Az idei Oscar-díjátadó a tavalyihoz képest erősebb filmes felhozatallal és színészi alakításokkal teszi izgalmassá a vasárnap estét, mégis a fontosabb kategóriákban szinte borítékolható a nyertesek listája, persze, a ceremónia akkor igazán élvezetes, ha történnek meglepetések, lehetőleg kiosztott pofonok nélkül.   

Legjobb film

Aki nyerni fog: A 11 Oscar-jelölést bezsebelő Minden, mindenhol, mindenkor győzelme garantált. Amerikában egyértelműen ez a favorit, a Daniels (Daniel Kwan és Daniel Scheinert) néven ismert rendezőpáros ötletgazdag és megható sci-fije a többi filmes céhnél is sikert sikerre halmozott, így nagy csavar lenne, ha végül nem őket díjazná az Akadémia.  

Akinek nyernie kellene: Az alacsony költségvetésű, de roppant kreatív és bátor Minden, mindenhol, mindenkor megérdemli a díjat; a közönség is szerette, bár nem ért el olyan nézőszámokat, mint például a Top Gun: Maverick vagy az Avatar – A víz útja, melyekre már most úgy hivatkoznak, mint a filmek, amik a pandémia után megmentették a mozit. Ahogy tavaly, a Coda helyett sokan A kutya karmai közt győzelmének örültek volna jobban, úgy idén ez A sziget szellemeire igaz.   

Legjobb rendező

Aki nyerni fog: A legjobb film rendezője lesz a legjobb rendező, vagyis Daniel Kwan és Daniel Scheinert.

Akinek nyernie kellene: A visszatérő Todd Field, aki harmadik filmjében, a Tárban végig leköti a néző figyelmét és fenntartja a feszültséget. Zseniális karakterdráma és pszichothriller, olyan hangzatos címkékkel ellátva, mint a #MeToo, a cancel culture és a gender.

Oscar
Daniel Kwan és Daniel Scheinert (forrás: Deadline.com)

Legjobb férfi főszereplő

Aki nyerni fog: A bálna főszerepét eljátszó, az utóbbi években nagy hollywoodi reneszánszát élő Brendan Fraser, aki a több száz kilós Charlie bőrébe bújva, elmaszkírozva bizonyítja be, hogy több van benne, mint a ’90-es évek egykori szépfiúja.

Akinek nyernie kellene: Brendan Frasertől nem fogjuk sajnálni az aranyszobrot, de ha rajtunk múlna, a mi választásunk Colin Farrell lenne, aki A sziget szellemeiben nyújtott lenyűgöző alakítást.  

Legjobb női főszereplő

Aki nyerni fog: Ebben a kategóriában sokáig a Tár címszereplőjét megformáló, kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett tűnt a befutónak, azonban a narratíva a szezon végére jócskán megváltozott, és egyre inkább a Minden, mindenhol, mindenkor ázsiai színésznője, Michelle Yeoh ígérkezik a kategória győztesének. 

Akinek nyernie kellene: Cate Blanchett elementáris és letaglózó alakítása a zeneszerző-karmester Lydia Tár szerepében jogosan eredményezné az ausztrál színésznő harmadik Oscar-díját, aki ezzel olyan háromszoros Oscar-díjas színésznők csoportjához csatlakozna, mint Ingrid Bergman, Frances McDormand és Meryl Streep.

Oscar
Michelle Yeoh és Cate Blacnhett (forrás: Variety.com)

Legjobb férfi mellékszereplő

Aki nyerni fog: Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor) gyerekszínészként kezdte, majd évekre eltűnt. Ez a visszatérés olyan hollywoodi sikersztori, hogy jár neki az Oscar.

Akinek nyernie kellene: A fiatal ír színész, Barry Keoghan A sziget szellemeiben egyszerre nevettet és ríkat meg. Epizódnyi szerepe ellenére a szívünk szakad, amikor őszintén vállalja fel érzéseit, majd félszeg mosollyal palástolja a visszautasításból fakadó fájdalmat.  

Legjobb női mellékszereplő

Aki nyerni fog: Talán az egyetlen kategória, mely valóban többesélyes. Ha A sziget szellemei egyetlen női szereplőjének, Kerry Condonnak sikerül, akkor legalább egy színészi díjat elhozna Martin McDonagh drámája. 

Akinek nyernie kellene: Nem is kérdés, Kerry Condon. Három kivételes férfi alakítás mellett érzékeny és határozott játékával képviselte a női szempontot. 

Oscar
Kerry Condon és Barry Keoghan A sziget szellemeiben (forrás: Decider.com)

Legjobb eredeti forgatókönyv

Aki nyerni fog: A Minden, mindenhol, mindenkor és a Daniels szerzőpáros toronymagas esélyes itt is. 

Akinek nyernie kellene: Martin McDonagh A sziget szellemeiért. Épp itt lenne az ideje, hogy játékfilmes munkásságát is elismerjék, hiszen legutoljára 2006-ban a Six Shooter című rövidfilmjét díjazták. 

Legjobb adaptált forgatókönyv

Aki nyerni fog: Sarah Polley és a Women Talking. Általában forgatókönyvírói kategóriában próbálják korrigálni a nemek arányát, és a filmet a legjobb mozi jelöltjei között is megtaláljuk, mely némileg meglepetésnek számít. 

Akinek nyernie kellene: Sarah Polley és a Women Talking

Oscar
Claire Foy, Sarah Polley, Jessie Buckley és Rooney Mara (b-j) a Women talking világpremierjén (forrás: CBC. com)

Legjobb idegen nyelvű film

Aki nyerni fog: A Netflix német produkciója, a Nyugaton a helyzet változatlan.

Akinek nyernie kellene: Szeretjük az ír filmeket, így a mi választásunk A csendes lány, megjegyezve, hogy az Akadémia által méltatlanul mellőzött A titokzatos nőnek is itt lenne a helye. 

Az idei Oscar-jelöltekről szóló cikkeink az alábbiakban érhetők el:

Nyugaton a helyzet változatlan

A sziget szellemei

Minden, mindenhol, mindenkor

Tár

A bálna

Közel 

A csendes lány

Babylon

Kiemelt kép: USA Today/szerkesztett