A nagy Lötty a szegedi Kövér Béla Bábszínház saját kiadású kötete, melyet a színház a 75 éves születésnapjára készített. A kötet célja nem egy hagyományos, a jubileumra szánt színháztörténeti anyag összeállítása volt, hanem háromnegyed évszázaduk mesébe foglalt bemutatása. Nem a szakmának, illetve nemcsak a szakmának, de a saját közönségének is készült ez az igényesen összeállított mesekönyv. 

A kötetet a Szegeden élő József Attila-díjas költő, Kollár Árpád írta, akinek a Félbevágott március című papírszínház-meséjét a Kövér Béla Bábszínház 2020-ban feldolgozta. Ennek a mesének, ahogy A nagy Lötty kötetnek is, Grela Alexandra az illusztrátora. A 2021-ben a Csimota Könyvkiadó Év illusztrátori díját elnyert Grela képi világa, az általa képviselt lengyel képzőművészeti vonal a bábszínház számára egyértelművé tette, hogy vele közösen szeretnék megalkotni ezt a kötetet. A sűrű, izgalmas vizualitásban a bábszínház terei és maga a társulat is fel-feltűnik, valamint minden megjelenített báb valós bábokról, több illusztráció pedig régi fényképek alapján készült.

a nagy lötty kövér béla bábszínház
Fotó: Szabó Luca / Forrás: Kövér Béla Bábszínház

Ahogy Szegedet átszeli a Tisza, úgy a bábszínház életében is nagy szerepet kap a víz tematika – a folyó, mely miközben szétválasztja a várost, nagyon is összeköti a szegedieket. Ez a központi szerep felfedezhető a mesekönyvben is, leglátványosabban a Kövér Béla Bábszínház időpatakjának formájában, amely egy, a folyó hömpölygését követő gondolati síkon úszó timeline. Az időpatak, mint a bábszínház élete is, három részre tagolható: az első a forrás, mely Kövér Béla időszakát mutatja; a második a szabályozott meder, Kövér László ideje; illetve a harmadik, Kiss Ágnes igazgatása alá tartozó időszak, ahol a meder elmélyül, és bármennyi folyóvizet képes áramoltatni.

A mesélő-vezető figura s izgalmasabb alak: Lumi, a lámpa. Az alkotók fontosnak érezték, hogy ne egy író vagy egy bábos szemszögéből legyen elmesélve a történet, ezért lett Lumi a vezérfonalra rávilágító, mesélő lámpa. Az ötlet onnan ered, hogy Kövér Béla régen színházi lámpákat barkácsolt össze. Lumi az egyik ilyen, Kövér által megalkotott lámpa.

A kötet bemutatója 2023. március 21-én a Kövér Béla bábszínházban (fotó: Szabó Luca)
A kötet bemutatója 2023. március 21-én a Kövér Béla bábszínházban (fotó: Szabó Luca / forrás: Kövér Béla Bábszínház)

A kötetet eredetileg 2022 nyarán, azzal a szülinapi halászlé főző versennyel összekötve tervezte bemutatni a színház, amelyen az ország minden bábszínháza képviseltette magát. A program végül közös halászlé evésre módosult, ám a jókedv, a bábszínházak közti összetartás így is elmélyült, és egy jó hangulatú eseményt tudhatnak maguk mögött a szervezők. (A halászlé egyébként a mesekönyvben is megjelenik: a Rév Fülöp előadásból ismert Pula és Vázsony karakterei vezetik végig a könyvet, az ő kalandjaikon át ismerjük meg a mese történetét, amely kezdetén a bábszínházat elárasztja a halászlé.) A kötetet végül 2023. március 21-én, a Bábszínházi Világnapon mutatták be. Az alkotókkal Bencsik Orsolya beszélgetett.

A kötetet a Kövér Béla Bábszínház az egész bábos szakmának, minden volt és jelenlegi dolgozójának, ezen felül Szeged város közművelődési és kulturális intézményeinek, valamint óvodáinak és általános iskoláinak is odaajándékozta.

Az A nagy Lötty című kötetet a bábszínház előadásaira váltott támogatói jeggyel lehet beszerezni.

A kötet a Hubby az idei Év Gyerekkönyve Díj Az Év Leginnovatívabb Könyve kategória shortlistjébe is bekerült. A Díj idei jelöltjeiről mi is hírt adtunk:

Megvannak Az Év Gyerekkönyve Díj idei jelöltjei!

Kiemelt kép: Részlet A nagy Lötty című könyvből
Forrás: Kövér Béla Bábszínház