A Hónap Hangjai cikksorozatban az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

Mayberian Sanskülotts – Hiába várod

Utálni szeret, és utál szeretni.
Nem is olyan nehéz vele elhitetni,
Hogy elfelejti, aki legalább
Egyszer meghalt már érte,
olyan nevetségesen szomorú,
olyan szomorúan kellemes.

A csodásan felépített dream pop zenekar júniusi albuma teljes egészében felüdülés (ha a dalszövegekbe nem akadunk bele). A Hiába várod slágeres kötetlensége és könnyedsége kellemes érzetekkel kecsegtetnek.

Ivan & The Parazol – Milyen kár

Milyen kár, pedig lehet hogy maradnék,
ha sokat teszel bele kioltja a végét

A bevált rock’n’roll műfaj szabályszerűségeinek túlzott megbontása nélkül is sikerült egy, a zenekar palettáján újszerű, kellően stimuláns hangzást kikísérleteznie az Ivános brigádnak, amely erre a dalra tökéletesen illik. Kíváncsian várjuk a nemsokára érkező lemezt!

Marble Mist – Újidő

Egy nagy levegő, mint a legelső
Egy pár olyan szó, mint az utolsó
Mert attól még, hogy nincsen
Attól még, hogy semmi
Attól még, hogy nem látják
És azt hiszik, hogy ennyi

Misztikus szöveg és előadás, amit a refréneknek sikerül egy kicsit kiemelni a homályból, hogy végül egészen markánsan megfogható és emlékezetes hallgatni valónak bizonyuljon.

Esti Kornél – Utánad

Belekap a szél a hajadba
A szívem az időt megakasztja
Ha besodor a vízbe a bánat
Be akarok úszni utánad

Kiemelendő Esti Kornélos bravúr, hogy egy ilyen nagy ívű gondolatiságot rendező szerzemény nem lesz túl teátrális, vagy patetikus a srácok előadásában. Nagyjából végig lent van tartva a dal íve, az óvatos gitáros pötyögés és a komótos álmatag szövegelés jól ellensúlyoz. Ritka szép dal.

Blahaluisana – Ott van a nap

születésemtől haldoklom
de halálomig még születek
közöttetek egyedül mégis
jobb mint nélkületek

Schoblocher Barbara művésznő végletekig kidolgozott, jól működő dalszöveggel jelentkezett, amit zenekarával, – a prozódiához mérten –  hasonlóan igényes és elegáns stílusban zeneileg is képes jeleníteni. Színvonalas dal.

TENGER – What You Caused

Epikus hangvétellel, hangsúlyos  gitárokkal, nagyívű dalszerkezetekkel kápráztat el a Tenger debütalbuma, súlyos prog rockos témák és a makulátlan női énekhang érzelmesebb tónusai között kalandozva.

A Hónap Hangjai cikksorozat összes részét itt olvashatod!

Kiemelt kép: Wanda Martin