Június 21–25. között tartják az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. 

32 ország 420 alkotása közül az előzsűri immár kiválasztotta a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját. Nyolc film jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljain, Annecy-ban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Award-on is díjat nyert alkotások is találhatóak. 7 európai TV-speciál, 18 európai és 13 magyar sorozat, 19 magyar rövidfilm, 26 magyar alkalmazott animáció és 28 magyar diákfilm versenyez június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. 

A háromtagú egész estés előzsűrinek – Csákovics Lajos rajzfilmes, rendező, Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment művészfilm-forgalmazó alapítója és Tóth László István animációs szakember – igen nehéz dolga volt az egész estés európai animációs filmek előválogatásakor. A 27 nevezett munka közül 23 már több rangos fesztivált megjárt. Miután a felhívásban semmi nem zárta ki, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia hozzon létre filmalkotást, a nevezések között olyan is volt, melynek elkészítésében segített az AI. Végül az alábbi nyolc egész estés animáció került be a 16. KAFF versenyprogramjába.

Az ismert francia gyerekkönyv-sorozat címszereplője elevenedik meg Benjamin Massoubre és Amandine Fredon tavaly Annecy-ban a legjobb film díját elnyert A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című filmjében. Két djíat is bezsebelt az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Európai Filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia–olasz–svájci alkotás, Alain Ughetto munkája, melyben Luigi gyalog kelt át az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet. Jean-Christophe Roger és Julien Chheng luxemburgi és francia Ernest és Celestine: A dallamok útján című filmjében a medve és az egér ezúttal visszatér Ernest szülővárosába, ahol azt kell tapasztalniuk, hogy betiltották a zenét. Ezt nem hagyhatják annyiban!

KAFF-versenyprogram
Jelenet az Ernest és Celestine c. filmből

A portugál Nuno Beato My Grandfather’s Demons című filmjében a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, hogy olyan helyen él, melyhez nem tud kapcsolódni, s ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna. A szintén portugál José Miguel Ribeiro Bucheonban két díjat nyert, Angolában játszódó Nayola című munkája a 25 éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. Fájdalmas titkokra derül fény és egy döbbenetesen váratlan találkozás nagyot fordít a történeten. Ari Folman izraeli rendező Hol van Anne Frank? című filmje Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon.

Két magyar film is indul, mind az európai, mind a magyar egész estés versenyben, melyeket a napokban hívtak meg az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra: Gauder Áron a Kojot négy lelke című filmje az indián teremtéstörténeten keresztül arról beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp-animációval készült Műanyag égbolt című alkotása pedig 100 év múlva, a jövőbe repíti a nézőt, amikor már lehet, hogy késő… A házigazda, a Kecskemétfilm nem nevezte versenybe saját alkotását, a Toldit, de versenyen kívül vetítik majd Jankovics Marcell utolsó alkotását, mely szintén meghívást kapott idén Annecy-ba.

A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.

Kiemelt kép: Jelenet a Műanyag égbolt c. filmből (forrás: KAFF)