Az animált filmek a 20. század elején indultak el rögös útjukon és a 40’s években élték virágkorukat. Nem véletlen, hogy a második világháború idején érdekes felhasználási módja is volt az új mozgókép típusnak, az ellenséges felek kifigurázására.

Az emberi természet egyik legerősebb vágya a képek, a pillanatok, az események megörökítése volt mindig is. Ez a mozgóképek megjelenésével elérte a tetőpontját a 20. század elején, viszont ezt követően új igény született; a valótlan, a fantázia képi megjelenítése.

Emile Cohl-t, francia rajzfilmrendezőt tartják az animációs filmek ősatyjának. 1908-ban alkotta meg a mai mesefilmek prototípusát, a rajzolt képsorozatok egymás utáni gyors levetítésével olyan mozgóképet kaptunk, amely a szürreálist, a valótlant, a fantáziát ábrázolta. Innentől a mozgóképkultúra új alfaja roppant gyorsasággal fejlődött, a 40’s években pedig el is érte csúcspontját.

A legismertebb ilyen társulat a Walt Disney Company volt az USA-ban, de ezek a rajzfilmek nem pusztán a gyermeki réteg számára készültek, hanem az egész társadalmat célozták meg. Jellemzői a jó-rossz ellentéte (a jó győzelmével) az erkölcsi kérdések, a komédia és a tanulság! Így nem csoda, hogy a második világháborúban a globális és ellentétes viszonyokat is megragadták ezek az alkotások. A szövetségesek legfőbb témájának természetesen Adolf Hitler diktátori uralma és a német társadalom kifigurázása volt, ezzel a saját nemzetükben a hazaszeretet megerősítése volt a cél.

Talán az egyik legérdekesebb film ezek közül egy amerikai, melyben Donald kacsa Hitler szerepében tűnik fel és felépíti a náci kacsatársadalmat. Természetesen a jó győzelme nem kérdés az amerikai származásból: A hős szerepében az amerikai békegalamb tűnik fel aki végül elveri az egész fasiszta baromfiudvart:

2. A következő az előzővel ellentétes személyiség ám ugyan az a főszereplő, ebben Donald kacsa egy német elnyomott katona szerepében tűnik fel. A társadalom kifigurázása egy példával él, a németek szörnyű és munkamániás hétköznapjait mutatja be:

https://www.youtube.com/watch?v=kzH1iaKVsBM

3. Persze az oroszok sem tétlenkedtek, bár ők nem olyan minőségi rajzfilmtechnikával alkottak. Ebben az animációban Hitler mint előadó a színházban nevetség tárgyává teszi magát. A filmben megjelenik a három csontért versengő kutyája: Horthy, Mussolini és a román Antonescu:

4. Ez a rövidke film ismét amerikai készítésű, ebben Hitler mozdulatait, beszédét komédiába illően figurázzák ki, de a központi szerepet a szövetségesek tökéletes védekezési módszere játssza, melyet nem tudtak feltörni a németek, majd visszavonulót fújnak. A történet végén Hitler a pokolba kerül(aminek persze az ördög nagyon örül) ahol vicces idegösszeroppanást kap:

https://www.youtube.com/watch?v=rHzcFa2mSjU

5. A németek is próbálkoztak, de közel sem olyan minőségben, egyszerű animációjukban a híres amerikai mesehősöket német szerepbe bújtatják akik lebombázzák Franciaországot:

 

6. Végül a legmélyebb mondanivalójú, leghíresebb és a legjobb technikákkal, kézzel rajzolással készült Walt Disney film, a Halálra nevelve, ami a gyermekek életét mutatja be, ahogy az ártatlan fiatal létükből katonai gépekké válnak, teljesen átszellemülve a háborúba. Amilyen szép olyan szörnyű, de inkább beszéljenek a képek: