Manapság egyre több animét néznek az emberek, következményeként pedig számos lehetőségük kínálkozik arra, hogy ennek hangot is adjanak, megmutassák a műfaj iránti rajongásukat. De mi is ez a műfaj és miért hódít ekkora teret Magyarországon (is)?

Először is, hogy beszélhessünk magáról a kultúráról, tisztában kell lennünk az anime fogalmával. Az anime Japánban a rajzfilm általános elnevezése, valamint az összes japán stílusú, rajzolt filmek összefoglaló neve. Az animéket általában mangából, azaz képregényekből készítik. Összefoglalva tehát, az anime a képregények megrajzolt változata. Maga a műfaj viszonylag későn, csupán a második világháború után ütötte fel a fejét a Felkelő Nap országában. A társadalom zaklatott volt az atomtámadások miatt. Az első japán animékben, mint például az Akirában, szinte kézzel fogható a feszültség, a sötét jövőkép, az elkeseredettség. Miután az ország felocsúdott a háborús sokkból, egyre több és nagyobb hatású animéket alkottak.

Forrás: nerdbastards.com

Miért ennyire népszerű Magyarországon ez a műfaj?

A japán kultúra már önmagában különleges, nem csoda, hogy egyre több országban hódít teret, hiszen az animék mögött mindig valami háttértörténet, egy mögöttes tartalom áll, nevezhetjük ezeket tanulságnak is. Úgyis tekinthetünk rájuk, mint az európai irodalomban a tanmesékre.

Nagyon sokféle anime létezik, mindenki megtalálhatja a személyiségéhez, érdeklődési köréhez illőt: van sportos, romantikus, komikus, harcos anime. Tévhit, hogy az animék csak gyermekeknek és tinédzsereknek szólnak, vannak nagyon mély mondanivalóval rendelkezők is. Az alkotások egyik fontos megkülönböztető jegye a narratív keret, amely szerves része a történetmesélésnek, de ne feledkezzünk meg a kizárólag az animékre jellemző hatáselemekről, a mozgás illúzióját vagy a drámaiságot megteremtő megoldásokról sem. Az igazi népszerűségét viszont az a tulajdonsága hozhatta meg, hogy míg más amerikai sorozatok a főszereplőre és egy-egy mellékszereplőre koncentrálnak, addig az animékben minden karakter alaposan ki van dolgozva, mindegyiküknek saját személyiségük, életútjuk, céljaik, álmaik vannak.

Ki ne emlékezne akár a Pokémonra vagy a Dragon Ballra, talán kevesen tudják, hogy ezek is animék. Összegyűjtöttünk pár híresebb animét, ami talán azoknak is felkelti a figyelmét, akik nem a sokszínű műfaj kedvelői.

Egy egész generáció nőtt fel ezen a shonen (harcos) animén, aminek a Naruto nevet adták. Ez az anime 2007-től egészen 2017-ig sokak nagy kedvence lett. A történet egy Naruto nevű fiú életét kíséri végig, egészen felnőtt koráig. Megtudhatjuk, hogyan lesz egy elhagyatott, magányos kisfiúból egy erős férfi, aki soha nem adja fel a küzdést céljai elérésében. Sokat tanulhatunk a szereplőktől is, akik izgalmas kalandokon keresztül jutnak el az önmegvalósításig. Izgalmas, lenyűgöző és sokszor megható történetek tárulnak elénk ebben a szórakoztató animében. Ha megkedveltük Narutót, tovább folytatódnak kalandjai, a Boruto – Naruto Next Generations című sorozatban, ahol a következő ninja generáció kalandjait kísérhetjük végig.

Forrás: gamechannel.hu

A romantika kedvelőinek is sokféle és sokszínű sorozatot tudnék ajánlani, de ami mostanában megdobogtatja az emberi szíveket, azt talán nem is hívnám romantikusnak, sokkal inkább művészi animének. A Your Lie in April egy fiúról szól, aki édesanyja halála után egyszerűen képtelen volt zongora mögé ülni és játszani, nem hallotta a zenét, egyfajta tompa szürkeségben tartotta ez a tragédia. A zongoraművész találkozik egy hegedűn játszó lánnyal, aki visszahozza életébe a zenét és elmulasztja ezáltal a szorongását is. Közben persze sokat sírunk, a stressztől összeszorul a gyomrunk és rettegünk, hogy főhőseinket elveszítjük. De nevetünk is, és a barátokkal közösen küzdünk, hogy a kemény és fárasztó munka után csak még nagyobb tapsvihar koronázza a sikert.

Az emberiség maradéka állandó rettegésben él az emberevő óriásoktól, és kénytelen falak mögé bújni a túlélés érdekében. Az utóbbi évek talán legnagyobb anime-szenzációja egy sötét, kegyetlen világot tár elénk. Az Attack on Titan Isayame Hajime mangájából készült anime, amely egy nem mindennapi világot mutat meg. Főszereplőnk, Eren Jaeger és társai küzdelmeit láthatjuk a titokzatos óriások ellen, akik az emberiséget fenyegetik. Mi az, amitől ez az anime megtudta mozgatni a műfajtól közömbös nézőket is? Egyrészt maga a világ, amit bemutat, hiszen kellően egyedi, átmenet a középkor és az ipari forradalom között, de ami ennél is lényegesebb, hogy a sorozat nagyon is ért a hangulat megteremtéséhez. Szinte átérezzük a szereplők fájdalmát, a kilátástalanságot és az egyenlőtlen erőviszonyokat. Az Attack on Titannek nemrég mutatták be a harmadik évadát, aminek óriási sikere volt.

Hol találkozhatunk olyan emberekkel, akik elkötelezettek az anime iránt?

A közösségi hálónak köszönhetően rengeteg csoport, klub elérhető manapság, ahol lehet beszélgetni, élményeket megosztani egymás között. Sőt, már Magyarországon is van lehetőség anime szeretetünk kimutatására, hiszen Budapesten sokadik alkalommal rendezték meg a MondoCont, ahol akár kedvenc karakterünknek öltözve is részt vehetünk. Ezen az eseményen az anime, a manga kedvelői gyűlnek össze egy hétvégére (több, mint tízezer ember), hogy rajongásuknak éljenek. Színes programok várják a látogatókat minden évszakban. A következő MondoCon május 4-5. között kerül megrendezésre a Budapest-Hungexpo központban.

Kiemelt kép: geektyrant.com