A Bájoló-sorozat legújabb vendége február 20-án az Ndrew’s Acoustic formáció volt. Zenés estjük során a beszélgetést feldolgozásokkal és saját dalokkal szakították meg.

Rendhagyó Bájoló-alkalom volt ez a Berzsenyi Dániel Könyvtár életében, hiszen a közönség úgy érezhette, egyszerre négy rövidebb Bájolón vesz részt. Ennek oka az, hogy a meghívott Ndrew’s Acoustic tagjai, Czirók András és Hargitai András más zenekarokban is zenélnek – kettőben ráadásul mindketten. Éppen ezért azok az érdeklődők, akik eddig nem ismerték a srácok munkásságát, kapkodhatták a fejüket, hogy éppen melyik zenekar kerül szóba: a Red Rockets (Czirók András – ének; Hargitai András – szólógitár, vokál), a Galeri (Czirók András – ritmusgitár, ének), vagy éppen az újjáalakult APEX (Czirók András – ének; Hargitai András – szólógitár). Ráadásul a szálak is valahol mindig összeértek, hiszen sok esetben rokoni vagy baráti kapcsolat útján csöppentek az egyik formációból a másikba.

Czirók András mindig is szeretett a középpontban lenni, és világ életében vonzották a lányok, ahogy az egy valamire való rockzenészhez illik. Pontosan ezért ragadott már fiatalon akusztikus gitárt – vágyott a szebbik nem figyelmére –, amit aztán elektromos gitárra cserélt, hiszen az még menőbb volt. Hargitai András családjából hozta magával a zene szeretetét. Édesapjának volt egy akusztikus gitárja, amin elkezdte fiának megtanítgatni az első alap akkordokat. Fiatalkorukban elsősorban a punk zene vonzotta mindkettejüket, de alapvetően mindig a rock-metál volt meghatározó az életükben, amellett, hogy kedvelték az akusztikus zenét is.

Forrás: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Ha meg akarjuk ismerni az akusztikus duó történetét, tudnunk kell azt is, hogy az említett zenekarok hogyan fejlődtek. Minden Hegyfalun kezdődött még a ’80-as években. Ahogy ekkoriban sok más településen, itt is elindult egy amatőr rockzenei vonulat. Páran elkezdtek a kultúrházban zenélgetni, amit kintről meghallott Hargitai – de ekkor még nem Hargitai András, hanem az édesapja, Hargitai László. Bement, és beállt a zenekarba (APEX) gitározni. Neki legalább volt gitárja, de a dobos nem mondhatta el magáról, hogy eleinte lett volna dobszerkója: az első ütéseket még kartondobozokon tette meg. Ez azonban mit sem vont le a zenekar sikeréből, hiszen közel tíz évig zenéltek együtt, egészen addig, amíg nem történtek tragédiák, ami miatt a négy alapító tagból kettő már nincs velünk. A másik kettő viszont később elhatározta, hogy fel akarja éleszteni az APEX-et – ebben volt segítségükre a Galeri és Hargitai András.

Az eleinte jellemző, punkosabb stílust metálba hajló rockzenére váltó Galeri zenekar már a fiatalabb generációhoz kötődik, ők hívták életre 2018 tavaszán. Ebben játszik ifjabbik Varga Zsolt, aki az APEX-alapító Varga Zsolt fia – innen jött az ötlet, hogy őket kérjék fel a zenekar feltámasztására. Mindebben nagy szerepe volt egy régi magnókazettának – tudtuk meg Czirók Andrástól. Elmondta, hogy ezen régi APEX-dalok voltak, de nagyon rossz minőségben, Hargitai András viszont így is képes volt ezeket gitáron játszani, így újra megszólalhattak az egykori dalok, és újabb feldolgozások is, sőt, még egy emlékdalt is írtak az elhunyt alapítótagok tiszteletére. Ennek örömére APEX-emlékkoncertet kezdtek el szervezni, amit idén már kilencedik alkalommal rendeznek meg március 14-én, Hegyfalun. Czirók András elmondása alapján minden évben nagyon jó megemlékezni azokról, akik egykor az APEX-et alapították.

Forrás: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Innen jutunk el az Ndrew’s Acoustic megalakulásáig. Czirók András és Hargitai András kezdetben az APEX-próbák előtt vagy után pengetett kicsit, akusztikusan eljátszva két-három számot, később pedig már az emlékkoncertek alkalmával is, ameddig a zenekar többi tagja kicsit levonult a színpadról. Ez mára odáig nőtte ki magát, hogy ők is önálló koncerteket adnak. 2014-ben indultak az Átjáró Másként Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztiválon, amiről különdíjjal érhettek haza – na meg egy formációnévvel, hiszen előtte nem volt nekik. (A tehetségkutató előtt megkérdezték tőlük, milyen néven szeretnének regisztrálni, és hirtelen a két Andrásból és az akusztikus jellegből fakadóan ezt tudták kitalálni.)

Kezdetben hazai és külföldi előadóktól kezdtek el dalokat feldolgozni pop-rock akusztikus stílusban, később viszont belefogtak saját szövegek írásába is, amelyek elsősorban az érzéseikről szólnak, borongós, komor, olykor vidám hangulatban. Felmerült a kérdés Boros Ferenc részéről, hogy mégis hogyan lehet összeegyeztetni a rock-metál zenét az akusztikussal, de Czirók András egyből rávágta: „Mind az akusztikus, mind a rockzenében önmagam vagyok, ez a két felem. Ha az egyik hiányozna az életemből, nem érezném magamat egésznek.”, ezért nem okoz nekik különösebb nehézséget. Mint megtudtuk, a dalszövegírás és a hangszerelés Hargitai András feladata, mert Czirók András saját bevallása szerint mintegy harminc éve alkotói válságban szenved – szerencsére így is tökéletesen azonosulni tud a társa által írt dalokkal. Ezek van, hogy fél óra alatt teljesen készen állnak, de olyan is akad, amikor egész sorok, versszakok mennek szívfájdalom nélkül a kukába. Egyébként néha a dallam, néha a szöveg van meg előbb, ez teljesen változó – tudtuk meg a duó dalszövegírójától. Hozzáfűzte: mindig azt írja le, ami éppen benne van. A feldolgozások esetén véletlenszerűen választják ki a dalokat, melyekkel egyetlen céljuk van: stílustól függetlenül sokatmondók legyenek.

Forrás: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Visszatérve a zenekarokhoz, a Red Rockets-ban is énekelnek, zenélnek. Amikor az Ndrew’s Acoustic formációval felléptek az említett tehetségkutatóban, egy közös ismerősük a zenekar figyelmébe ajánlotta Czirók Andrást, aki be is lépett a beugró énekes helyére és azóta a csapat frontembere. Később pedig ő ajánlotta Hargitai Andrást szólógitárosnak. Első nagylemezük tavaly jelent meg Túl a horizonton címmel, és olyan sikereket tudhatnak maguk mögött, mint hogy erdélyi turnén vehettek részt a Kalapács zenekarral, szerepeltek a Petőfi Rádióban, és eljutottak Magyarország elit klubjaiba fellépni. Legutóbb a Sötét utakon című szerzeményükhöz forgattak videóklipet. Ebben a zenekarban mindenkinek más a stílusa, és ez jól tükröződik a lemezüket hallgatva is. 

A jövőre nézve konkrét terveket nem árultak el, csupán annyit, hogy az akusztikus formációjukat szeretnék komolyabban venni, keresik a lehetőségeket, és úgy érzik, ez a 2020-as év az övüké lesz. Az, hogy hogyan, milyen értelemben, hamarosan kiderül.

Kiemelt kép: Berzsenyi Dániel Könyvtár