Szombat este a kecskeméti Hírös Agórában tartották a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) záróeseményét. 111 alkotás volt versenyben, és 20 kategóriában osztottak ki díjakat

A fesztivál nagydíját, a közönségdíjat és a legjobb egész estés európai film díját is Gauder Áron Kojot négy lelke című alkotása nyerte, utóbbit megosztva kapta Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmjével. A Nayola című alkotás különdíjban részesült. 

Hippi robinzonád, indiántechno doromb és filozofikus kertmozi – Elkezdődött a KAFF!

A legjobb magyar egész estés játékfilm Pannónia-Matolcsy-díját a Műanyag égboltnak ítélték. A legjobb európai tévésorozatnak a Patouille és az ejtőernyős magok bizonyult. A legjobb rövidfilm díját Hegyi Olivér A szív kertje című munkája kapta, míg a legjobb televíziós sorozat Bálint Ágnes-díját Buzási Gyopár-Orsolya vihette haza a Szerintemezazegész: Szorít a ház című munkájáért. 

A legjobb alkalmazott animációnak Egely Kati Canticuénticos: Hogy tudd, szeretlek című alkotását találta a zsűri, e kategóriában különdíjat kapott Fillér Máté Tót Endre: Miért festek? című munkája. A legjobb diákfilm díját Palotás Adél Fények című alkotása kapta, Szucher Ágnes Szerelem a korona idején című filmjéért különdíjban részesült. A legszínvonalasabb képi formanyelvért Fábián Nikolett Nyugvó köd című művét díjazták, a legjobb forgatókönyv díját Alexander Gratzer vihette haza az In the Upper Roomért. A legjobb animációs munkáért Hárshegyi Vivient méltatták Felhők felett című filmjéért. A legjobb első filmnek és a legjobb 3D-filmnek járó díjat idén nem osztották ki.

KAFF
Jelenet a Felhők felett című filmből (forrás: KAFF)

Az európai egész estés filmek versenyzsűrijének tagjai Sam Orti, Ittzés Tamás és Dudás Viktor voltak, az európai televíziós díjakról Fülöp József, Mauro Carraro és Tóth István Zoltán, míg a magyar filmek díjairól Cakó Ferenc, Damó István, Ducki Krzysztof, M. Tóth Éva és Vácz Péter döntöttek.

A Magyar Filmkritikusok díját Mira Zénó Fox Tossing című kisfilmje kapta, Hegyi Olivért különdíjban részesítették A szív kertje című munkájáért. A Junior zsűri díját Csutorás Márton vihette haza a Kigyógyulva című filmért. Az Országos Diákzsűri díját az európai filmek kategóriában a Nagyapám démonjai kapta, különdíjban részesült a Kutyáknak és olaszoknak tilos!. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Országos Diákzsűri magyar filmek kategóriában kiosztott díját Kühnel-Szabó Anita Apád című rövidfilmje nyerte. A diákok Fillér Máténak három munkájáért (Telexikon, Folkfonics – Szól a kakas; Tót Endre: Miért festek?) különdíjat adtak. A kritikaíró pályázat nyertese Bárány Bence lett, a második helyen Béres Mátyás, a harmadikon pedig Böhm Norbert végzett. 

Kiemelt kép: Gauder Áron a KAFF díjátadóján (forrás: KAFF)