2023. június 21-én, szerdán kezdődik a 16. KAFF, ahol öt napon át 60 órányi animációt és megannyi színes programot élvezhetnek az ingyenes fesztivál látogatói. 

A közönség többek között válogatást láthat az idén 60 éves M. Tóth Éva, a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária, a szintén 70 esztendős Tóth Pál és a 80 éves Ternovszky Béla munkásságából. 

Nyolc egész estés film pereg majd a versenyprogramban, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecy-ban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Award-on is díjat nyert alkotások is szerepelnek. 

Versenyen kívül fut majd három egész estés európai film, de látható lesz Kovásznai György egy ritkán vetített munkája és Buda Flóra Anna cannes-i nyertes 27 című alkotása is. Az idei fesztivál új kezdeményezése a KAFFFER művészeti vásár, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani.

A nyolc egészestés versenyfilm mellett három egész estés európai film fut majd az idei KAFF-on. Június 21-én 10 órakor a Malom Moziban vetítik Anca Damian A sziget (The Island) című filmjét, mely zenés mesében tárja elénk Robinson Crusoe történetének egy szürreális komédiában tálalt újraértelmezését. A film vizuális költészettel és szimbolizmussal nyújt aktuálpolitikai kritikát egy olyan világban, ahol mindenki a maga Paradicsomát keresi.

KAFF
Jelenet A sziget c. filmből

Június 22-én 10 órakor szintén a Malom Moziban pereg Signe Baumane alkotása, a Szerelem házassággal fűszerezve (My Love Affair with Marriage), mely a belső nőiesség lázadásának történetét mondja el. Aznap 14 órakor ugyanott Naes Kajssa Titina című filmje lesz műsoron, melyben az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel hozzáláthat az Északi-sark meghódításához.

Június 23-án 19 órakor a Hírös Agórában a Rövidfilmek versenyének 3-as blokkján belül lesz látható többek között Buda Flóra Anna 27 című alkotása, Lantos Júlia Olivér, az óriás című műve, A szív kertje Hegyi Olivértől, Mira Zénótól a Jelenlétről vagy Mariai Gábor Hermit Island című munkája. 

KAFF
Lantos Júlia: Olivér, az óriás

Igazi kuriózumnak ígérkezik június 24-én, szombaton 14 órakor a Hírös Agórában Kovásznai György Ça Ira, a Francia Forradalom dala című rövidfilmjének vetítése, melyet követően Fülöp József animációsfilm-rendező, Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna animációs rendezők, Másik János, a Habfürdő zeneszerzője és Kovásznai György lánya, Kovásznai Dorottya részvételével kerekasztal beszélgetést tartanak Mit jelentp nekünk Kovásznai címmel.

Kiemelt kép: Jelenet a Hol van Anne Frank c. filmből (forrás: 2023.kaff.hu)