Nincs könnyű helyzetben egy színész, ha Rejtő Jenő szerzeményt szeretne igazán hitelesen előadni. Humora egyszerre lehet sikere és végzete a feldolgozásoknak, a határ pedig ezen szélsőségek között roppant vékony. Az óvatlan színházkedvelő gyakran szaladhat bele erőltetett, izzadságszagú előadásokba, amik vagy nem tudnak hitelesen tükröződni a színpadon, vagy pusztán a túljátszás hibájába esnek.

Dunai Júlia, a Weöres Sándor Színház művésze viszont egy olyan oldalát ragadta meg a Rejtő-feldolgozásnak, ami bár magától értetődő megközelítés lenne, mégis újszerű volt számomra. Kivonta a képletből a túlgesztikulálást, a sűrítést, és nemes egyszerűséggel egy interaktív felolvasószínházi előadást (pontosabban előadás-sorozatot) teremtett Rejtő Jenő Az ellopott futár című művéből a szombathelyi Kilences Cafe & Kultfood udvarán. Nem akarta túlszárnyalni az eredeti művet, nem akart felkiáltójelet és kiemelést alkalmazni minden Rejtő-poén megjelenésénél és ami a legjobb, a jelenkori aktualitásokat (az Index- és a vírushelyzet) és a kiszólásokat leheletfinoman helyezte el (hál’ Istennek, nem a szövegben) az előadás emberi és interaktív pillanataiban.

A mű a helyén volt kezelve, a mozdulatok, a vendégek bevonása pedig olyan természetes, hogy nem volt jelenlévő, aki kimaradt volna az események menetéből. Julcsi az előadás elején megkérte a közönséget – lévén Rejtő rengeteg karaktert hoz igazán különös nevekkel a történeteibe, ami egy felolvasás során hatalmas káoszhoz vezethet a megértés terén –, hogy jegyezzék fel a megszólaló szereplők nevét egy cetlire, telefonba, vagy akár használt maszkra… Mint kiderült, ez egy játék volt, a legfigyelmesebb vendégek jutalma pedig egy aperol volt és egy koccintás az előadóval.

A Rejtő-krimi feldolgozásának sikerét pedig talán nem a fentebb említett szavak mutatják a legjobban, hanem a nagyszámú közönség és az ezzel fordítottan arányos teljes némaság (néha persze mindezt megtörte a nevetés) csaknem egy órán keresztül. Ezalatt pedig az izgalom és a nyárias chill különös-kellemes elegye uralta a Kilences udvarát.

A felolvasásból – ahogy fentebb is elhintettem – pedig sorozat lesz, eddig a 2. fejezet végéig jutottunk el, hamarosan pedig következik a folytatás.


Lutor Katalin galériája