Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba: a több mint 152 millió megváltott jegy a koronavírus-járványt megelőző évek (2017–2019) látogatottságának nagyjából a háromnegyedét teszi ki, ami világviszonylatban az egyik legjobb aránynak számít. Bár a legnézettebb filmek toplistáját továbbra is amerikai akciófilmek vezetik, tavaly először a francia filmek több nézőt vonzottak, mint az amerikaiak.

A francia Nemzeti Filmközpont (CNC) hétfőn közzétett adatai szerint 2022-ben 59,2 százalékkal többen váltottak jegyet a francia mozikba, mint 2021-ben, de még 26,9 százalékkal kevesebben, mint 2017 és 2019 között, amikor az éves átlag 208 millió volt.

Ellentétben az elmúlt két évvel, tavaly már egyetlen mozi sem volt zárva a koronavírus-járvány miatt, de március közepéig még szigorú intézkedések voltak érvényben: csak oltási igazolással és maszkot viselve lehetett a vetítésekre beülni, a mozikban pedig tilos volt az étel- és az italárusítás. 

Ez nagyon biztató eredmény egy egyelőre még rendkívüli helyzetben. Franciaország az egyik legjelentősebb fejlődést produkálta a világon” – írta közleményében Dominique Boutonnat, a CNC elnöke.

A legnézettebb filmek listáját az amerikai sikerfilmek vezetik: az Avatar – A víz útja című alkotást több mint 8 millióan, míg a Top Gun: Maverick című filmet 6,7 millióan látták. Harmadik helyre került a Minyonok: Gru színre lép című animációs kalandfilm, amelyre 3,9 millióan váltottak jegyet. 

A francia filmek közül a Bazi nagy francia lagzik című vígjáték harmadik részét látták a legtöbben (2,4 millió), a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatról szóló November című thriller pedig 2,3 millió nézőt vonzott.

A CNC összesítése szerint tavaly francia filmekre ültek be a legtöbben – a nézők 40,9 százaléka –, megelőzve ezzel először az amerikai filmeket, amelyek a nézők 40,5 százalékát vonzották. 

MTI
Kiemelt kép: Jelenet az Egy szép reggelen c. filmből (forrás: IMDb.com)