Rég volt már ennyire izgalmas az Oscar-szezon, több kategóriában is történhetnek meglepetések. 

f21

Magyar idő szerint hétfő hajnalban ismét átadják az Oscar-díjakat. Az idei évet jelentősebb botrányok nélkül úszta meg az Akadémia, és a tavalyi, pandémia okozta félmegoldások után most ismét hagyományos módon tarthatják majd meg a gálát. Ráadásul házigazda is lesz, rögtön három, a jó hangulatról Regina Hall, Amy Schumer és Wanda Sykes igyekszik majd gondoskodni. A következőkben Kiss Dalma és Vigh Martin próbálja megtippelni a fő kategóriák győzteseit. A jelölteket korábban ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Legjobb film: 

Dalma: Sokáig Jane Campion westernje, A kutya karmai közt tűnt a nagy esélyesnek, ám a színészek (SAG) és a producerek is meglepő módon a 2021-es Sundance filmfesztivál közönségkedvencét, a CODA-t tartották a legjobb alkotásnak. Úgy tűnik, hogy sokakat megfogott a siket család és a halló tinédzserlány megható története. Lehet, hogy a CODA lesz az idei Oscar underdogja. A kutya karmai közt díja megérdemelt lenne, de ha a Dűne vagy a West Side Story nyerne, az visszahozná a nagy hollywoodi filmek világát, amikor az ehhez hasonló, nagyszabású filmek hozták el a legjobb filmnek járó Oscart. 

Martin: Őszinte leszek, számomra A kutya karmai közt az idei év legnagyobb filmes tévedése. Erényei elismerése mellett én nem látom azt az újszerűséget és mélységet Campion munkájában, ami miatt jogos lenne a hype. Ezzel együtt a legnagyobb esélye ennek a filmnek van, ami esetleg közbeszólhat, az a Netflix-átok, Hollywoodban még mindig van egyfajta ellenérzés a streamingszolgáltatóval szemben, épp ezért a filmjeik nagyon kevés komoly díjat nyertek korábban. A CODA az elmúlt hetekben látványosan megerősödött, de én a Vezess helyettem díjazásán sem lennék meglepődve.

Oscar
Részlet a CODA-ból. Forrás: TMDb.com

Legjobb rendező:

Dalma: Jane Campion idén díjra válthatja második rendezői jelölését. Legutóbb az 1994-es Zongoralecke rendezéséért jelölték, illetve a forgatókönyvért díjat is kapott. Ezzel folytatódhatna a női rendezők sikerszériája. Paul Thomas Andersonnak még várnia kell arra az aranyszobrocskára. 

Martin: Jane Campion díja szinte biztos ebben a kategóriában, de én idén Steven Spielberget díjaznám. Nem vagyok hatalmas rajongója, de képes volt megújulni és úgy műfajban maradandót alkotni.

Legjobb férfi főszereplő:

Dalma: Benedict Cumberbatch vagy Will Smith, mivel a Richard király a filmek közé is bekerült, és más kategóriákban nincs esélye, ezért nincs kizárva, hogy Smith lesz a befutó, de Benedict Cumberbatch díja kicsivel megérdemeltebb lenne. 

Martin: Ebben a kategóriában hárman is megérdemelnék a díjat. Nagyon szerettem Andrew Garfieldet Jonathan Larsonként, és mikor azt mondtam, hogy elismertem A kutya karmai közt erényeit, akkor például a valóban fantasztikus Benedict Cumberbatch-re gondoltam. A legtöbb esélylatolgatás így is Will Smith győzelmét jósolja, ha ez jön be, akkor sem lehet majd senki elégedetlen. A Richard király elég klasszikus sportdráma, aminek kétségtelenül az a legnagyobb erénye, hogy a film végére sem lehet eldönteni, hogy Richard Williams egy szent őrült vagy egy közönséges pszichopata. Ezt a kettősséget pedig színészként nagyon nehéz konzekvensen fenntartani.

Oscar
Richard király. Forrás: TMDb.com

Legjobb női főszereplő:

Dalma: A legjobb film mellett ebben a kategóriában tűnik nagyon kiélezettnek a verseny. Jessica Chastainnek már járna a díj, a Tammy Faye szemei könnyen felejthető életrajzi film, de a színésznő remek benne. Sokáig Nicole Kidman tűnt befutónak, de Penélope Cruz is okozhat meglepetést. Személyes kedvencem Kristen Stewart, de esetében a jelölés felér egy győzelemmel, az Akadémia látványosan mellőzte a Spencert.

Martin: Bizony, ez is egy nagyon nehezen megtippelhető kategória. Az utóbbi hetekben úgy tűnt, hogy Nicole Kidmannek van a legjobb esélye, de Penélope Cruz is szépen zárkózott. Jessica Chastain győzelmét sem lehet kizárni, ugyanakkor az Akadémiát ismerve az sem lenne meglepő, ha megint a biztoshoz nyúlnának, és Olivia Colmant ismernék el, mint ahogy tették tavaly Frances McDormanddel. Egyébként egyértelműen Kristen Stewartnak kellene nyernie, de ez az este egyik legkomolyabb meglepetése lenne.

Legjobb férfi mellékszereplő:

Dalma: Troy Kotsur győzelme szinte borítékolható, de igazán Kodi Smit-Mcphee érdemelné a díjat. 

Martin: Kotsuré az este egyik legbiztosabb győzelme.

Oscar
Troy Kotsur. Forrás: The New York Times.

Legjobb női mellékszereplő:

Dalma: Ariana DeBose lendületes táncától igazán maradandó a West Side Story. Az ő győzelmére is nyugodtan lehet fogadni. Egyébként Kirsten Dunstnak kellene nyernie, szinte hihetetlen, hogy ez az első jelölése.

Martin: DeBose valóban óriási favorit, jó is volt, ráadásul ő lehet a második színésznő, akit Anita szerepéért díjaznak, az ilyesféle történeteket pedig szeretik az ítészek.

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Dalma: Itt kaphat elismerést Paul Thomas Anderson és a Licorice Pizza, viszont az írók szövetségénél (WGA) a Ne nézz fel! című Adam Mckay-komédia lett a nyertes, így nehéz megjósolni a győztest. Igazából viszont A világ legrosszabb embere érdemelné a díjat. 

Martin: Nem kérdés, hogy egy igazságos világban A világ legrosszabb embere nyerne, de valószínűleg a Belfast, a Licorice Pizza és a Ne nézz fel! között dőlhet el a díj.

Oscar
Jelenet A világ legrosszabb embere c. filmből. Forrás: TMDb.com

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Dalma: Ahogy a filmnél, a CODA vagy A kutya karmai közt nyerhet, de itt előbbi az esélyes.

Martin: Gyakorlatilag biztosra vehető a CODA díjazása, de én azt sem zárnám ki, hogy Maggie Gyllenhaal okoz meglepetést Az elveszett lánnyal.

Legjobb idegen nyelvű film:

Dalma: A Vezess helyettem díjazása csak ebben a kategóriában jöhet össze, és a japán film meg is érdemelné a győzelmet. 

Martin: Nagy verseny várható a Vezess helyettem és A világ legrosszabb embere között, de utóbbi filmnek talán jobb a sajtója.

Kiemelt kép: TMDb.com