Sok a szabadidőd nyáron és hasznos szórakozással szeretnéd eltölteni? Épp vársz a kedvenced új évadjára vagy be is fejezted? Úgy érzed, hogy mindent láttál már? Akkor ezt a listát neked találtuk ki. Merüljünk el a sorozatok csodálatos világában!

Az előző részhez képest inkább a kevésbé ismert szériákra terelném a hangsúlyt, de természetesen klasszikusokat is találhattok a listán. Megpróbáltam a legtöbb műfajhoz alkotást társítani, hogy minden ízlést kielégítsünk.

Dráma

Westworld (Westworld)

Kezdjük egy abszolút klasszikussal. A Feltámad a vadnyugat legújabb feldolgozása méltán az egyik leghíresebb és legkedveltebb széria, amely az HBO forgalmazásában került a közönség elé. Tökéletesen megírt karakterek és remek színészi munka tarkítja a magával ragadó történetet és rengeteg akciót. Temérdek izgalmas pillanatnak lehetünk tanúi az évadok alatt, melyből jelenleg a másodikat vetítik. A színészekre visszatérve nem kisebb nevek fémjelzik a szériát, mint Sir Anthony Hopkins, Ed Harris, vagy Evan Rachel Wood.

A sorozat egy mesterséges intelligenciával teletűzdelt parkról szól, ahol a „kedves” vendégek bármit megtehetnek következmények nélkül. A pilot epizóddal bele is dobnak minket a mélyvízbe, tehát szívbajosok, csak óvatosan! Rengeteg erőszakot és gore-elemet tartalmaz a sorozat, de emellett a történet és a karakterek nem csorbulnak el. Tökéltes összhangban van a széria minden aspektusa.

Tizenhárom okom volt (13 Reasons Why)

Érzelmileg labilis vagy? Nem szívesen beszélsz magánéleti problémákról és más lelki világa hidegen hagy? Szeretsz elbújni a nehézségek elől? Akkor vagy kerüld el alanyunkat, vagy azért nézd meg, hogy ezeket kiküszöböld, ugyanis a sorozat napjaink egyik legégetőbb problémájával foglalkozik: az öngyilkosággal. A történet szerint Hannah Baker (Katherine Langford) véget vetett életének, ezen tettét kiváltó okokat pedig halála előtt felvette pár magnókazettára, ami körbejár azok között, akik közbenjártak a lány halálában. Főszereplőnk, Clay Jensen is megkapja az anyagokat, ez pedig azt jelenti, hogy neki is része volt a szörnyű elhatározásban. Hősünknek azonban a lány többet jelentett puszta barátnál, ezért fájdalmasan lassan hallgatjuk végig a felvételeket, miközben az önmagát és másokat marcangoló Clay személyiségét is megismerhetjük. Durva, lélegzetelállító, fájdalmas remekmű.

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale)

Jelen alkotást szintén az HBO hozta tető alá, méghozzá egy újabb könyvfeldolgozás képében. A szolgálólány meséje egy disztópikus jövőben játszódik, ahol a kormány hatalma szépen lassan kettétört, és egy teljesen új rendszer vette kezdetét: egyfajta szektás diktatúra képében. Rengeteg furcsa szabály, törvény és büntetések közepette próbál érvényesülni Offred (Elisabeth Moss), aki termékenysége miatt szolgálólány lett, tehát gazdag párok gyermekeit hivatott világra hozni. A cselekmény nagyon lassan szövődik, de ha egyszer elkezdi az ember, folyamatosan sodorja magával.

https://www.youtube.com/watch?v=PJTonrzXTJs

Patrick Melrose (Patrick Melrose)

A Patrick Melrose talán a legérettebb alkotás a listáról. Egy gazdag, jogot tanult férfi (Benedict Cumberbatch) drogokkal, alkohollal, stresszel és depresszióval telt hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást és múltjába, hogy hogyan juthatott el idáig. A rendezés, az operatőri munka mind a zseniális megvalósítást dicséri. Az első rész képi világa talán a legjobban magávalragadó. A történetvezetés csavaros és izgalmassá teszi az amúgy sablonos sztorit. Cumberbatch élete legnagyobb formáját hozza, bebizonyítva, hogy ott a helye a legrangosabb színészek között. Mellette „asszisztál” többek közt Hugo Weaving és Jennifer Jason Leigh, akik a címszereplő szüleit alakítják.

https://www.youtube.com/watch?v=JQh36eStMqk

Fekete tükör (Black Mirror)

Sokk, düh, kétségbeesés, félelem. Ezek azok az érzések, amiket kivált a Fekete tükör nézőjéből. Minden rész egy önálló történetet mesél el, nagy részük egy fiktív jövőben játszódik és az informatikai robbanás okozta társadalmi problémákat vágja képünkbe olyan módon, hogy az epizód végén a falat kaparjuk. Az epizódokban neves színészek is megfordulnak, mint például Daniel Kaluuya, Toby Kebbell, Hayley Atwell, vagy Tom Cullen. A sorozat rengeteg izgalmat, meglepetést és megdöbbentő pillanatot tartalmaz. Az epizódok története kivétel nélkül egyszerűen zseniális és magával ragadó. Semmiképp ne nézzétek elalvás előtt, mert garantálom, hogy egész éjszaka ezen fogtok kattogni!

Akció

Tabu (Taboo)

A Tabu egy Tom Hardy főszereplésével készült sorozat, mely az ipari forradalom korának mocskos Londonába kalauzol el bennünket. James Delaney visszatér Afrikából és vele a halálból, hogy birtokba vegye örökségét: egy földterületet, amiért az angolok és amerikaiak is ölni tudnának. Ha kell, ezt meg is teszik; hősünknek állandó éberségre van szüksége ebben a kegyetlen játszmában. Tapasztalatait felhasználva igyekszik helyreállítani apja örökségét.

Saját készítésű sorozatában Tom Hardy nem szórakozik, kőkemény akciózást és drámát láthatunk tőle, hiszen ezt a szerepet önmagára öntötte. Ha szereted a stílusát, semmiképp ne hagyd ki!

Gotham (Gotham)

Képes vajon egy sorozat megreformálni egy elfuserált szuperhősuniverzumot? Ha nem hiszed, járj utána! A Gotham Jim Gordon felügyelővel a középpontban tárja elénk a bűn városát – Batman előtt. A széria nem a DC által épített filmuniverzumhoz kapcsolódik és nem is képregényeket dolgoz fel, alapja csupán a szereplők, akiket ismerünk. Megismerhetjük a fiatal Bruce Wayne-t, Pingvint, Madárijesztőt, Jerome-t és Jeremiah-t (akik igazából Ledger óta a legjobban alakították az őrült bohóc szerepét). Tehát mindenképp el kell határolni a filmektől és a helyén, egy önálló alkotásként kezelni. Amúgy meg izgalmas, grandiózus és fenomenális, mi tart még vissza?

A S.H.I.E.L.D. ügynökei (Agents of S.H.I.E.L.D.)

Hogy az ellentábor se csüggedjen, íme egy Marvel sorozat, ami viszont teljes egészében része a filmek által felépített világnak. Rengeteg utalás található benne, ez az egyik leghíresebb spin-off alkotás. Nem sorolnám a legjobb alkotások közé, viszont éveken át tartó fejlődése példaértékű. Az első évad nagyon gyenge kezdéséből mára egy elképesztő sorozattá nőtte ki magát, mely némely filmeket simán kenterbe ver. A Shield ügynökei az Avengersből megismert kémhálózat és titkos különítmény munkáját mutatja be, akik epizódról epizódra igyekeznek elhárítani a világkatasztrófát. A csapat tagjai Phil Culson (Clark Gregg), Melinda May (Ming-Na Wen), Skye (Chloe Bennet) és Ward (Brett Dalton). Az ő kalandjaikat kísérhetjük végig, majd különböző mellékszereplők érkeznek, mint például a Szellemlovas, akit a Nicolas Cage-féle feldolgozás óta nem láthattunk. Aki szeretné mélyíteni tudását az univerzumról, nyugodtan nézzen bele, az első évad lesz a vízválasztó, hisz az a legunalmasabb és legbénább. Utána garantáltan lepetézik minden rajongó.

The Pacific-A hős alakulat (The Pacific)

Az A hős alakulat a második világháború egy elfeledett szegmensét tárja elénk: a Csendes-óceáni hadszínteret és a japánok elleni hadviselést. A középpontban pár frissen besorozott katona áll, akik túl akarják élni a megpróbáltatásokat és megtorolni a Pearl Harborban történteket. A széria olyan, mintha a Ryan közlegény megmentését és az A hazafit vegyítenénk egy minisorozatba. Rengeteg drámai és akciódús jelenetet tartalmaz; a tengeri ütközetektől kezdve a dzsungelben harcoló gerillákig mindennel találkozhatunk. Történelmi hűségét érdemes fenntartásokkal kezelni, de mindenképp egy tartalmas szórakozást tud nyújtani. Külön kiemelném az egyik főszereplőt (Robert Leckie) alakító színészt, James Badge Dale-t aki eszméletlen alakításával garantáltan mindenkit elvarázsol.

Kiemelt kép: www.starity.hu