Rejtőről rövideden ponyvazseni szögediesen Január 13. 17:30

Helyszín: Tömörkény István Művelődési Ház Szeged

A Szőregi Teadélutánok évindító előadása január 13-án 17.30-tól.

Előadó: Thuróczy Gergely alias Izzadt Greg kapitány a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa

Az előadást követően 19.00 órától Rejtő Jenő Tévedések összjátéka című komédiája tekinthető meg a Genéziusz Színház előadásában.

Belépőjegy elővételben 1.000.- Ft, a helyszínen 1.200.- Ft

Páratlan Párosok Január 13. 18 óra

Helyszín: Babérliget Könyvesbolt

Nagy ritkaság, hogy apa és fia, mindketten kiváló, népszerű írók. Závada Pál és Závada Péter ilyen páros. Hogy miképpen alakult így a sorsuk, milyen döntés vitte Závada Pált a szociológiától a szépirodalomhoz, annak is a legfontosabb sorskérdéseket feltáró alkotásaihoz, valamint, hogy az író apa mellett hogyan alakult Závada Péter gyerekkora, amelyből aztán a híres slammer, és mára az egyik legjelentősebb költő, műfordító, színházi szövegíró legyen minderről és még jóval többről beszélget a páratlan párossal Váradi Júlia.

Regisztrációhoz kötött esemény: info@baberligetbudapest.hu

Jegyek a helyszínen vásárolhatók: 3.000 Ft

Apokrif lapszámbemutató Január 13. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Az Apokrif Irodalmi Folyóirat 2019/4. lapszámának bemutatója

Házigazda: Tamás Péter (szerkesztő)

Felolvasnak: Nyerges Gábor Ádám és Fülöp József, Marie Luise Kaschnitz fordítója

A szám teljes tartalomjegyzéke az Apokrif Online-on:
https://apokrifonline.com/2019/12/09/elozetes-apokrif-2019-4/

A FISZ prózaműhelye 2019-2020-as évad E07 Január 15. 20 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Fiatal Írók Szövetsége prózaműhelyének következő alkalma.

Parti Nagy Lajos Félszép című kötetének bemutatója Január 16. 18 óra

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza Pécs

“A szerző maga válogatta kötetbe 1995 és 2018 között különböző lapokban megjelent írásait. Rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon a Félszép oldalain, melynek elsődleges szövegszervező elve az idő. Éves bontás szerint olvashatunk köz- és magánérzet éppen aktuális viszonyairól, láthatjuk, a fikció terepasztalán hogyan születnek meg a beszélő nevű és nyelvünkben élő Parti Nagy-karakterek, hogyan vált regisztert és hogyan tömörít össze világokat zsebkendőnyi területen. Ez a hely pillanatnyi hazánk: ahol játszunk, és ahol figyelünk egymásra. Így lesz a Félszép emlékeket és élményeket magába gyűjtő palackposta közös, nem visszaváltható negyedszázadunkról.”

A szerzővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.

A rendezvény létrejöttét a Szépírók Társasága, a Summa Artium és az NKA, valamint az Emberség Erejével Alapítvány támogatja.

Beszélgetések Sheryl Suttonnal Január 16. 19:30

Helyszín: RS9 Színház

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

A színen: egy férfi és egy nő:
A beteg és az ápoló…
A költő és a színésznő…
Pilinszky és Sutton…

Két művész beszélget, a költő és a nála 20 évvel fiatalabb, híres színésznő, a huszadik századi lét és a modern művészet kérdéseiről, költészet, próza, színház, zene, népművészet, avantgarde kísérleteiről, összefüggéseiről, de még ezeknél is fontosabb téma, a világ szegényeinek a „megszomorítottak és a megalázottak” (Dosztojevszkij) helyzetének, életérzésének megfogalmazására irányuló kísérlet.

Az RS9 Színház és a Junion Színház előadása.

Szereplők:

Pilinszky János: Kókai János
Sheryl Sutton: Niabe Doriane

Fény- és látványterv: Csáki Rita
Technika: Csapó Márta Borbála, Csáki Rita
Rendező: Lábán Katalin

Az előadás tervezett hossza: kb. 80 perc

Versműhely a Zöld kilincsben (vol. 20.) Január 17. 17 óra

Helyszín: MODEM Debrecen

A Facebook-esemény leírásából:

Jubileumi alkalommal nyitjuk a 2020-as évet. A 20. Versműhelyen szó lesz az eddigi eredményekről, például a néhány hónapon belül megjelenő Kalligram-blokkról, és egy kis extra meglepetéssel is készülünk a felolvasóknak.

A programra most is azokat a fiatalokat várjuk, akik szívesen kritikára bocsájtanák friss írásaikat, megosztanák az elhangzó szövegekkel kapcsolatos véleményüket, vagy legalábbis szeretnének megtudni többet a kortárs irodalomról. A sorozatot Áfra János költő-szerkesztő vezeti.

Mivel a műhelymunka elsősorban a friss írások megbeszélésére koncentrál, a kritikára bocsájtott verseket a janosafra@gmail.com címre kell elküldeni az eseményt megelőző nap éjfélig, hogy kivetíthessük őket.

Január 17-én (péntek) 17 órakor találkozunk a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában. Az est dinamikájának fenntartása érdekében minden résztvevőt arra kérünk, hogy érkezzen pontosan, mint egy jó verszárlat!

Gyárfás Endre: Ifjúságom, e zöld vadon könyvbemutató Január 17. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A szerzővel Szunyogh Szabolcs beszélget.

“Minden megvolt, hogy a kisfiúnak idilli gyerekkora legyen. Szorgalmas szülők, bölcs nagymama, “saját” kutya, nagy kert, patakpart, szomszédlányka…Csak hogy az eszterláncot láncbombázás zavarta meg, a bújócska terepe az óvóhely lett, az égből pottyant alvóbaba robbanóanyagot rejtett. Mialatt elsős füzetében a betűk szavakká, mondatokká, verssé álltak össze, a Horthy-korszak törvényeinek betűi sárga csillagot parancsoltak a matrózkabátra, halálmenetbe sorolták az apát, gettóba zárták a családot. Mi volt még hátra? Nyilasház, téglagyár, Wallenberg jóvoltából “védett” ház, kibombázás. A szabadság első hónapjaiban hazai cionisták gyerektáborai ajándékozták meg a kilenc éves fiút a közösség élményével. Az alijázás csak ígéret maradt. A kiskamasz gondolkodásában humorforrásul szolgálnak a félrehallások, a félreértések. Az olvasó inkább mulatságosnak, semmint szomorúnak találja majd a József Attila-díjas író önéletrajzi regényét.”

Cseh költészeti est / Český večer poezie: Marie Iljašenko Január 17. 19 óra

Helyszín: Massolit Books & Café in Budapest

Beszélgetés és felolvasás

Vendég: Marie Iljašenko
Moderátor: Fehér Renátó
Tolmácsolás: cseh, magyar

Marie Iljašenko (Kyjev, 1983) ukrán származású cseh költő, író, szerkesztő.
A Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának komparatisztika és orosz szakán végezte tanulmányait. Első kötete 2015-ben jelent meg Osip míří na jih (Oszip délre tart) címmel, amelyet Magnesia Litera-díjra jelöltek „az év felfedezettje“ kategóriában. 2019-ben jelent meg Sv. Outdoor című második kötete. Prózát és esszét is ír, a Revue Labyrint szerkesztője. Prágában él, ahol a Slovart kiadó szerketőjeként dolgozik.

József Attila Irodalmi Szalon Január 18. 17 óra

Helyszín: József Attila Emlékhely 

József Attila a XX. század kulturális életében

Beszélgetés Szakonyi Károly Kossuth-díjas íróval és Agárdi Péter József Attila-díjas irodalomtörténésszel

Moderátor: Losonczy Attila

Páholy Irodalmi Szalon Január 19. 18 óra

HelyszínPáholy Lakásszínház Debrecen

A kultúra és a színházrajongók már megszokhatták, hogy Debrecenben, a Páholy Lakásszínházban egymásnak adják a kilincset neves színészek, rendezők.

2020 januárjától több művészeti ág is teret kap majd a Páholyban.
Beindul a Páholy Irodalmi Szalon, ahol estéről estére neves írókat, költőket, művészeket látnak majd vendégül beszélgetésekre.

Író vendégek januárban és februárban:

  • Háy János
  • Tasnádi István
  • Jeli Viktória
  • Kádár Annamária
  • Györei Zsolt
  • Schlachtovszky Csaba

Érdeklődni/regisztrálni az eseményekre a veghveronika@zenetheatrum.hu e-mail címen lehet.

Következő esemény: Február 29.

Márai-est Bálint Andrással Január 19. 17 óra

Helyszín: Erzsébetligeti Színház

Nehéz éve volt Márainak 1949, melyet Nápolyban töltött emigrációban.

Magyarországon a könyvei „nemkívánatosak” lettek, a külföldön kiadott könyvek jogdíjait nem kapja meg, ellopják vagy letagadják. Keserűség, aggodalom a hazáért, a világért, a magyar irodalomért és a megélhetésért. Vigasza a hite, az otthonról és Európából érkezett levelek, folyóiratok, könyvek. Alkot, a körülmények ellenére. Naplója helyenként megrendítő, de Márai iróniája oldja a kilátástalanságot.

Ami nem hagyja el, az a hit és remény. Az ő szavaival élve: „Utolsó pillanatig erősebbnek lenni, mint a helyzet, amelyet külső erők teremtenek meg körülöttünk. Lélekben nem adni fel semmit, nem engedni; ez a titok.”

Az író naplóját Bálint András kelti életre