Megszületett az eredmény a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál 2023-as, „Felhők” hívószóra kiírt irodalmi pályázatán.

A zsűri döntése alapján a szakmai díjat Katona Ágota Négyzeteken keresztül látjuk az eget című alkotása nyerte. A tizenegy döntős mű elsőként a SZIFONline irodalmi portálon olvasható. Július 26-tól augusztus 25-ig lehet szavazni arról, hogy ki nyerje a közönségdíjat. Mind a szakmai, mind a közönségdíj nyertese 300.000 forint díjazásban részesül, mindkét írás megjelenik angol fordításban a The Continental Literary Magazine-ban és magyarul a fesztivál zinjében. Szerzőik továbbá fellépési lehetőséget kapnak a szeptember végi PesTexten.

Katona Ágota 1989-ben született Balassagyarmaton, 2008. óta Budapesten él. Az ELTE esztétika–magyar–szerkesztői ismeretek szakán végzett, verset és prózát ír, kollázsokat készít. Első kötete Kezdetben, mégis vihar címmel 2021-ben jelent meg a Fiatal Írók Szövetségénél. 

A pályázat zsűrizése két körben zajlott. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű került az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. Végül Visky András, Lövétei Lázár László és Vados Anna döntöttek a szakmai díjról.

A világirodalmi fókuszú PesText szeptember 27–30. között ötödik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében.

Kiemelt kép: Tinordi-Karvaly Bence