Nem túlzás kijelenteni, hogy hetek óta az SzFE ügye uralja a magyar közbeszédet. Az egyetemet valódi szakmai egyeztetés nélkül igyekeznek strukturálisan teljesen átalakítani, a működést irányító kuratórium élére pedig azt a lesajnáló nyilatkozatokat sorra kiadó Vidnyánszky Attilát nevezték ki, aki 2013 óta a Nemzeti Színház igazgatója, valamint a kaposvári színészképzést is a saját hatásköre alatt tudhatja.

A diákok és az oktatók nem hagyták szó nélkül az eseményeket, a teljes szenátus és a tanári kar jelentős része felmondott, a hallgatók pedig blokád alá vonták az egyetemet. Az ügy amellett, hogy itthon hatalmas médiavisszhangot kapott, egyre inkább betört a nemzetközi sajtóba is. Színészek, rendezők, írók, a világ kulturális életének vezető személyiségei álltak ki a magyar egyetem autonómiája mellett. Következő gyűjtésünkben ezeket a kiállásokat vesszük sorra.

Az események kronológiai sorrendjének felfejtését érdemes a Velencei Filmfesztiválon kezdeni. Két magyar rendező is helyet kapott ugyanis a programban, Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmjével, a Pieces of a Womannel versenyez, míg Horváth Lili a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása bekerült a Rendezők hete elnevezésű szekcióba. A kiállások sorát Mundruczó, illetve két alkotótársa, Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer nyitották, akik #freeSZFE feliratú pólóban tartották meg a film sajtótájékoztatóját, emellett el is magyarázták a sajtó képviselőinek a ruházat jelentését. Horváth Lili és filmje főszereplője, Stork Natasa is hasonlóan tett, ők is kiálltak Velencében az egyetem autonómiája mellett.

Ennek, illetve az egyre nagyobb számú idegen nyelven megjelenő írásnak köszönhetően a nemzetközi művészvilág is az SZFE-re vetette vigyázó szemeit. Elsőként Eva Green küldött támogató üzenetű fotót Fliegauf Benedek rendezőnek (akivel egyébként korábban a Méh című filmet forgatták együtt). A direktor a következő szöveggel posztolta a képet:

„Eva Green ritkán szelfizik. De úgy látszik most ő sem bírt magával. Ezt a portrét küldte nekem az imént. Szerinte aktuális. Köszönjük Eva #freeSZFE #EvaGreen

Ezt követően már egy nagyobb, szervezettebb állásfoglalás érkezett. A brit kulturális elit ugyanis egy levelet juttatott el a sajtónak, melyben kérik a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az egyetem autonómiáját, a kultúra és a kutatás szabadságát. Ezt a levelet aláírták többek között olyan kiváló színészek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren vagy Eddie Redmayne, olyan rendezők, mint Stephen Frears, Joe Wright, Roger Michell és Paweł Pawlikowski, valamint Michael Chabon, Philip Pullman, Salman Rushdie írók.

Azóta több sztár követte Eva Green példáját, fotó formájában is többen kifejezték szolidaritásukat. Az előbb említett Blanchett mellett Sir Ian McKellen, Vanessa Kirby (Mundruczó Kornél filmjének főszereplője), Juliet Stevenson és John Lithgow is beállt a sorba. Emellett több külföldi színtársulat, a Német Filmakadémia, a magyar filmkritikusok, filmes szakújságírók jelentős hányada, valamint a Lakos Nóra rendezésében csütörtökön a mozikba kerülő, Hab című film teljes stábja is együttérzését fejezte ki a magyar egyetem erőszakos “megreformálásával” kapcsolatban.

Minden támogató egyetért abban, hogy az egyetemi autonómia, a művészet és a művészi nevelés egy olyan, mindentől független és szabad terület, melynek szabadságát semmilyen hatalom nem veszélyeztetheti.

Kiemelt kép: Euronews