Wéber Anikó – a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum 2020-as különdíjas szerzőnője – minden korosztály számára remek történeteket ír, az ő tollából származik a teljesség igénye nélkül Az osztály vesztese, az Örökszerda, a Marci-sorozat és a Hanga régi karácsonyaiis – a most megjelent Luca és Máté régi körhintája című mesekönyv ez utóbbi kötet „testvére”.

A címszereplő, Luca anyukája nem olyan, mint a többieké. Nagydarab, határozott, és különleges foglalkozása van: rendőr. Lucát gyakran csúfolják emiatt, pedig a kislány a lelke mélyén tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan jó, mint másoké. Amikor az iskolában pályázatot írnak ki, hogy a gyerekek írjanak fogalmazást az anyukájukról, Luca boldogan jelentkezik, de aztán elakad a munkával. Szerencsére találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki magával röpíti őt a 19. századba, és megmutatja, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből, és a történelemkönyvekben mellőzött női alakok amellett, akik szerető otthont teremtettek a gyerekeik számára, hatalmas lépéseket tettek a női egyenjogúságért is.

Luca megismeri Szendrey Júliát, akit a legtöbben csak Petőfi Sándor feleségeként ismernek. Kevesen tudják róla, hogy az első magyar író- és költőnők egyike, sőt, Andersen meséit is maga fordította magyarra. Luca Berezédj Amáliánál és kislányánál is vendégeskedik. Amália férjével együtt megnyitotta az első magyar falusi óvoda-iskolát, ahol szegény gyerekek is tanulhattak, valamint ő írta az első magyar gyerekkönyvet, a Flóri könyvét, amelyből évekig tanultak olvasni a diákok. Végül Kánya Emília munkáját és családját megismerve az is kiderül Luca számára, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított – az írás, újságírás –, ma már teljesen elfogadott.

Az izgalmas és tanulságos kötet igazi varázskezű anyukákat mutat be: a történet gyermeki nézőpontból ismerteti meg a három híres női alakot, akik mind a barátságot és a támogatást helyezik a házastársi kapcsolat középpontjába, bemutatva azt az utat, amit elődeink jártak ki a mai nők számára.

Wéber Anikó ismeretterjesztő mesekönyve Keszeg Ágnes korhű rajzaival a múltba repít, és rengeteg érdekességet mutat meg a régi írónőkről, miközben segít Lucának abban, hogy kiálljon magáért.

6-10 éveseknek ajánljuk.

A kötetbe ide kattintva, a Pagony weboldalán lehet beleolvasni.

forrás: pagony.hu
Kiemelt kép: f21.hu