Szeptember 29-én mutatta be Kemény Gabriella Zsebuniverzum című verseskötetét az RS9 Színházban. A költőnő, dalszerző és média menedzser Zsebuniverzum nevű Instagram-oldala több, mint 16 ezer követővel rendelkezik, így nem meglepő, hogy a könyvbemutatóra már elővételben elfogyott minden jegy. A bemutatón Szerényi Szabolcs beszélgetett Gabriellával és Tinkó Mátéval többek között a kötet születéséről, a versekről, dalszerzésről és a költőnő egyéb projektjeiről.

A kötet címe Zsebuniverzum, amit Kemény Gabriella úgy írt le, mint egy hatalmas világ bezárva egy nagyon kicsi helyre. A szó egy versében jelent meg először, majd a sokrétű jelentése és az erős szimbolikája miatt a kötet is ezt a címet kapta. Tinkó Máté szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy zsebet, ahonnan sok dolog fog kibontakozni, sok mindent rejteget, közben pedig olyan tágas, mint az univerzum.

Nemcsak a cím, a kötet maga is rengeteg szimbólumot tartalmaz, köztük sok olyat, amelyek a gyerekkorra emlékeztetnek, mint például a kagyló, bogarak, róka. Borda Réka a könyv fülszövegében így jellemzi a művet:


Kemény Gabriella megtanít emlékezni a „felnőtté felejtés” közepette.


Ez az idézet is nagyon jól megmutatja a kötet erős lélektani aspektusát. Többek között olyan témák kerülnek elő, mint hogy egy felnőtt mennyi gyermekit is hordoz magában, az egyén az emlékekhez való folyamatos viszonyulása, megfelelési kényszere, és hogy ezeket fel lehet-e vállalni. Ugyanakkor a „felnőtté felejtés” folyamata nem zárul katarzissal, mindig marad benne egy jótékony, feloldhatatlan feszültség. Ezt a folyamatot a kötet versei is így mutatják be, katarzis helyett egy izgalmas versnyelvet és gondolkodni valót hagyva az olvasónak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kisbabák ✨???? Szombaton bemutató aztán következő héten már lehet is rendelni ☺

Kemény Gabriella (@zsebuniverzum) által megosztott bejegyzés,

A kötet hat részből áll, koncepciózusan felépített belső struktúrájú. Az első rész például az Eperhold éjszakáján történt címet viseli, annak az éjszakának a történetét meséli el, amikor eperszínű volt a hold. Az események óránként történnek, a versekben pedig olyan szereplők jelennek meg, akik a későbbiekben egyre fontosabbak lesznek a kötetben. Ilyen például a kólásüveghez öltözött lány és a felnyírt tarkójú férfi, két elveszett, magányos ember, akik szépen lassan egymásra találnak, de szerepel még benne például egy házaspár és egy cserebogár is. A szereplők nem mindig vannak megnevezve, ez megengedi az olvasónak, hogy gondolkodjon egy kicsit rajtuk, vajon kik is lehetnek.

Fotó: Szollár Zsófia

A versek maguk is erős vizuális képeket keltenek az olvasóban, de a versek által keltett képeket Terenyei Tímea illusztrátor-grafikus rajzai is kiegészítik. Az alkotási folyamat párhuzamosan folyt, vannak versek, amik kifejezetten egy képhez született, de van, hogy külön készült el a kép és a szöveg, és utána csúsztak bele együtt az univerzumba. Gabriella következő projektje egy mesekönyv lesz, amin szintén Terenyei Tímeával közösen fognak dolgozni. Kemény Gabriella nem csak rajzokhoz, de ékszerekhez, fotókhoz is ír verseket. Egy kiállítása is látható a Púderben Falon felejtett lányok címmel, ahol street art fotókhoz írt szövegeket. A költőnő szeret grafikusokkal, designerekkel is együttműködni, a Zsebuniverzum nevű Instagram-oldalán a versein kívül ezeket az együttműködéseket is nyomon követhetik az olvasók. 

Gabriella ugyanannyira érzi magát zenésznek is, mint költőnek, ez abban is mutatkozik meg, hogy a kötetbe is belekerültek versek, amiket dalszövegként születtek. A könyvbemutatón a közönség meghallgathatott egy dalt Gabriella előadásában. A Blue Eyed Bird szövege a kötetben is megtalálható, a dal pedig már elérhető az interneten:

 

A kiemelt kép Szollár Zsófia fotója