Bár a legnagyobb sztárok követelik évről évre a kaszkadőrök elismerését, mégis nagyon kevesen tudnak bármit is ezen szakma kialakulásáról, távlatairól, illetve arról, hogy mennyire fontos fogaskerekei a kaszkadőrök a filmgyártásnak. Cikkünkben néhány fontosabb sarokpont segítségével foglaljuk össze a téma lényegesebb tudnivalóit.

A szó jelentése

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mit is jelent pontosan a szó, mi a kaszkadőrök szerepe, funkciója a filmgyártásban. A forgatások esetében a főszerepeket alakító színészeket fokozott védelem illeti, hiszen ha egy fontos szereplő megsérül, az hetekre, akár hónapokra is megakaszthatja a munkálatokat. Éppen ezért bizonyos szituációktól a stúdiók igyekeznek megóvni a nagynevű színészeket, a kaszkadőrök pedig ekkor lépnek a képbe, ők azok, akik a veszélyesnek számító manővereket végrehajtják. Épületről épületre ugrálnak, hídról függenek le, vagy éppen kiugranak az égő autóból. Természetesen ma már szigorú szabályoknak kell megfelelnie, különböző tanfolyamokat kell elvégeznie mindenkinek, aki ezt a hivatást szeretné űzni. A szó maga egyébként a francia cascadeur kifejezésből származik, ami eredetileg olyan előadókra utalt, akik valamilyen vízzel kapcsolatos mutatványban vettek részt (maga a szó is vízesést jelent egyébiránt).

A kaszkadőrszakma története

A hivatás közvetlen előzményének a cirkuszművészet tekinthető. A különböző előadók az országot, sőt a kontinenst járva adtak elő veszélyesebbnél veszélyesebb mutatványokat. A 19. század végén aztán az Egyesült Államokban egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a különböző vadnyugati show-k, melyekben már szimulált küzdelem zajlott, néhány esetben fegyverek bevonásával is. A századfordulón aztán a filmgyártás is éledezni kellett, a radikálisan új művészeti ág pedig rögtön igénybe vette a kaszkadőrök szolgálatait. Az első hivatásos kaszkadőr feltűnésének időpontjáról megoszlanak a vélemények. A források valószínűsítik, hogy 1903-ban, a The Great Train Robbery című filmben Frank Hanaway lehetett az úttörő, erről azonban sajnos nincs semmilyen dokumentáció. 1908-ban azonban a Monte Cristo grófja egy korai változatában már biztosan alkalmaztak kaszkadőrt, akinek egy szikláról kellett a tengerbe ugrania (a rendező 5 dollárt fizetett akkor a szakembernek). Egy ideig azonban az ilyen mutatványok esetében a művészek valóban az életükkel játszottak. Bár a veszély később sem múlt el, fontos mérföldkőnek számít Harold Llyod 1923-as filmje, a Safety Last, ahol először használtak kezdetleges biztonsági berendezéseket. A modern kaszkadőrtechnológia az 1960-as években született meg, míg az 1980-as évek ázsiai filmje a mutatványok mennyiségében és azok milyenségében jelentettek mérföldkövet.

Néhány híres hollywoodi kaszkadőr

Hal Needham olyan klasszikusokban tűnt fel, mint a Fényes nyergek, a Kínai negyed, a Vadnyugat hőskora vagy a Kis nagy ember, egyszer a The Hollywood Reporternek nyilatkozva a következőket mondta el a karrierjéről: „Amikor a szakmába kerültem, akkor a westernek uralták a filmgyártást. Lovas mutatványok, nagy és látványos ütközetek jellemezték a munkákat. Évtizedekkel később azonban teljesen megváltozott minden, autóval és motorral kellett dolgoznom, azonban erre is képes voltam. Életem minden percét a hivatásomnak szenteltem.”

Forrás: dallasnews.com

Needham összesen körülbelül 300 filmben és 4500 sorozatban tűnt fel, 82 évesen, 2013-ban vesztette életét.

Michelle Yeoh igazi űttörő a szakmájában, hiszen egy alapvetően férfiak által uralt hivatásban ért el hangos sikereket. Yeoh leginkább A holnap markában című James Bond-filmből lehet ismerős a nagyközönség számára, ahol a legfontosabb női karaktert, Wai Lint keltette életre. A kínai származású hölgy mögött színészként és kaszkadőrként is impozáns filmográfia áll, a hírek szerint Jackie Chan kizárólag neki engedte a női partnerei közül, hogy a legveszélyesebb jeleneteket is maga csinálja.

Colin Follenweider korunk egyik legfoglalkoztatotabb kaszkadőre, aki számtalan Marvel-filmben szerepelt már, de többek között ő Daniel Craig, Shia LaBeouf, Kevin Bacon és Bruce Willis testdüblőre is. Egy interjúban így fogalmazta meg szakmája lényegét: „Mi olyan szituációkban kellünk, amelyek a színészek számára már túl veszélyesek. Mi feláldozhatóak vagyunk azokban a helyzetekben, amelyekben a produkció arca már nem.“

Follenweideren kívül talán Bobby Holland Hanton és Richard Bradshaw emelhetőek ki korunk kaszkadőrei közül.

Legendás jelenetek

A Ben Hur a hollywoodi aranykor egyik legepikusabb filmje, az emblematikus kocsiverseny pedig a monumentalitás tekintetében teljesen új távlatot nyitott a filmesek előtt. A munkálatok öt hétig tartottak, többek között 36 ló és a hozzájuk kapcsolódó népes személyzet bevonásával. A díszletek, a felhasznált erőforrások mind-mind kiemelték a filmet saját korából.

Forrás: port.hu

Az aranypisztolyos férfi című James Bond-filmben található minden idők egyik leglátványosabb és leginnovatívabb kaszkadőrjelenete, melyet még 1972-ben ötlött ki Jay Milligan (először a houstoni Astrodome Stadionban mutatta be egyébiránt). Bár Mulligan már a film forgatásának idején mestere volt az ugrásnak, a stúdió mégis biztosra akart menni, így felkérték a híres mérnököt, Raymond R. McHenryt, hogy dolgozza ki, határozza meg a mutatvány biztonságos módját. 

Arnold Schwarzenegger legendás jelenete a Terminátor 2-ből, mikor hatalmasat ugrik a motorral. A jármű volánja mögött ez esetben Peter Kent volt. A motort két drót biztosította a mutatvány során.

Tom Cruise gyakorlatilag minden megcsinált már a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Mission Impossible sorozat történetében. Vett részt motoros üldözésben, lógott szikláról, mászott a Burdzs Kalifa oldalán, kapaszkodott egy mozgó repülőre. Mindezt pedig azért fontos kiemelni, mert Cruise háromszoros Oscar-jelöltként is maga csinál mindent, legközelebb például a világűrbe készül. 

Híres magyar kaszkadőrök

Piroch Gábor több mint 350 nagy produkcióban szerepelt kaszkadőrként, olyan címeket említhetünk meg az esetében, mint a Titanic, a Múmia, a Skorpiókirály, a Világok harca, a Thor és a Transformers 3.

Balogh D. Menyhértet pedig olyan sztárok helyett láthattuk a vásznon, mint Sylvester Stallone, James Belushi, Dennis Quaid vagy Jeremy Irons.

Kaszkadőr-Oscar? Miért is ne!

A kaszkadőrök legfontosabb elismerése a minden évben átadásra kerülő Taurus World Stunt Awarads, azonban időről időre felmerül, hogy a filmgyártás ezen szakemberei is megérdemelnének egy külön kategóriát az Oscar-díjátadón. Bármilyen meglepő, a küzdelem már évtizedek óta zajlik, korábban többek között Sidney Lumet állt ki hangosan a kaszkadőrök mellett, aki nehezményezte, hogy egyik legközelebbi munkatársa, Jack Gill sohasem kaphatta meg a legrangosabb filmes elismerést. A kaszkadőrök jelenleg is küzdenek a jogaikért, több esetben petícióval igyekeztek felhívni a filmes szakma figyelmét a problémára. Egyelőre azonban minden próbálkozás eredménytelenül zárult.

Kiemelt kép: whichcar.com.au