Egy hónap múlva – június 1. és 7. között – új helyszínen, a Puskin Moziban rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Az esemény Friss Csillag nevű programjának révén második alkalommal kerül fiatal színészek munkássága reflektorfénybe: idén Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz a két Friss Csillag.  

A Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát: összesen több mint 50.000 nézővel büszkélkedhet, a programban idáig 900 filmet láthatott a közönség. Június első hetében a legfrissebb magyar és nemzetközi versenyfilmeket felvonultató blokkok mellett tematikus vetítésekkel és szakmai programokkal tér vissza a fesztivál.

A Friss Hús szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztiválon a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak. Ezért hívták életre a Friss Csillag nevű programot 2022-ben, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Tavaly Nagy Katica és Váradi Gergely került a középpontba. 

A Friss Csillag tehát pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatok megoldásában, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt a szekcióhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait. A Friss Csillagokat bemutató esemény a szervezők reménye szerint tanulságos lehet más pályakezdő színészek számára is. 

Tóth Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult színész szakon, jelenleg a Katona József Színház művésze. Több színházban és független produkcióban is megfordult, emellett számos rövidfilmben (Tinder meccs, Szerelem bohóca, Csönded, Kiáltás) és ismert sorozatokban (Apatigris, A besúgó) is kapott már szerepet. Jelenleg Till Attilával forgatja az És mi van Tomival? című nagyjátékfilmet. 

Friss Hus
Tóth Zsófia (Forrás: Szinház Online)

Babinchak Atanáz harmadéves az SZFE fizikai színházi koreográfus szakán, Horváth Csaba és Rába Roland osztályában, rendszeresen szerepel rövidfilmekben (köztük a 2019-es Friss Húson különdíjas Apám szíve címűben), emellett filmrendezőként is aktív: Kábelek című filmje a tavalyi Friss Hús versenyprogramjában szerepelt, azóta első egészestés filmjén (Only My Honesty Matters) dolgozik. 

Az idei Friss Csillagokkal személyesen is lehet majd találkozni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a Puskin Moziban, sőt mindketten láthatók lesznek az idei fesztivál versenyprogramjában is. Tóth Zsófia a Kiáltás és a Pitvarszk című rövidfilmekben szerepel, míg Babinchak Atanáz a Sárkánykor főszereplőjeként tér vissza a szemle programjába.  

A fesztiválon vetített filmekben sok tehetséges fiatal színész mutatkozik majd be, mellettük pedig a szakma legismertebb alakjai is feltűnnek, sokszor meglepő szerepekben. A szervezők hamarosan bejelentik majd a XI. Friss Hús hivatalos versenyprogramját. 

A Friss Hús plakátja Babinchak Atanázzal

A fesztivál idén új helyszínen, a Puskin Moziban, minden eddiginél több filmmel és változatosabb programkínálattal jelentkezik június 1. és 7. között. 

Kiemelt kép: Az idei fesztivál plakátja/szerkesztett