A könyvek általános lelőhelye sokfelé lehet: ágy melletti éjjeliszekrényen nyújtózva, polcon várakozva, egy szekrény mögé zuhanva vagy női táskák végtelenjében elveszve… De ki hallott már olyat, hogy könyveket automatákban is megtalálhatunk? 

Egyszer volt, hol nem, két fiatal és jóvágású legény – Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila– a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem tojáshéjából kibújva megalapították a Sztalker Csoportot. A fiatal alkotók színházi műhelyt testvér programokkal bővítik: ilyen a Sufni, ahol Bajtai Ádám faipari mérnök és Debrei Nóra formatervező készít egyedi kézműves bútorokat és színházi díszleteket; az irodalmi vénájú Vecsei H. Miklós pedig megálmodta a POKET zsebkönyvek projektet, Grecsó Krisztiánnal mint irodalmi vezetővel az oldalán. Nem ez az első zsebkönyv sorozat Magyarországon, gondoljunk csak a Helikon kiadó nemrég indult, népszerű sorozatára[1], de a POKET egy egészen újszerű és rendhagyó kezdeményezés: a kiadványokat ugyanis nem boltokban lehet majd megvásárolni, hanem automatákból, melyeket először Budapest-szerte helyeznek el, majd igény szerint több vidéki városban.

A program itt nem veszti el érdekességét: minden könyvnek van saját nagykövete, aki személyes ajánlóval várja az olvasókat a zsebkönyvek hátoldalán. Az első sorozat csupán öt címből áll, témákban igyekeztek a kis szám ellenében is széles skálán mozogni, kortárs és klasszikus darabokat is beválogatni.

A sorozat listája így:

1.Szerb Antal: Utas és holdvilág (Nagykövet: Rudolf Péter)
2. Esterházy Péter: “És mesélni kezdtem…” (Nk.: Dés László)
3. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk: (Nk.: Geszti Péter)
4. Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója (Nk.:Zacher Gábor)
5. Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái (Nk.: Lábas Viki)

A kiadványok tenyérnyi méretűek, megjelenésük notesz-szerű, a stílusuk minimalista, egyszerű és letisztult. Mindegyik kiadvány más színű lesz, hogy „színesebbé tegyék a tömegközlekedést”.

Az automaták leleplezését, egyben a program elindítását a mesés-jeles magyar költészet napjára, április 11-ére időzítették, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitójára hangolva. A zsebkönyv automatákkal a főváros forgalmasabb csomópontjain, kifejezetten utazással kapcsolatos helyeken találkozhatunk, mivel a projekt abból a gondolatból indult, hogy milyen szép is lenne, ha a buszon /villamoson /trolin a régi időket idézve okos telefonok helyett inkább okos könyveket szorongatnának a kezükben az emberek.

A projekt teljes mértékben Nonprofit, így minden automata mögött támogatók állnak, és kulturális intézmények, ahol az automaták megtalálhatóak, és amelyekről a nevüket kapták.

Az automaták nevének és megtalálási helyének teljes listája:

1. A Petőfi Irodalmi Múzeum automatája – Széll Kálmán tér
2. a Vígszínház automatája (az Új Nemzedék támogatásával) – Vígszínház
3. Katona József Színház automatája – Keleti Pu. A Müpa Budapestautomatája – Stadionok
5. A Radnóti Miklós Színházautomatája (Újbuda Önkormányzat támogatásával) – Móricz Zsigmond körtér
6. A MOMkult automatája (XII. kerület, Hegyvidék – ittlakunk.hu támogatásával) – Déli Pu.
7. Örkény István Színház automatája (Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával)- Madách tér
„8.” Lehet, hogy Vecsei Miklósék nem találták eddig is elég érdekesnek a projektet, mivel egy nyolcadik, különleges, mozgó automatát is megálmodtak: egy mikrobusz hátuljában, ami a nyári kulturális fesztiválokat járja majd, mint a Művészetek Völgye, és az Ördögkatlan fesztivál. Bár a Bookline az Egy könyv: Egy kávé programján belül utazó könyvesboltként már 2017 nyarán saját busszal járta az összművészeti találkozókat, így az elképzelés Magyarországon nem teljesen idegen, ami sokat ad a rendhagyó POKET élményhez – gondoljunk csak bele milyen bizarr látványt nyújt majd egy könyvautomata egy fesztivál közepén.

Forrás: a Poket Facebook-oldala

A POKET csapata már a program elindulása előtt felépítette sikerét: nagyon tudatos, ügyes és erős kampánnyal a Facebookon – idézetekkel és nyereményjátékokkal, fokozatosan felfedve a sorozat újabb címeit- rövid idő alatt közel 8000 rajongót sikerült a POKET ügye mellé állítaniuk, és egy saját közösséget építeni maguk köré. A projekt célja a nyilvánvaló olvasásnépszerűsítés mellett pedig pont egy jobban egymásra figyelő közösség kialakítása volt, valamint az offline jelenlét erősítése. Vécsei H. Miklós a 2017 őszén tartott TEDxYout@Budapesten előadást az offline jelenlétről Valóság-e, ami nem hat címmel, így tagadhatatlanul szívéhez közel áll a téma, a színészet mellett pedig írással is foglalkozik: két verseskötete is megjelent Égszilánkok a matracon és Soliloquor címmel, így az sem meglepő, hogy olvasásnépszerűsítő programra adja a fejét.

A könyveket, és azokat árusító boltok –legyen szó fényűző, pompás üzletről, vagy poros-dohos antikváriumról-, körüllengi egyfajta szertartásszerűség, így jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy milyen érzések fűznek majd minket a könyvek automatából való vásárlásához? Eljön az idő, amikor az automatákról a gyorsan fogyasztató nassok és üdítők helyett gyorsan fogyasztható könyvek jutnak majd először eszünkbe? Hamarosan kiderül. Addig is, ha nem tudjátok eldönteni, hogy Coca Colát vagy Pepsit kívántok, ajánlom: A Pál utcai fiúkat.

A könyvek általános lelőhelye sokfelé lehet: egy billegő asztal lába alatt, új gazdára várva egy antikvárium üvege mögött, vagy egy kirakodóvásár kartondobozában, egy szövet-kabát ideális méretűre szabott zsebében megbújva – és ezentúl már automatákban is!

 

A POKET zsebkönyvek hivatalos facebook oldala

Imázsfilm

[1] http://helikon.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/helikon-zsebkonyvek-60/


Feigl Zsófi galériája


Kiemelt kép: egerhirek.hu