Új saját szinkronos projekttel, a Steins;Gate animesorozat magyar nyelvű vetítésével tér vissza a DragonHall TV anime streamingszolgáltató. A bejelentésre augusztus elején került sor, épp, amikor a szóban forgó anime cselekménye is elkezdődik. A remek időzítést a Facebook-oldalukra kiposztolt bejegyzés és a YouTube-csatornájukra kitett első előzetes videó is példázza.

De kik is ők, és mit érdemes tudni róluk? 

A DragonHall TV fő profilja magyar szinkronos animék és rajzfilmsorozatok vetítése, ezáltal eljuttatása minél szélesebb közönséghez számára – mindezt önerőből, illetve opcionális közösségi finanszírozás mellett. Archívumuk kínálatában megtalálhatóak olyan régi klasszikusok, mint a Sailor Moon, a DragonBall vagy a Szamuráj Jack, de egyéb érdekességet is tartogat a honlap, legyen szó akár modern animációról (Rick&Morty) vagy a jól ismert Mézga családról.

A DragonHall csapata önköltségen, profi szinkronszínészekkel és stábbal hoz létre stúdió minőségű magyar szinkronos verziót népszerű animékből, mint például a most érkező Steins;Gate, ami a korábban a DragonHall Facebook-oldalán lezajlott szavazás eredményeképpen jutott el odáig, hogy magyar szinkront kapjon.

Missziójuk, hogy a japán kultúrának ez az eleme is minél több ember számára legyen elérhető, és ne csak az eredeti japán hanggal, illetve magyar vagy angol feliratos alternatívával, hanem anyanyelvünkön megszólalva nézhessük a távol-keleti alkotásokat, ezáltal sokkal közelebbinek érezve őket. Kimondott céljuk mindezzel megtörni azt a régóta élő sztereotípiát, miszerint a magyar szinkronos sorozatok minősége elmarad az eredeti vagy angol szinkronos verziókétól – ezt legfrissebb megjelenésük második premierjét megtekintve bárki eldöntheti maga.

steins;gate dragonhall tv f21

Miért épp a Steins;Gate? 

A japán rajzfilmek (animék) itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Még erősen érződik rétegkultúra-jellegük, de egy-egy cím már áttörte a láthatatlan üvegfalat, és szélesebb ismeretségre is szert tett. Elég csak a Narutót említeni, mindenki tudja, miről van szó, még az is, aki nem látott belőle egyetlen részt sem. Az anime tehát korszakalkotó jelenség, de menjünk ennél mélyebbre.

Ahogy filmek között is vannak különböző műfajok, úgy az animékben is vannak alkategóriák, például a célcsoport életkora, rajzstílus vagy műfaj alapján. A Steins;Gate a science fiction műfajába tartozik, némi hard science fiction elemmel fűszerezve. Tematikája az időutazás, erősen fókuszálva az ok-okozatiság viszonyára és a jövő(k) lehetséges megváltoztatási módjaira.

Az anime az azonos című, 2009-es megjelenésű videojáték alapján készült, amely korában kiemelkedően pozitív kritikában részesült. Több díjat is bezsebelt, és a játékosközösség is kedvencének választotta egy 2017-es, japán videojátékos magazin által rendezett szavazásban. Nemcsak az eredeti japán játékról, de az angol verzióról is elismerően nyilatkoztak megjelenésekor.

A 2011-es animeadaptáció hasonlóan jól szerepelt, mondhatni, hozta az elvárásokat: a Japánban áprilistól szeptemberig leadott sorozat a kétezer-tízes évek összes számottevő piacán és hordozóján megjelent, kezdve a DVD/Blu-ray csomagoktól és különleges hangos kiadásoktól – meghódítva az angol nyelvterületeket – az észak-amerikai és brit jogdíjvásárlásokig. A sorozat népszerűségének további kiaknázására manga-feldolgozása is született a játéknak. Ez 2009 és 2013 között futott egy fiatal férfiaknak szóló japán magazinban.

Az anime karakterei között előfordul néhány „tipikus animés” karakter: elsőként a protagonista ismerőssége szembetűnő, ő az „őrült tudós”, de van még „cuki macskalány” is, aki egy catcaféban dolgozik – mégsem mondható, hogy a szereplők sematikusak lennének, hiszen a különleges sztorivezetés érdekes tulajdonságokkal ruházza fel őket, egy szereplő többféle karaktert is alakíthat, történetszáltól függően.

Ezeket a karaktereket keltik életre anyanyelvünk profi szinkronhangjai. A stáb tagjai között jelen van például A keresztapában, a Grease-ben, illetve a Niels Holgersson pocokjaként is megszólaló Seszták Szabolcs, vagy a Jurassic Park 2, A Grincs, illetve a Neveletlen hercegnő Lily Moscovitzának hangját kölcsönző Nemes Takách Kata is – csak, hogy önkényesen kiragadjak párat.

A Steins;Gate részeit ősztől lehet követni a DragonHall TV honlapján, az augusztus 13-i premierdátumot követően pedig szeptember 12-től keddenként, 21 órakor.

Kiemelt kép: Részlet a Steins;Gate című animéből.
Forrás: sucodemanga.com