Irodalmi rendezvények a hétre – Január 13-tól 19-ig

Vincze Bence 2020. jan. 10. 0 0

Rejtőről rövideden ponyvazseni szögediesen Január 13. 17:30

Helyszín: Tömörkény István Művelődési Ház Szeged

A Szőregi Teadélutánok évindító előadása január 13-án 17.30-tól.

Előadó: Thuróczy Gergely alias Izzadt Greg kapitány a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa

Az előadást követően 19.00 órától Rejtő Jenő: Tévedések összjátéka című komédia tekinthető meg a Genéziusz Színház előadásában.

Belépőjegy elővételben 1.000.- Ft, a helyszínen 1.200.- Ft

Túróczy Gergely (Fotó: Horváth Péter Gyula / Forrás: NullaHatEgy)

Páratlan Párosok Január 13. 18 óra

Helyszín: Babérliget Könyvesbolt

Nagy ritkaság, hogy apa és fia, mindketten kiváló, népszerű írók. Závada Pál és Závada Péter ilyen páros. Hogy miképpen alakult így a sorsuk, milyen döntés vitte Závada Pált a szociológiától a szépirodalomhoz, annak is a legfontosabb sorskérdéseket feltáró alkotásaihoz, valamint, hogy az író apa mellett hogyan alakult Závada Péter gyerekkora, amelyből aztán a híres slammer, és mára az egyik legjelentősebb költő, műfordító, színházi szövegíró legyen minderről és még jóval többről beszélget a páratlan párossal Váradi Júlia.

Regisztrációhoz kötött esemény: info@baberligetbudapest.hu

Jegyek a helyszínen vásárolhatók: 3.000 Ft

Apokrif lapszámbemutató Január 13. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Az Apokrif Irodalmi Folyóirat 2019/4. lapszámának bemutatója

Házigazda: Tamás Péter (szerkesztő)

Felolvasnak: Nyerges Gábor Ádám és Fülöp József, Marie Luise Kaschnitz fordítója

A szám teljes tartalomjegyzéke az Apokrif Online-on:
https://apokrifonline.com/2019/12/09/elozetes-apokrif-2019-4/

A FISZ prózaműhelye 2019-2020-as évad E07 Január 15. 20 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Fiatal Írók Szövetsége prózaműhelyének következő alkalma.

Parti Nagy Lajos Félszép című kötetének bemutatója Január 16. 18 óra

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza Pécs

“A szerző maga válogatta kötetbe 1995 és 2018 között különböző lapokban megjelent írásait. Rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon a Félszép oldalain, melynek elsődleges szövegszervező elve az idő. Éves bontás szerint olvashatunk köz- és magánérzet éppen aktuális viszonyairól, láthatjuk, a fikció terepasztalán hogyan születnek meg a beszélő nevű és nyelvünkben élő Parti Nagy-karakterek, hogyan vált regisztert és hogyan tömörít össze világokat zsebkendőnyi területen. Ez a hely pillanatnyi hazánk: ahol játszunk, és ahol figyelünk egymásra. Így lesz a Félszép emlékeket és élményeket magába gyűjtő palackposta közös, nem visszaváltható negyedszázadunkról.”

A szerzővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.

A rendezvény létrejöttét a Szépírók Társasága, a Summa Artium és az NKA, valamint az Emberség Erejével Alapítvány támogatja.

Beszélgetések Sheryl Suttonnal Január 16. 19:30

Helyszín: RS9 Színház

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

A színen: egy férfi és egy nő:
A beteg és az ápoló…
A költő és a színésznő…
Pilinszky és Sutton…

Két művész beszélget, a költő és a nála 20 évvel fiatalabb, híres színésznő, a huszadik századi lét és a modern művészet kérdéseiről, költészet, próza, színház, zene, népművészet, avantgarde kísérleteiről, összefüggéseiről, de még ezeknél is fontosabb téma, a világ szegényeinek a „megszomorítottak és a megalázottak” (Dosztojevszkij) helyzetének, életérzésének megfogalmazására irányuló kísérlet.

Az RS9 Színház és a Junion Színház előadása.

Szereplők:

Pilinszky János: Kókai János
Sheryl Sutton: Niabe Doriane

Fény- és látványterv: Csáki Rita
Technika: Csapó Márta Borbála, Csáki Rita
Rendező: Lábán Katalin

Az előadás tervezett hossza: kb. 80 perc

Versműhely a Zöld kilincsben (vol. 20.) Január 17. 17 óra

Helyszín: MODEM Debrecen

A Facebook-esemény leírásából:

Jubileumi alkalommal nyitjuk a 2020-as évet. A 20. Versműhelyen szó lesz az eddigi eredményekről, például a néhány hónapon belül megjelenő Kalligram-blokkról, és egy kis extra meglepetéssel is készülünk a felolvasóknak.

A programra most is azokat a fiatalokat várjuk, akik szívesen kritikára bocsájtanák friss írásaikat, megosztanák az elhangzó szövegekkel kapcsolatos véleményüket, vagy legalábbis szeretnének megtudni többet a kortárs irodalomról. A sorozatot Áfra János költő-szerkesztő vezeti.

Mivel a műhelymunka elsősorban a friss írások megbeszélésére koncentrál, a kritikára bocsájtott verseket a janosafra@gmail.com címre kell elküldeni az eseményt megelőző nap éjfélig, hogy kivetíthessük őket.

Január 17-én (péntek) 17 órakor találkozunk a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában. Az est dinamikájának fenntartása érdekében minden résztvevőt arra kérünk, hogy érkezzen pontosan, mint egy jó verszárlat!

Gyárfás Endre: Ifjúságom, e zöld vadon könyvbemutató Január 17. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A szerzővel Szunyogh Szabolcs beszélget.

“Minden megvolt, hogy a kisfiúnak idilli gyerekkora legyen. Szorgalmas szülők, bölcs nagymama, “saját” kutya, nagy kert, patakpart, szomszédlányka…Csak hogy az eszterláncot láncbombázás zavarta meg, a bújócska terepe az óvóhely lett, az égből pottyant alvóbaba robbanóanyagot rejtett. Mialatt elsős füzetében a betűk szavakká, mondatokká, verssé álltak össze, a Horthy-korszak törvényeinek betűi sárga csillagot parancsoltak a matrózkabátra, halálmenetbe sorolták az apát, gettóba zárták a családot. Mi volt még hátra? Nyilasház, téglagyár, Wallenberg jóvoltából “védett” ház, kibombázás. A szabadság első hónapjaiban hazai cionisták gyerektáborai ajándékozták meg a kilenc éves fiút a közösség élményével. Az alijázás csak ígéret maradt. A kiskamasz gondolkodásában humorforrásul szolgálnak a félrehallások, a félreértések. Az olvasó inkább mulatságosnak, semmint szomorúnak találja majd a József Attila-díjas író önéletrajzi regényét.”

Cseh költészeti est / Český večer poezie: Marie Iljašenko Január 17. 19 óra

Helyszín: Massolit Books & Café in Budapest

Beszélgetés és felolvasás

Vendég: Marie Iljašenko
Moderátor: Fehér Renátó
Tolmácsolás: cseh, magyar

Marie Iljašenko (Kyjev, 1983) ukrán származású cseh költő, író, szerkesztő.
A Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának komparatisztika és orosz szakán végezte tanulmányait. Első kötete 2015-ben jelent meg Osip míří na jih (Oszip délre tart) címmel, amelyet Magnesia Litera-díjra jelöltek „az év felfedezettje“ kategóriában. 2019-ben jelent meg Sv. Outdoor című második kötete. Prózát és esszét is ír, a Revue Labyrint szerkesztője. Prágában él, ahol a Slovart kiadó szerketőjeként dolgozik.

József Attila Irodalmi Szalon Január 18. 17 óra

Helyszín: József Attila Emlékhely 

József Attila a XX. század kulturális életében

Beszélgetés Szakonyi Károly Kossuth-díjas íróval és Agárdi Péter József Attila-díjas irodalomtörténésszel

Moderátor: Losonczy Attila

Páholy Irodalmi Szalon Január 19. 18 óra

HelyszínPáholy Lakásszínház Debrecen

A kultúra és a színházrajongók már megszokhatták, hogy Debrecenben, a Páholy Lakásszínházban egymásnak adják a kilincset neves színészek, rendezők.

2020 januárjától több művészeti ág is teret kap majd a Páholyban.
Beindul a Páholy Irodalmi Szalon, ahol estéről estére neves írókat, költőket, művészeket látnak majd vendégül beszélgetésekre.

Író vendégek januárban és februárban:

  • Háy János
  • Tasnádi István
  • Jeli Viktória
  • Kádár Annamária
  • Györei Zsolt
  • Schlachtovszky Csaba

Érdeklődni/regisztrálni az eseményekre a veghveronika@zenetheatrum.hu e-mail címen lehet.

Következő esemény: Február 29.

Márai-est Bálint Andrással Január 19. 17 óra

Helyszín: Erzsébetligeti Színház

Nehéz éve volt Márainak 1949, melyet Nápolyban töltött emigrációban.

Magyarországon a könyvei „nemkívánatosak” lettek, a külföldön kiadott könyvek jogdíjait nem kapja meg, ellopják vagy letagadják. Keserűség, aggodalom a hazáért, a világért, a magyar irodalomért és a megélhetésért. Vigasza a hite, az otthonról és Európából érkezett levelek, folyóiratok, könyvek. Alkot, a körülmények ellenére. Naplója helyenként megrendítő, de Márai iróniája oldja a kilátástalanságot.

Ami nem hagyja el, az a hit és remény. Az ő szavaival élve: „Utolsó pillanatig erősebbnek lenni, mint a helyzet, amelyet külső erők teremtenek meg körülöttünk. Lélekben nem adni fel semmit, nem engedni; ez a titok.”

Az író naplóját Bálint András kelti életre

Tags: Apokrif, Apokrif Irodalmi Folyóirat, Budapest, Debrecen, Fehér Renátó, Fiatal Írók Szövetsége, FISZ, irodalmi rendezvények, irodalom, Írók Boltja, József Attila, Nyerges Gábor Ádám, Parti Nagy Lajos, Pécs, Petőfi Irodalmi Múzeum, Pilinszky János, PIM, program, programajánló, Rejtő Jenő, rendezvények, RS9 Színház, Szeged, Závada Pál, Závada Péter Categories: IRODALOM
Related Posts