A Semmi sztárszerzője és az egyik legnépszerűbb skandináv író is a 2023-as irodalmi fesztivál vendége.

Ötödik alkalommal szervezi meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált szeptember 27. és 30. között a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség.

A világirodalmi fókuszú PesText célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

Szeptember 27. és 30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várják programok az érdeklődőket. A fellépő szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard.

Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a két fiatal tehetség, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge az Egyesült Királyságból, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője.

Ugyancsak a rendezvény idei vendége lett volna a világhírű olasz író és rendező, Alessandro Baricco, ő azonban magánéleti okokból kénytelen volt lemondani budapesti utazását, a szervezők ezúton is reményüket fejezik ki, hogy egy későbbi alkalommal vendégül láthatják az olasz alkotót.

A PesText idei kiemelt vendégei (forrás: PesText)

A PesText hagyományosan nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre, idén is lesznek illusztrációs workshopok és gyönyörű könyvillusztrációkat bemutató kiállítás. Az esemény vendége lesz Rébecca Dautremer, a kortárs francia gyerekirodalom és könyvillusztráció legismertebb alakja.

A PesText 2023-ban folytatja tavalyi sikeres együttműködését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a Könyvfesztivál hivatalos afterpartijaként folytatódnak a Három Hollóban.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött, a teljes programtáblával a későbbiekben jelentkezünk, addig is kövessék figyelemmel a fesztivál Facebook-oldalát.

A PesText szervezője: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE), Petőfi Kulturális Ügynökség

A fesztivál fő támogatói: Magyar Kultúráért Alapítvány, NKA, Visegrad Fund

Kiemelt kép: PesText