Több fesztiváldíjas alkotást vetítenek majd a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből. 

Idén október 6–16. között a Művész moziban lesznek láthatóak a 11. Szemrevaló Fesztivál filmjei. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Institut közös rendezvénye a német nyelvterület legfrissebb alkotásaiból ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

A kínálatban számos fesztiváldíjas alkotás is szerepel, így többek között Cannes-ban, Berlinben, Német Filmdíjjal és az Európai Filmdíjjal méltatott filmeket is láthat majd a hazai közönség. Október 10-e után Debrecenben, Szegeden és Pécsett is vetítik majd a filmek egy részét. 

Idén stílusosan 11 filmet vetítenek. A Kedves Thomas (Lieber Thomas) című filmben – mely 9 díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is – Thomas Brasch, a neves német író, rendező, színész életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésen át a XXI. század elejéig. 

Jelenet a Kedves Thomas c. filmből.

Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák–német koprodukcióban készült börtönfilm, melyet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták, és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték. A szövetségesek megérkezése nem mindenki számára jelent szabadságot, Hansot többször is bebörtönzik homoszexualitása miatt. Az évtizedek során valószínűtlen kötelék alakul ki közte és zárkatársa között.

A Szemrevaló hagyományaihoz híven idén is társadalmi kérdések állnak a középpontban. A Fűző (Corsage) a „Sisi-mítosz” feminista újraértelmezése, mely a 40 éves Erzsébet császárné hazánk iránti vonzalmát, és lázadásait ábrázolja, egészen meghökkentő adalékokkal árnyalva a róla kialakult képet. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza. 

Szemrevaló
Jelenet a Grosse Freiheit c. filmből. Forrás: Freibeuterfilm

A Nico című filmben miután a perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri, elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Végül az Örökmozgó (Unruhe) című svájci film – melyért az idei Berlini Filmfesztiválon a rendezőt, Cyril Schäublint a mozi új kifejezési formáit díjazó legfrissebb versenyszekcióban, az Encounters Awardon a legjobb rendezőnek járó elismeréssel méltatták – játékos, meditatív, különleges képi világú alkotás a svájci óragyártás kezdeteiről, szintén egy fiatal nővel és egy anarchista orosz nemessel a főszerepben. 

Kiemelt kép: Jelenet a Fűző c. filmből (fotó: Felix Vratny)