Borbély Szilárd életművét a Jelenkor Kiadó 2021 februárjától adja ki, a sorozat első köteteként a Nincstelenek lát napvilágot – jelentette be a kiadó a Facebook-oldalán. A regény 2013-ban jelent meg először és azonnal a kortárs magyar irodalom alapművévé vált.

„Borbély Szilárd folyamatosan a gyengeségére emlékezteti az embert. A gyengeségre való emlékeztetésben rejlik az ereje. S hogy honnan ez az erő, arra talán új regénye, a Nincstelenek is választ ad.” – írta a Litera. Az irodalmi portálon megjelent esszéjében Győrffy Ákos. „Egy emlékezetesen megrendítő gyermekkor panorámaképébe lépünk be. A közöny, a durvaság, a tompaság, a szeretetlenség univerzumába. Az éhség, a pálinka, a pofonok, a vér, a sírás világába. És ezzel együtt egy magyar faluba, valamikor a hatvanas években. A látvány szinte apokaliptikus. A téeszesítésbe belerokkant parasztok, az elhurcolt zsidók kollektív tudattalanba száműzött emléke, eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiója ez. (…) Nehéz olvasmány a Nincstelenek. Olykor szinte kibírhatatlan. Abban a mélyvilágban, ahová Borbély Szilárd vezeti az olvasót, csak félelem van és reszketés, csak a távlattalan, üres ég, csak a nyers ösztönök. És egy angyali figura, a félnótás cigány, Mesijás. Ő az egyetlen ebben a pokoli körjátékban, akiben – öntudatlanul ugyan – dereng valami tudás egy másik világról. Hasonló figura, mint Miskin herceg Dosztojevszkijnél.”

A Borbély Szilárd-életműsorozatot és a Nincstelenek borítóját Tillai Tamás tervezte Rozsda Endre A tekintet című festményének felhasználásával.


Részlet a regényből:

„Akkor kezdett foglalkoztatni, hogy mi az élet, amikor megtanultam kézzel elkapni a legyeket. Az élet fekete-fehér. Vagy színtelen, és ezért láthatatlan. Figyelem a levegőt, amelyről azt mondják, hogy mindenütt ott van. Ezt állította apám az Atyaúristenről, hogy mindenütt jelen van. Hogy olyan, mint a levegő.
Apám azt mondja, hogy a levegőnek van súlya. Ezt nem akarom elhinni. Figyelem, hogy észrevegyem, de nem látom a levegőt. Sem Istent. Nem bukkan fel sehol, csak az ősszel egyre lassúbb legyek zümmögnek mindenütt. Az ablak üvegén mászkálnak. A legyekkel kísérletezem tovább, hogy milyen az élet. Van időm gyakorolni, mert mást nem lehet az iskolában csinálni. Csendben kell lenni. Anyám nem beszél mostanában.”


A regény február végén jelenik meg, most 20% kedvezménnyel előjegyezhető a Bookline webáruházban: http://bit.ly/borbélyszilárd_nincstelenek

Kiemelt kép: Jelenkor Kiadó Facebook