Immár 25 éve, hogy megjelent a zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör kulturális folyóirat első száma, és ahogy a jelenlegi szerkesztőség is írja a jubileum kapcsán: „ez alatt a huszonöt év alatt, megannyi »vívódás, öröm és tévedés« között valljuk, érték teremtődött”. A lap a negyed évszázada tartó működést rendhagyó lapszámbemutatókkal és beszélgetésekkel ünnepli az ősz folyamán.

„Jól tudjuk, merész vállalkozás és nagy feladat megmutatni értékeinket önmagunknak, a régiónak, az országnak és Európának. De igenis ki kell állnunk; íme ilyenek vagyunk mi, a XX. század végén, sok tehetséggel, tisztes eredményekkel megáldva; van nemzeti kultúránk, értékrendünk, amely e hazát nemzetivé, európaivá teheti. Ezen gondolatok után jó szívvel kérünk támogató összefogást megyénk polgáraitól, közéletünk tiszteletben álló személyiségeitől e kulturális folyóirat megjelenéséhez. Legyenek pártolói e jószándékú ügynek, vegyék kézbe, forgassák, olvassák bizalommal; legyen e kulturális folyóirat – a Pannon Tükör – tükre szellemi életünknek, vívódásainknak, örömeinknek és tévedéseinknek.” – Ezekkel a mondatokkal zárul a Pannon Tükör első számának, az 1995-ös próbaszámnak szerkesztői köszöntője.

Immár huszonöt éve, hogy megjelent az első Pannon Tükör, és ez alatt a huszonöt év alatt megannyi vívódás, öröm és tévedés” között valljuk, érték teremtődött.

Szerzőinket, olvasóinkat és minden érdeklődőt szeretettel várunk az idén ősszel megrendezendő programsorozatunkra, ünnepeljük, értékeljünk együtt és tervezzük a következő, legalább huszonöt esztendőt.

Tervezett programjaink

Lapszámbemutatók és beszélgetések

2020. szeptember 4. – Lapszámbemutató Zalaegerszegen – vendégünk lesz a Bárka folyóirat szerkesztősége

2020. november 5. – Lapszámbemutató Zalaegerszegen – vendégünk lesz a Hévíz folyóirat szerkesztősége

2020. október 23–25 – Pannon Tükör Pódium a Katlanban – kortárs irodalmi beszélgetések és lapszámbemutató az Ördögkatlan fesztiválon. Vendégünk lesz Bereményi Géza író, rendező, Kukorelly Endre író, költő, Visky András költő, rendező, dramaturg.

2020. november – Lapszámbemutató Budapesten

Díjátadó

A Pannon Tükör indulásának huszonötödik évfordulója alkalmából a lap szerkesztősége díjat alapított, melyet minden év decemberében tervez átadni három kategóriában. A szerkesztőség döntése alapján egy prózaíró, egy költő és egy kritikus részesül elismerésben. A Pannon Tükör-díj elismerő oklevéllel, egy kisplasztikával és pénzbeli elismeréssel jár. Ünnepélyes díjátadás az év utolsó lapszámának bemutatóján, várhatóan 2020. december közepén.

A programok létrejötte

Nemzeti Kulturális Alap,

Magyar Művészeti Akadémia

és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.