Cikkünkben három, idén megjelent ifjúsági könyvet ajánlunk, amikből nemcsak rengeteg érdekességet tudhatunk meg Budapest városáról, hanem egyben szórakoztatóak és izgalmasak is.

Az utóbbi évek ifjúsági irodalmának kedvelt témája Budapest városa és történelme: Berg Judit Az őrzők című ifjúsági krimijétől kezdve a Péczely Dóra által szerkesztett Budapest OFF ifjúságinovella-antológiáján keresztül Tittel Kinga Mesélő Budapest sorozatáig számtalan remek kötetet találunk ebben a sorban. Szerencsére idén sem maradtunk izgalmas Budapest-könyvek nélkül ezekből ajánljuk most kedvenceinket.

Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest

Lampion Könyvek, 2022.

Ságiék különc kémiatanára eltűnése előtt talányos versikét adott fel az osztálynak. A rejtély megfejtésének tétje azonban nem csupán az évvégi ötös: a diákok egy hatalmas, virtuálisan irányított játékban találják magukat, ahol minden nyom Budapest valamely helyszínén van elrejtve. Szűcs Ádám első ifjúsági regénye lebilincselő és izgalmas, folyamatosan emeli a tétet, és biztos kézzel teremti meg a káoszt. Kár lenne kihagyni.

Kiadói ismertető

Te mit szólnál, ha egyik napról a másikra eltűnne a kémiatanárod? Nyilván magasról tennél rá kivéve ha ő a kedvenced, ráadásul az utolsó órán feladott egy furcsa és érthetetlennek tűnő rejtvényt. Sági, Bogdán, Vaki és Petra azonnal nyomozásba kezd, de nemsokára kiderül, hogy a megfejtő egy rakás pénzt is nyer. A tét emelkedésével hamarosan az egész város beleveti magát a játékba, és felbukkan jó néhány alvilági figura is…

Vajon Ságiék elég ügyesek, hogy megfejtsék a feladványt? Helyt tudnak állni a régi számítógépes játékokkal vívott párbajokban? Le tudják győzni a gonosz Evilbellt? És főleg, sikerül kiszabadítaniuk Petrát, akit időközben elraboltak? Miközben az egész város a feje tetejére áll, és a kamaszoknak egyszerre kell helytállniuk a digitális és a valós világban, appokban és társas kapcsolatokban, az olvasó megismerheti a kortárs Budapest ikonikus helyszíneit és rejtett gyöngyszemeit.

Szűcs Ádám tíz évig napi rendszerességgel kutatta Budapest titkait, jó pillanatait az Egy nap a városban blog társtulajdonosaként és szerzőjeként. Rengeteg városi túrát szervezett, ahol a fő rendezőelv mindig a meglepetés és a játék volt. Első ifjúsági regénye szintén a meglepetés erejére épít, és izgalmas, fordulatos, friss nyelvezettel mutatja be a fővárost a tizenéveseknek.

budapest ifjúsági

Papolczy Péter: Jelek a falon

Pagony Kiadó, 2022.

A történelem iránt érdeklődő Bence házi dolgozathoz keres témát, és kiderül, hogy Zoli, a fiú új barátnőjének édesapja (vagyis Bence újdonsült „apósjelöltje”) tele van érdekes történetekkel a környékről.

A Pagony Abszolút töri sorozatában megjelent regényben a Bence és Dóra közötti friss kamaszszerelem óvatos izgalma fonódik össze a „híres”, a 80-as évek végén a kék iskolások és a sallai között vívott Pozsonyi úti csatának és annak (egészen 1883-ig, Strauss budapesti látogatásáig) visszanyúló előzményeinek történetével. Az ártatlannak tűnő csetepaté a két iskola diákjai között azonban úgy tűnik, számos, a jelent is érintő következménnyel járt nemcsak Zoli, hanem Dóra és Bence életére nézve is.

Papolczy Péter bravúros, történelmet és jelent összefonó történetvezetéssel meséli el többek között a Berzsenyi Gimnázium, a Műszaki Egyetem és a Kossuth Zsuzsa Leánygimnázium egymással össze-összeérő, fordulatos történetét. Megéri olvasni!

Kiadói ismertető

Bence imádja a törit. Az intrikákat, a hatalmi játszmákat, az emberi történeteket. A hősöket, akik megvédik a gyengéket. Mindenből sztorit farag, és még egy bánatos tacskóval is képes együttérezni. Az új sulijában hamar megtalálja a helyét, sőt, az első szerelmet is. Mindeközben nagy lelkesedéssel veti bele magát az iskolai projektfeladatba, amelynek során egy helyi történetet kell szemtanúk beszámolója alapján feldolgozni. Hamar kiderül, hogy a barátnőjének az apja rengeteget tud a környékről, mintha személyesen ott lett volna minden történelmi eseménynél.

A dicséretre éhes, jólelkű Bencét beszippantja a titkos és furcsa történet, bár lassan az sem világos, hogy mi a tény és mi a mese…

A Pagony sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan, 912 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

budapest ifjúsági

Lőrinc László: 25 szelfi a reformok korából

Kolibri Kiadó, 2022.

Lőrinc László 25 szelfi sorozata mémek, Facebook bejegyzések, kommentek és Facebook események segítségével a virtuális világba átültetve mutat be különböző történelmi korszakokat, Rátkai Kornél rajzaival pedig mindez vizuálisan is szórakoztató projektté válik. A sorozat utolsó kötetében a reformkor, vagyis Budapest városának egyik virágkora, többek között Pest és Buda egyesítésének, a Lánchíd megalkotásának és persze az 1896-os millenniumi ünnepségeknek az időszaka kerül terítékre. Modern, vicces, értékteremtő, szórakoztató. Érdemes olvasni, a sorozat előző részeivel egyetemben!

Kiadói ismertető

A 25 szelfi könyvsorozat negyedik, befejező kötetében a magyar történelem újabb ismert és kitalált szereplői fotózkodnak, hogy segítsenek megérteni az 1830. és 1900. közötti időszakot.

Clark Ádám hajmeresztő live-ot indít a Dunán, 1848. márciusára eseménymeghívás érkezik, Kossuth challenge-ben toboroz előfizetőket, Metternichről gonoszkodó mém születik, közösségi csoportokban eltűnt tárgyakat és személyeket keresünk, Szekszárdon pedig Liszt Ferenc luxushintóját hájpolhatjuk.

budapest

Kiemelt kép: f21.hu