet a Palimpszeszt Kulturális Alapítványnál 1999-ben megjelent, mára teljesen elérhetetlenné vált kiadás változatlan újraközlése. Fordította: Vaskó Péter. Az utószót írta és a jegyzeteket összeállította: Sashegyi Gábor. Ezzel a könyvvel a Prae Kiadó elindítja Klasszikus vonalvezetés című sorozatát, melynek előzménye még a kiadónál a Palimpszeszttel közösen kiadott Udvariatlan szerelem című középkori obszcén antológia. Vaskó Péterrel Balogh Endre beszélget. 

Ms. Columbo Live! – Társadalom, szerepek, női szerzők – Szeptember 20. 17 óra

Helyszín: Jedermann

Turi Tímea, Szécsi Noémi, Szaniszló Judit, Hidas Judit, Seres Lili Hanna

A zongoránál: Darvas Kristóf

Milyen problémákkal kell a nőknek szembenézniük a munka világában? Milyen akadályok állnak előttük? Hogyan hatott a koronavírus járvány a nők esélyeire, és hogyan élték meg maguk a fellépő alkotók ezt az időszakot? A koronavírus járvány idején készült magyarországi közvélemény-kutatás szerint tovább nyílt az olló a nemek között a járvány idején. Persze mindenkinek nehéz ez az időszak, de a kutatás szerint például az állásukat már elvesztők körében a nők számoltak be nagyobb arányban anyagi helyzetük erőteljes romlásáról. Az otthoni munkavégzés árnyoldalait a kisgyerekes nők jobban érzékelték a kisgyerekes férfiakhoz képest, még akkor is, ha mindkét nem körében megnőtt a háztartási munka aránya. A nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy ez az időszak a férfiaknál nagyobb terhet hozott a nők számára. A karantén után szeptembertől újraindítjuk a Ms. Columbo Live! sorozatunkat! A havonta megrendezésre kerülő felolvasás során minden alkalommal egy-egy aktuális témát járunk körbe kortárs – főként női – alkotók részvételével. A harmadik alkalom témája: MUNKA, NŐI KARRIERUTAK. A belépés ingyenes! Asztalfoglalás lehetséges: kizárólag SMS-ben.

Ünnepi Könyvhét a Prae Kiadóval: Turbuly Lilla novelláskötetének bemutatója – Szeptember 20. 20 óra

Helyszín: KisPrésház

Turbuly Lilla költő, író, színikritikus Az Alaszkaiöböl című novelláskötete az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Prae Kiadó gondozásában. A szerzővel a könyv szerkesztője, Benedek Anna beszélget a Kis Présházban szeptember 20-án este 8 órai kezdettel.

Hogyan lehet megragadni az időt, valamit a világ állandóságából? Turbuly Lilla novellái erre tesznek kísérletet. Kimerevített pillanatok, amelyekben a legintimebb valóságunk tanulmányozható: szerelem, hűség, hűtlenség, öregedés, családi kapcsolatok. Apró elmozdulások, a legközelebb kell hajolni ahhoz, hogy a változás láthatóvá váljék. Aki számára ismerős Turbuly Lilla költészete, most sem fog csalódni: a szemlélődő, ám az emberi kapcsolatokra, élethelyzetekre érzékenyen reagáló verselő ezúttal prózában meséli el a történeteit. Aki pedig most találkozik először ezzel a világgal, talán elcsodálkozik, hogy mennyire másképp látja viszont a már bejárt tereket, megélt helyzeteket. Az Alaszkai-öböl novelláiban nemcsak a szobrok kapnak hangot, de azok a figurák is, akik mellett nap mint nap elmegyünk, ám szinte sosem próbáljuk meg a világot az ő szemükkel látni. Helyekhez kapcsolódó történetekből bomlanak ki a személyes sorsok, családi mozaikokból pedig városi legendák szövődnek. Mire gondolnak a Nereidák a Ferenciek terén? Hát az éjjeliőr az edzőterem üvegfalán túl? Meddig úszik a hídról bedobott papírhajó? Ki püföli a zongorát a fal túloldalán? Pontos látlelet a hétköznapokról, és ezen keresztül az ezredforduló világáról.

Turbuly Lilla: Az Alaszkai-öböl. Novellák, tárcák. Prae Kiadó, 2020. 3490 Ft. A borítót Varga Zsófi Éjszakai horgász című képének felhasználásával Szalay Miklós készítette. A kötet kedvezménnyel megvásárolható a könyvheti bemutatón a Kis Présházban.