Előkészületi fázisban lévő rövidfilmes projektekkel lehet jelentkezni március 31-ig a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál pitchfórumára. A Puskin moziban zajló, június 1–7. között megrendezendő seregszemle pitchfórumán idén is tíz kisfilmtervet mutatnak majd be. 

A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők, forgatókönyvírók vagy producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely pénzjutalommal jár. Mindemellett a zsűri és a Friss Hús szervezői szakmai támogatásban részesíthetik a legígéretesebb filmterveket.

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül néhányat már láthatott is a Friss Hús közönsége. Az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd több nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. K. Kovács Ákos pitchfórumon díjazott tervét, a Brankát számtalan külföldi seregszemle versenyprogramjában vetítették. A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmje a rangos nemzetközi animációs fesztiválon, Annecy-ban a Legjobb rövidfilm díját nyerte el.

Holi, azaz Hegyi Olivér A szív kertje című animációs terve nyerte a 8. CEE Animációs Fórumot, és a film azóta el is készült. A 2021-es Lovas Nándor-díj nyertese, Horváth Réka Balagán című filmterve, továbbá a 2022-es pitch nyertesei – Dezső Bálint Marcival minden rendben, Csánki Zsófia LOKÁL – Csepel unleashed, valamint Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek című alkotásai – már fejlesztés alatt állnak. 

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Pillanatfelvétel a Friss Húsról (forrás: Nemzeti Filmintézet)