Nyáry Krisztián Így szerettek ők kötetei alapján 2018. május 17-én bemutatták József Attila és Kozmutza Flóra szerelmének történetét egy parádés felolvasás keretében a budapesti Átrium Színházban. Csontvelőig hatolt.

A produkció Réczei Tamás író-rendező ötlete nyomán került színpadra. Eredetileg Szegeden, a REÖK-ben létrehozott Így szerettek ők sorozatnak a hatására hozta el Réczei a darabokat Budapestre. A szegedi diákok kutatásainak segítségével megalkotott szövegkönyv József Attila szerelmi életére is kitér, a színpadon Attila  történetét Fehér Balázs Benő (József Attila), Szilágyi Csenge (Kozmutza Flóra) és Hajduk Károly (Illyés Gyula) adta át minimális mozgással, de maximális színészi alakítással a nézőknek.

A felolvasás során a színészek végig székekben ültek, de a mimika, a gesztikuláció és a hanglejtés eszközei elégnek bizonyultak ahhoz, hogy némi hiteles kivetített képsorozattal a háttérben közvetítsék a színházba látogatóknak e három ember mély érzelmi világát, szerelmi háromszögét.

Hajduk Károly, Fehér Balázs Benő, Szilágyi Csenge. Forrás: atrium.hu

Az előadáson mélyebb betekintést nyerhettünk József Attila egyre erősödő, szürrealisztikus magasságokig feltörő vágyaiba, miket a csak pár alkalom adtán megismert Kozmutza Flóra pszichológussal való találkozások generáltak. A hölgy szakember lévén igyekezett érzelmeinek parancsolni, de mégis úgy alakítani kapcsolatukat, hogy Attilának a lehető legjobb legyen, miközben Illyés Gyula – házas létére – elkezdett udvarolni a nőnek. Így egyfajta ambivalens szerelmi háromszög alakult ki, hiszen volt, hogy Flóra úgy érezte akarja Attilát, de még megakarja ismerni, majd a költő pszichózisa elhatalmasodása után már inkább Gyula karjaiba menekült volna, ugyanakkor féltette a beteg poétát is, nehogy a hír hallatán rosszabbodjon állapota.

A hideg is kirázta az embert miközben átélhette, hogy a magyar költészet szimbóluma, Attila a mennyei boldogság magasságából hogyan tudott olyan mélyre zuhanni az emóciói örvényébe, hogy kórházba kerüljön, és végül szinte megölje Flórát, csak hogy szeresse őt. Egy önbizalom, egy személyiség és egy realitás érzék széthullott darabjai társultak elénk, mely végül Attila halálához vezetett Balatonszárszón, akkor mikor már Flóra és Illyés Gyula is azt érezte, hogy Attila jobban van, hiszen visszatért régi énje, kedves romantikával és Gyula iránti megbocsájtás tükrében. Ellenben ez csak egy utolsó lobbanása volt annak a beteg zseninek, aki azóta is nagybetűs József Attilája nemzetünknek.

A hatás, amit kaptunk az előadás végére elvette percekre az ember szájából a szavakat, és csak tapsolt, de legszívesebben egy gyertya mellett ült volna némán, hogy a csenddel tegye tiszteletét a költő és a színészek előtt.

Kiemelt kép: Kultúrvilág