A Magyarázat mindenre az idei velencei filmfesztiválon debütál. 

Harmadik nagyjátékfilmjével jelentkezik hamarosan a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezője, Reisz Gábor, aki első két alkotásával rögtön a kortárs magyar film élvonalába került. A világ legrégebbi filmszemléjének programjába bekerülő alkotás a kettészakadt Magyarország krónikája.

A film főhőse az érettségi előtt álló Ábel, aki szerelmes lesz legjobb barátjába, Jankába. A lány azonban sokkal inkább történelmtanáruk iránt érdeklődik, aki korábban konflikutsba került a fiú konzervatív családjával. Az előzetesből nagyon kevés konkrét információ derül ki a történettel kapcsolatban, de úgy tűnik, idézhető mondatokból nem lesz hiány, hiszen már ebben a kedvcsinálóban is elhangzik például, hogy

szabadság, az a te bajod.

A film főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina tűnnek majd fel, a magyar nézők pedig október 5-től láthatják a filmet, de előtte már néhány közönségtalálkozón is el lehet csípni az új Reisz-művet.

Az alkotókat hamarosan támogatni is tudjuk, hiszen ismét összeáll a VAN filmzenekar, a koncert bevételét pedig a szervezők arra fordítják, hogy a stáb minél több tagja el tudjon utazni a velencei szemlére.

A kiemelt kép Vajda Réka fotója