2017-ben jelent meg Az idegen (angolul: The Foreigner) Jackie Chan és Pierce Brosnan főszereplősével, melyet  akcióthrillerként kategorizáltak. A történet szerint az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg (Irish Republican Army)) egyik szakadár ága terrortámadást hajt végre Londonban, melyben a főszereplő Quan (Jackie Chan) lánya életét veszti. Miután nem kap semmilyen választ a nyomozással kapcsolatban, úgy dönt, saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, és bármi áron megszerzi a robbantás mögött álló személyek neveit. Ehhez a politikai pályára tört, ex-IRA harcos Hennessyt (Pierce Brosnan) pécézi ki, akit addig „terrorizál”, míg meg nem kapja azokat a bizonyos neveket.

Felteszem, sokan fogják azt gondolni a rövid összefoglaló elolvasása után, hogy „Én mintha ezt már láttam volna valahol”. És valóban, elég könnyű lenne ezek után pár olyan címet felsorolni az utóbbi évek filmes terméséből, amellyel hasonlóságokat mutat Az idegen című film. De egy-két lényeges ponton mégis más!

Míg az előzetese egy tökös akciófilmet ígér, addig a film inkább nevezhető politikai thrillernek. Pierce Brosnan karaktere sokkal több játékidőt kap, mint Jackie Chané. Az ír származású színész nagyon jól alakítja a volt IRA terroristából lett karizmatikus politikust, aki próbálja fenntartani a fennálló status quot, a békét, sőt politikai előnyt is kíván az egészből kovácsolni. Quannak köszönhetően azonban folyamatosan meg kell osztani a figyelmét közte és a robbantók felderítése között, és leginkább a dührohamai maradnak emlékezetesek, ahogy szépen lassan kicsúszik a kezéből az irányítás.

Forrás: www.puzzleprojector.blogspot.hu

Ami igazán kiemeli Az idegent a mostanában megjelent számos kiöregedett akcióhőst felsorakoztató filmek közül, az Jackie Chan alakítása. Nagyon jó volt látni a drámai oldalát, de ami igazán lenyűgöző, hogy nem olyan akciójeleneteket kaptunk tőle, amelyet elsőre várnánk. A filmben sokkal nagyobb hangsúlyt kap Quan katonai tapasztalata, hiszen bombát készít, az erdőben rejtőzködik és fegyvert használ, nem csak az öklei beszélnek helyette. Leginkább akkor értékelhető a kínai színész alakítása, ha már több régi filmjét ismeri az ember, és így kicsit üdítővé válik, hogy ő nem próbálja a természet törvényeit meghazudtolva bizonyítani, hogy még most is képes lenne azokra a mozdulatokra, amelyekre fiatalkorában. Sikerült a reumakenőcstől bűzlő pusztakezes harcjelenetekkel átadni, hogy kedvenc harcművészünk is megöregedett, és már nem olyan könnyen küzd meg az ellenséggel, de tapasztalata és kitartása győzelemhez segíti, persze amiben egy nagy rakás szerencse is közrejátszik.

A rendező, Martin Campbell nagyon jól egyensúlyozik a terroristák után folyó nyomozás és a Quant hajtó személyes bosszúvágy között. Ahogy a film címe is jelzi (The Foreigner, ami magyarul A külföldi), sose válik, és soha nem is válhat e véres történelmi múlttal rendelkező konfliktus részévé. Őt csak egy cél hajtja, és ehhez az általa ismert egyetlen eszközhöz tud nyúlni.

De sajnos ez a film egyik nagy hátránya is, hiszen a Jackie Chan által megformált karakter néha valóban olyan idegen érzést kelt, mintha miután megírták volna a történetet, úgy döntöttek volna, hogy kiegészítik egy másik főszereplővel, ezzel teljesen más mederbe terelve a sztorit.

Túl nagy elvárásokkal ne üljünk le elé, de mindenképp megér egy próbát, főleg azok számára, akik kíváncsiak egy Jackie Chantől nem túl megszokott alakításra, amely igazi példává válhatna, hogyan kell akcióhősként büszkén megöregedni.

 

Kiemelt kép: www.yicaiglobal.com