Április 16-án 18 órakor MEINL Percussion Ütőhangszer Workshopot tart Skultéty Rita a Pianho ’97 hangszerüzletben. Dobokról, érzésekről, a hétfői programról beszélgettünk.

A dobok sokkal nyitottabbá teszik az embert, kezdi Rita, hiszen vegyük csak az utcazenét: bárki szívesebben odaszalad, ráüt egy dobra, minthogy odamenjen a hegedűshöz és elvegye a vonóját. Sokkal kötetlenebb, közvetlenebb. Ráadásul talán már hazánkban is sokkal elfogadottabbak a női dobosok, így annyira nincs is nehéz dolga. Rita egyébként sem hétköznapi, ő nem elsősorban a dobverőkért és a dobfelszerelésért rajong: az ő hangszervilága egészen Afrikáig repíti hallgatóságát.

Klasszikus zenét tanult, meséli, de rájött, hogy sokkal több szabadságra és örömre van szüksége a zenében, mint amit egy szimfonikus zenekari megmozdulás adni képes. Szinte a véletlenek alakították: a kísérletezés. S így lett legnagyobb szerelem: a djembe. Most már sok-sok éve tanít és közreműködik különböző formációkban – dobcsapatban is játszott, ahol többszólamú afrikai ritmusokat doboltak.

A dobról kérdezem: honnan ez a mérhetetlen spirituális töltete mindennek? – A dobban három szellem lakozik, mondja, a fa szelleme, hiszen fából készül az alap, aztán a kecske szelleme, ez alkotja a bőrt, s végül pedig a dobmester szelleme, hiszen Afrikában dobot kizárólag dobmesterek készíthetnek. S bár mi nem születtünk bele mindebbe, mi itt Európában máshogy rezgünk, de a sok év gyakorlása, a rengeteg játék képes kihozni a hangszerből spirituális mivoltát.

Gyermekeket nyolc éves kortól oktat – az ő érdeklődésüket a sokféleséggel próbálja elsősorban megragadni. A lehetőségek tárháza szinte végtelen: a rengeteg csörgő-zörgő, üthető, kopogtatható és üthető hangszer között bárki megtalálja a kedvére valót. De számára fontos, hogy valaki céltudatos legyen, ezért foglalkozik elsősorban idősebbekkel. A fiatalok is nagyon korán tudják, mi az, amelyik irányba majd menni szeretnének, persze annak sincs akadálya, hogy több mindent kipróbáljanak. Nála is van lehetőség leülni a dobszerkóhoz, aztán pedig cajonra váltani azt.

A hétfői rendezvényen is a sokféleség lesz az elsődleges szempont: a Meinl ütőhangszerei lesznek fókuszban, de ez nem egy konkrét termékbemutató lesz, sokkal inkább a zenei irányzatok sokaságáról lesz szó. Gitárosok számára is sok hasznos tárgy kerül bemutatásra: lábra erősíthető csörgők, cajonhoz való pedálok, kiegészítők. A helyszínen a résztvevők között pedig kisorsolásra kerül egy Meinl djembe. 

Az esemény a Facebookon is megtalálható ide kattintva.