Az építészet, a formatervezés és a kulturális örökség kategóriájában nevezhetnek filmjeikkel a 2022. május 11–13. között Szombathelyen kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Savaria Filmszemlére az alkotók – közölte a filmszemlét meghirdető Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.

Lovass Tibor elmondta: rövid és egész estés dokumentumfilmeket, valamint kisjátékfilmeket is várnak a Kárpát-medence területéről. A szemlére nevezett filmalkotások lehetnek a kiírt témakörökhöz köthető kiemelkedő személyiségről szóló portrék, de bemutathatnak közösségeket, irányzatokat, vagy akár tájegységeket is.

Fontos szempont, hogy az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális és művészeti változások, irányzatok is helyet kapjanak a szemlén – emelte ki.

Hozzáfűzte: külön kategóriában értékeli a zsűri a diákfilmeket, a felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit.

A filmszemlére nevezni a www.savariafilmszemle.hu oldalon található pályázati űrlap kitöltésével és a nevezni kívánt alkotások beküldésével lehet február 28. éjfélig.

savaria filmszemle 1
A 8. Savaria Filmszemle díjátadója / Forrás: Facebook

Lovass Tibor szólt arról is, hogy a Savaria Filmszemle kísérő rendezvényeként szakmai konferenciát és díjátadó gálát is rendeznek; a zsűri által kiválasztott versenyfilmeket pedig idén először a szemle napjaiban a belváros kávézóiban is levetítik, ahol az alkotókkal személyesen is találkozhatnak a vendégek. A versenyfilmek ingyenes vetítésének, valamint filmszemlét záró díjátadó gálának az AGORA Savaria Filmszínház ad otthont.

A Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke kitért arra is, hogy terveik szerint idén filmszakmai továbbképzésekkel, szakkörökkel, valamint a filmszemle során nevezett filmek „tájoltatásával”, filmklubok szervezésével, illetve a kisebb vasi filmszemlék támogatásával kívánják bővíteni tevékenységüket.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Savaria Filmszemle