A fiatal rendező második filmjének világpremierjét tegnap tartották. 

Három nő, egy tinédzser, egy fiatal anya és egy hatvanas éveiben járó asszony sorsa egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában. Küzdenek mindennapi nehézségeikkel, miközben a világ szó szerint esik szét körülöttük. Vajon meddig van jelentősége a normalitás látszatának, az élet apró-cseprő kihívásainak, amikor nyakunkon az emberiség végórája? – teszi fel a kérdést Grosan Cristina második nagyjátékfilmje, a Hétköznapi kudarcok.

A magyar-román rendező sci-fi elemekkel sűrített, drámai erejű, a kritikusok véleménye szerint mélyen lenyűgöző és elgondolkodtató alkotásának a világpremierjét hétfőn tartották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban. A hazai bemutatóra sem kell sokat várni, hiszen 2022. október 27-től itthon is megtekinthető lesz a film. A ma debütáló magyar előzetes pedig már most betekintést enged ebbe a különleges látványú és hangulatú moziba, amelyet közel négy éve kezdtek fejleszteni a készítők és megdöbbentő módon a benne látottak ma aktuálisabbak, valóságosabbak, mint valaha.

„Egészen más világ volt akkor, amikor elkezdtünk a Hétköznapi kudarcokon dolgozni Klára Vlasáková forgatókönyvíróval. A pandémia, a szomszédunkban zajló háború viszont sok mindent megváltozatott. A filmben bemutatott helyzetek kezdenek emlékeztetni a mostani életünkre, amikor a hatóságok ellentmondásokba keverednek és egyre inkább elharapódzik a káosz körülöttünk.” — mondta a Hétköznapi kudarcok rendezője, Grosan Cristina. Hozzátette, amikor meghívást kaptak a Velencei Filmfesztiválra, a válogatás során kiemelték a történet erős, a kudarcok ellen lázadó női főhőseit és a film általános érvényű konklúzióját. Azt, hogy a Hétköznapi kudarcok mindenekelőtt arra bátorít, hogy tartsunk ki és kössünk szövetséget embertársainkkal. 

Hétköznapi kudarcok
Jelenet a filmből. Forrás: Vertigo Média

A film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh–magyar–szlovák–olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió, és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. A szeptember 17-ei ünnepélyes vetítésen az alkotók közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, az operatőr Győri Márk, a film VFX-szakértője, Benyó Zoltán, illetve a producerek közül Marek Novák.

Kiemelt kép: Vertigo Média