Pár napja ismét üdvrivallásban törhetett ki a nemzet, hiszen idén újra magyar alkotás került az Oscar-díj legesélyesebb várományosaihoz, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a legjobb öt idegennyelvű film közé választotta be a zsűri. Néhány éven belül immáron harmadszor szoríthatunk azért, hogy a „mi filmünk” kerüljön ki győztesen. Reméljük, a diadal ezúttal sem marad el, de lássuk a “vetélytársakat”!

A jelöltek

Az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának idén sem lesz könnyű dolga, a 90. Oscar-gálán is meglehetősen erős a mezőny. Nincsen ez másképp a legjobb idegen nyelvű film kategóriában sem, ahol minden évben 60 ország 60 pályázó filmje közül választják ki azt az ötöt, amik majd a díjért versenghetnek. 2018-ban a következő nagyjátékfilmek indulnak a címért:

A sértés (L’insult) – Libanon

Rendező: Ziad Doueiri

A sértés amolyan “bolhából elefántot” típusú történet révén bont ki egy problémát, ami valójában egy megosztott nemzet szenvedéseit mutatja be kemény realitással. A bagatell konfliktus egy libanoni keresztény férfi és egy palesztin építőmunkás között keletkezik, ami lényegében egy törött cső megjavításából fakad, majd tettlegességig fajul. A privát inzultus jogi pere országos üggyé növi ki magát, és előremozdítja az elfojtott indulatok felszínre törését. Doueiri nagyon szemléletesen, mindkét oldalról láttatja történetét, ezzel együtt pedig az ország aktuális helyzetét.

A filmet jelölték a Golden Globe-ra, a főszereplőt alakító Kamel El Basha pedig elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színészének járó díjat. A kritikusok szerint témája miatt lehet esélyes.

https://www.youtube.com/watch?v=lwVCaD971Eo&t=1s

Egy fantasztikus nő (Una Mujer Fantástica) – Chile

Rendező: Sebastian Lelio

Ez a film egy olyan társadalmi jelenséget boncolgat, ami napjainkban egyre hangsúlyosabb. Manapság meglehetősen nagy figyelem irányul a transzgenderség, a transzneműség kérdésre, a nemzetközi filmipar is fokozottan érdekelt a témában. Az Egy fantasztikus nő a transznemű Marina történetét meséli el, aki elveszti húsz évvel idősebb szerelmét. A rendező az ő karakterén keresztül mutat be olyan megalázó szituációkat, melyeken a hozzá hasonló emberek közül sokan napi szinten keresztülmennek.

Lelio alkotása szintén Golden Globe jelölést kapott, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Ezüst Medvét zsebelhetett be a legjobb forgatókönyvért.

A négyzet (The Square) – Svédország

Rendező: Ruben Östlund

A svéd rendező egy meglehetősen provokáló művel került az élvonalba, amely megosztó személyétől korábban sem volt idegen. Ezzel a filmjével tükröt tart a modern társadalom elé, és keményen az arcunkba vágja, mennyire nem vagyunk szolidárisak egymással. Ezen vonása és erősen pesszimista végkövetkeztetése miatt sokakból ellenszenvet válthat ki, ugyanakkor egy olyan egyetemes problémára hívja fel a figyelmet, ami mindenképpen körültekintendő.

Ezzel minden bizonnyal a szakmai zsűrik is egyetértenek, hiszen A négyzet magáénak tudhat egy Golden Globe jelölést és a Cannes-i Filmfesztivál fődíját is. A szakavatottak szerint nagy eséllyel indul az Oscarért is.

Szeretet nélkül (Loveless) – Oroszország

Rendező: Andrej Zvyagintsev

Zvyagintsevet az egyik legnagyobb kortárs orosz rendezőként tartják számon, filmjei sorra aratják a sikereket a világ fesztiváljain. Legújabb alkotása egy szociodráma, mely egy család széthullásán keresztül mutatja be a rideg orosz valóságot. A szülők válásuk során állandóan veszekednek, a legnagyobb vita a lakáseladás körül bontakozik ki, közös fiukat egyikük sem akarja. A gyermek megrázó élettörténete csak kevéssé bontakozik ki a filmben, inkább a felnőttek és a társadalmi kérdések kerülnek középpontba. A rendező olyan univerzális problémákat vet fel, melyek mellett képtelenség némán elhaladni.

Ennek révén az orosz társadalomszatírának szintén jó kilátásai vannak a díj elnyerésére. A Szeretet nélkül is Golden Globe jelölést kapott, valamint a Cannes-i Filmfesztivál zsűri díját is sikerült bezsebelnie.

Testről és lélekről – Magyarország

Rendező: Enyedi Ildikó

Országunk idei jelöltje, a Testről és lélekről, egy helyenként groteszk lélektani szerelmi dráma, amely egy vágóhíd két alkalmazottja közt szövődik. A film Endre, a fél karjára béna, kiöregedett, szúrós pénzügyi igazgató és Mária, a zárkózott, kényszeres, enyhén autista jeleket mutató minőségellenőr történetét meséli el, akik minden éjjel ugyanazt álmodják. A középpontban a főszereplők és különc karaktereik gyermeteg szerelmi tánca áll, amit egy nagyon erős mellékszereplő-gárda támogat.

A film vegyíti a könnyed humort és a lírai, romantikus, misztikus elemeket, összhatása mégis brutális. A végletekig részletezett állati testeket feldolgozó jelenetekhez lassú történetvezetés és temérdek képi metafora társul. Ezek a különös ellentétek és párhuzamok folyamatos feszültséget generálnak számos megválaszolatlan kérdést hagyva a nézőben.

De talán pont sokrétegűségével és megosztó, egyedi formanyelvével nyerte el a szakmai zsűrik tetszését. Ugyanis jelöltünk idén elhozhatta a Berlinale legjobb filmért járó Arany Medve díját, múlt hónapban pedig főszereplőnője, Borbély Alexandra sikerének örülhettünk, akit 2017-ben Európa legjobb színésznőjének választottak. A Cannes-i Arany Kamera-díjas rendezőnő pedig Prima Primissima díjjal a zsebében indulhat az Oscar-gálára. A film Amerikában is nagy népszerűségnek örvend, hiszen első magyar alkotásként a NETFLIX listájára is felkerült.

A producer, Enyedi Ildikó a rendező (középen) és a színészek. Kép forrása: offmedia.hu

Magyar filmek az élvonalban

Március 4-én ismét együtt izgulhatunk egy magyar filmért, ahogyan azt tavaly a rövidfilmek kategóriában indult, Deák Kristóf által rendezett Mindenki esetében, 2015-ben pedig a szintén nagyjátékfilm Saul fia című Nemes Jeles László alkotásért tettük. Három éve megtört a jég, 27 esztendő után ismét magyar művet választottak a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei közé. A díj 1947 óta kerül átadásra. 1988-ig, néhány év kihagyással, országunk meglehetősen gyakran tűnt fel a jelöltek között, aztán a 1990-es és 2000-es években egyáltalán nem produkáltunk beválogatott alkotásokat. A magyar filmipar nemzetközi szinten évtizedeken át láthatatlanná silányult, de úgy tűnik kikecmeregtünk a mély gödörből. Helyzetünk egyértelműen javulni látszik, hiszen most már évek óta hazai sikerért drukkolva ülhetünk a tv elé. A 60 versenyben lévő ország közül, 2 elnyert díjjal és 9 jelöléssel a 10. helyen állunk. Reméljük, az 1981-es Mephisto és a 2015-ös Saul fia sikere után idén már 3 Oscarral büszkélkedhetünk.

Kiemelt kép: www.nullahategy.hu

Kihirdették a 90. Oscar-gála jelöltjeit – Egy magyar film is köztük van