Újabb két kötettel bővült a Pagony Ölelj meg! sorozata: Shona Innes könyvei a felnőttek számára is nehezen emészthető kérdésekkel segítenek megbirkózni a kisgyerekeknek. A család és az elmúlás tematizálása után a két új kötet ezúttal a rosszkedvről, valamint a gondolatokról szól, és arra tanítja a kicsiket, mit tehetnek, hogy elűzzék az aggodalmaikat, illetve hogyan tudják ápolni és rendezni gondolataik kertjét. A kötetek segítő kezet nyújtanak a szülőknek és biztonságos, szeretetteljes hátteret biztosítanak a gyerekeknek.

Az ausztrál pszichológus megannyi fontos témáról írt már mesekönyvet, amelyben bőven akadnak hasznos tanácsok a szülőknek és gyerekeknek egyaránt, és amelyek könnyed, érthető nyelvezettel és gyönyörű illusztrációkkal párosulnak. Shona Innes könyvei ismét segítségére lesznek minden családnak, és Agócs Írisz illusztrációi ezúttal is minden bizonnyal ugyanúgy elvarázsolják majd az olvasókat, mint a korábbi kötetekben.

Az Ölelj meg! sorozat darabjai hiánypótló alkotások, mert egyszerűen, érthetően magyaráznak, miközben maximálisan komolyan veszik a gyerekeket, nem bagatellizálják el a problémáikat. Hangsúlyozzák, hogy kiemelkedően fontos beszélgetni, közösen megélni az érzéseket, hiszen a gyerekek ebből felnőtt életük során is profitálnak majd.

Shona Innes: A rosszkedv olyan, mint egy felhő

A rosszkedv olyan, mint egy felhő című kötetben az érzéseké a főszerep. Sőt, ezúttal leginkább a rosszkedvé, hiszen minden ember szokott néha rosszkedvű lenni, és érezte már, hogy olyankor minden egy kicsit sötétebbnek és nehezebbnek látszik. A könyv segít megérteni a gyerekeknek a szomorúságot, és megmutatja, mit tehetnek ellene.

Első lépésként érdemes elfogadni, hogy ez egy nehezebb nap, így a kedvünk sem olyan jó, második lépésként pedig igyekezzünk találni rá egy igazán jó megoldást, valami olyan programot, például sportot, amivel könnyíthetünk a nehézségeken és enyhíthetünk a borúlátáson. Erre mindenkinek más módszer válik be, a lényeg, hogy a gyerekek felismerjék és jobban tudják kezelni az aktuális érzéseiket. A könyv emellett a szülőknek is támpontot ad ahhoz, hogy hogyan kezeljék a gyerekük hangulatváltozásait.

forrás: pagony.hu

Shona Innes: A gondolatok kertje

A második, most megjelenő kötet A gondolatok kertje címet kapta, és fő témája az, hogyan tudjuk lelassítani a gondolatainkat. Egyszerű nyelvezettel tanítja meg a gyerekeket a gondolatok rendezésére, rendszerezésére, emellett szakkifejezések nélkül, érthetően vezet be a mindfulness alapjaiba. A könyv számtalan, jól hasznosítható tippet ad arra, hogyan kerülhet közelebb a gyerek saját gondolataihoz, és ismerheti meg még jobban önmagát. Ahogy a sorozat szakértője, Szél Dávid pszichológus fogalmaz:

A lassítás, a megállás, a belső működések tudatosítása nagyon fontos a gondolatok kertjében való eligazodáshoz, de a stressz és az érzelmek kezelésében is. Néha jó, ha ellátogatunk a fejünkben burjánzó kertbe, hogy ne akadjunk el, és a folyamatosan növekvő gondolatvirágok sűrűjében ki tudjunk igazodni.”

​Az előző kötetekhez hasonlóan ezt a két részt is Agócs Írisz színes illusztrációi teszik még kifejezőbbé és kedvesebbé. Az ausztrál szerző és a magyar illusztrátor nagyszerű párost alkotnak, az eredeti nyelven megjelent szöveget pedig hűen követi Rét Viktória magyar fordítása.

Az Ölelj meg! sorozat kötetei nem tálcán nyújtják a megoldást egy-egy helyzetre, hanem sokkal inkább további gondolkodásra ösztönöznek, ezzel erősítve a szülő–gyerek kapcsolatot is.

A sorozat előző köteteit bemutató cikkünk ide kattintva érhető el.