Skizofrén evangélium – Hrabal est – Február 24. 18 óra

Helyszín: BÉLA – bár, étterem, lakás, arborétum

“Bohumil Hrabal nem halt meg, mindössze befejezte az írást.” (František Dvorák)

Talán nincs olyan generáció Magyarországon, amelyiknek ne lenne meg a saját Prága-kultusza és legendáriuma. Aranytigris, Víziló, Fekete ökör, Kilőtt szem, Medvidku, Kehely vagy U fleku? Konvikt, Louvre, Slavia, Lucerna, Europa, Orient, Savoy vagy éppen Imperial?

A felsorolt kocsmák vagy kávézók a prágai kulturális élet legfontosabb színtereiként írók, költők, művészek törzshelyei a mai napig. Hrabalé az Aranytigris volt. Ki ne hallott volna a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, az Őfelsége pincére voltam című regényekről vagy éppen az azokból készült Menzel-filmekről?!

Ugyan nem lehetünk mindannyian bohémisták, február 24-én mégis a Bohumil Hrabal teremtette világról fognak eszmét cserélni a BÉLA-ban.
Arról a Hrabalról, aki Josef Škvorecky szerint “a legnagyobb cseh író”, és aki idén márciusban lenne 106 éves, és február 3-án volt 23 éve, hogy már nincs köztünk.

KULTopik: Borbély Szilárd – Február 25. 18 óra

Helyszín: Debreceni Egyetem

Idén hat éve hunyt el tragikus hirtelenséggel Borbély Szilárd, az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb debreceni szerzője. Írásművészete a kelet-magyarországi falvakra jellemző, általa is megélt szegénységgel, az erőszak problémájával, a nőket érintő, tabuizált kérdésekkel is foglalkozott, miközben visszatérően reflektált a zsidó-keresztény kultúrkört meghatározó alapkérdésekre, és kísérletezett a klasszikus formák újragondolásával.

A Magyarország Babérkoszorúja díjas költő életéről, munkásságáról és az életművet övező kultuszról Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész, Mészáros Sándor, a Kalligram vezetője, valamint Valastyán Tamás filozófus, a Borbély-életmű kutatója beszélget. Moderál: Benyei Péter irodalomtörténész. A megemlékezést Edelényi Vivien, a Csokonai Színház színésze Borbély-versek felolvasásával színesíti.

A megemlékezés a KULTer.hu, a Szépírók Társasága és a Kultúratudományi műhely közös szervezésében valósul meg a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének könyvtárában (főépület, 303.).

Dragomán György irodalmi estje – Február 25. 18 óra

Helyszín: Óbudai Platán Könyvtár

“Tizenhárom évesen lettem író, láttam egy képet, amit nem tudtam elfejteni, aztán huszonkilenc éves koromig tartott megírni köré a regényt, ami aztán titkos íróból igazi íróvá változtatott.”

Dragomán György író, műfordítóval A pusztítás könyve, A fehér király, Máglya, Oroszlánkórus, vagy a Rendszerújra szerzőjével életpályájáról, könyveiről beszélget Vass Norbert, író.

Hervay Klub Kész Orsolyával és Codău Annamáriával – Február 25. 19 óra

Helyszín: Planetarium – Kolozsvár

Az ötödik alkalommal megszervezett Hervay Klub irodalmi kör meghívottai Codău Annamária és Kész Orsolya, akikkel Szabó Ivett és Kovács Péter Zoltán beszélget.

Codău Annamária 1993-ban született Marosvásárhelyen. Magyar–angol szakot, majd magyar nyelv- és irodalomtudományi mesterképzést végzett a BBTE BTK-n. Kritikus, szerkesztő, emellett fordít, szövegeket gondoz, olvasóklubot vezet.

Kész Orsolya 1994-ben született Csíkszeredában. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, jelenleg az aszem.info társadalmi, irodalmi és kritikai online folyóirat szerkesztője, kritikákat ír.

A Hervay Klub egy független irodalmi közösség, amely fiatal alkotóknak ad teret. A havi rendszerességgel megszervezett esteken két kötet előtti szerző olvas fel, majd ezt követően a szövegekről két moderátor bekapcsolódásával nyílik ki a beszélgetés.

Société Könyvklub – Petri György költészetéről Simon Mártonnal – Február 25. 19 óra

HelyszínSociété Budapest 

A Facebook-esemény leírásából:

A Société Könyvklub februári estjén a líráé lesz a főszerep: Petri György költészetéről, hagyatékáról, hatásáról és életéről Simon Márton költővel beszélgetünk.

Lesz verselemzés, másképp, mint az iskolapadban, felidézzük Petri életének legfontosabb fordulópontjait, stílusának alakulását és azt, hogy milyen hatással van máig a fiatal költőgenerációra és az olvasókra.

Akvárium Literatúra – Rendhagyó irodalomóra – Február 26. 15:30

Helyszín: Akvárium Klub Official

Az Akvárium Literatúra célja, hogy érettségire készülő középiskolások számára kínáljon egy rendhagyó és izgalmas ismerkedési lehetőséget az irodalommal, mindezt egy fiatalos, jól ismert helyszínen, az Akvárium Klubban. A Literatúra keretében minden alkalommal egy-egy költő szabálytalan portréját dolgozzák fel teljesen egyedi módon négy szereplővel: két színész, egy zenész és egy, az adott költőhöz szorosan kötődő irodalmár társaságában.

Az első alkalom szereplője: Kosztolányi Dezső, a maró mélabú, a csokornyakkendős marabu. A szavakkal csingilingiző vásott utcagyerek. A göthös házmestereket és vézna gépírókisasszonyokat maximálisan megértő egyetemes részvét. A mennyei Anna-bál VIP-vendége, az Adybandit dühösen pokolba küldő ábrándos utazó ügynök. Aki minden nyelven beszélő világpolgár, minden élő és holt nyelvből fordító bűvész, legjobban mégis egy bolgár kalauzzal értik meg egymást, pedig Dezső nem is tud bolgárul.

ÉS-kvartett: Babarczy Eszter: A mérgezett nő – Február 26. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

ÉS-kvartett (az Élet és Irodalom kritikai sorozata)

A beszélgetés témája: Babarczy Eszter: A mérgezett nő című novelláskötete.
Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, Szolláth Dávid és Visy Beatrix

Margó Olvasókör: Babarczy Eszter A mérgezett nő – Február 26. 18 óra

Helyszín: Hadik

A Facebook-esemény leírásából:

Két Margó között is van élet, amit általában olvasással töltünk. Tavaly nyáron arra gondoltunk, hogy a nyári hőséget kihasználva olvasni hívunk titeket. Akkor azt a hat könyvet olvastunk el veletek együtt, amik külföldi szerzői az őszi Margó vendégei voltak, majd közben ezeket jól kibeszéltük az Instán és a Margó Olvasókör Facebook-csoportban.

Annyira megszerettük mi is és ti is a Margó Olvasókört, hogy továbbgondoltuk, így februártól májusig a következő négy könyvet élőben szeretnénk veletek és a könyv szerzőjével kibeszélni a Hadikban.

Az első könyv, amit együtt olvasunk Babarczy Eszter A mérgezett nő című kötete lesz. A novellák a nővé válás folyamatát, a nők szereplehetőségeit és szerepkényszereit járják körül. A magány, a kiszolgáltatottság és sérülékenység hétköznapi vagy éppen szélsőségesen fájdalmas epizódjaiban megannyi küzdelem zajlik a méltóságért, a szeretetért, önmagunk elfogadásáért és elfogadtatásáért. Egyfajta felnövekedéstörténet rajzolódik ki a kötetben, amelynek hősei, mintegy megalkotván az “ismeretlen nő” alakját, különféle élethelyzetekben kénytelenek szembesülni szűkebb és tágabb környezetük elvárásaival. Az írások olykor szenvedélyes, máskor rezignált őszinteséggel, érzékletes és érzéki nyelven szólnak a különböző életkorokban átélt lelki és testi szenvedésekről, a “korbácsoló szavakról”, a családhoz, szülőkhöz, gyermekekhez, férfiakhoz fűződő kapcsolatok változó dinamikájáról.

A regisztráció kötelező: https://forms.gle/y8mucYTJFazYSTgH7

A könyvek, amiket eddig olvastunk:

André Aciman: Szólíts a neveden
Kim Leine: Kalak
Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
Jón Kalman Stefansson: Menny és Pokol
Elisabeth Åsbrink: 1947
Sissel Jo-Gazan: A dinoszaurusz tolla

Találkozó Nyáry Krisztiánnal – Irodalmi est – Február 27. 18 óra

HelyszínMűvészetek és Irodalom Háza, Pécs

Nyáry Krisztián íróval P. Horváth Tamás beszélget a pécsi egyetemi évekről, irodalomról, könyveiről.

Szervező: ZsÖK Nkft.

Fotó: Hencz Péter

A Független Mentorhálózat utóélete – Február 27. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

A Független Mentorhálózat 2017 januárjában indult Ijjas Tamás kezdeményezésére, amelynek keretein belül írók, költők, kritikusok, irodalomtörténészek ajánlották fel szakmai segítségüket a kötettel még nem rendelkező pályakezdő fiataloknak, hivatalosan egy éven át. A hálózat időközben kikerült az érdeklődés középpontjából, de a mai napig összetartó erőt jelent: a mentorok és mentoráltak közti kapcsolat sok esetben megmaradt.

Mi volt a szerepe és a jelentősége a Független Mentorhálózatnak? Jelent-e közösségformáló erőt 2020-ban? Változott-e a közeg, milyen lehetőségei vannak ma a fiatal alkotóknak, hogy értő szemek elé kerüljenek a szövegeik?

Az eseménysorozat a Független Mentorhálózat feltérképezésén keresztül szeretne teret adni fiataloknak és idősebbeknek, pályakezdőknek és tapasztaltaknak, hogy együtt gondolkodhassanak a lehetőségeinkről.

Az esték folyamán a meghívott mentoráltak felolvasnak!

Az első alkalom vendégei: Nemes Z. Márió és Sopotnik Zoltán költők és mentorok, Imre Ábris és Nagy Dániel költők és mentoráltak.

A beszélgetést vezeti: Németh Gábor Dávid

Pilinszky János és Sheryl Sutton – Február 28. 19:30

HelyszínRS9 Színház

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

A színen: egy férfi és egy nő:
A beteg és az ápoló…
A költő és a színésznő…
Pilinszky és Sutton…

Két művész beszélget, a költő és a nála 20 évvel fiatalabb, híres színésznő, a huszadik századi lét és a modern művészet kérdéseiről, költészet, próza, színház, zene, népművészet, avantgarde kísérleteiről, összefüggéseiről, de még ezeknél is fontosabb téma, a világ szegényeinek a „megszomorítottak és a megalázottak” (Dosztojevszkij) helyzetének, életérzésének megfogalmazására irányuló kísérlet.

Az RS9 Színház és a Junion Színház előadása.

Szereplők:
Pilinszky János: Kókai János
Sheryl Sutton: Niabe Doriane

Fény- és látványterv: Csáki Rita
Technika: Csapó Márta Borbála, Csáki Rita
Rendező: Lábán Katalin

Az előadás hossza kb. 80 perc – Figyelem! A későn érkezőket, a nézőtér kialakítása miatt, nem tudjuk beengedni az előadásra.

Kérjük kedves nézőinket, hogy ételt, nasit, alkoholos italt, üdítőt (kivétel ivóvíz), valamint poharat, csészét, üveget ne vigyenek be a nézőtérre! Köszönjük!

Kérjük továbbá, hogy fotózással, videófelvétel készítésével ne zavarják meg az előadást! Köszönjük!