Decemberben is széles palettával várja nézőit az AGORA-Savaria Filmszínház.

Vadlovak Hortobágyi mese (6)

magyar–német–osztrák–svéd dokumentumfilm, 91 perc, 2021

December Nagyterem
2. 7.

6.

15:15

14:10

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

Török Zoltán előző mozifilmje, az éppen tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek lehet milliós nézettsége is. Török új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

Énekelj! 2 (6)

amerikai családi animációs film, vígjáték, 112 perc, 2021

December Jávor Pál terem
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.December

2.
6.
7.

17:00 3D
16:45 3D
13:45 2D / 15:55 3D
13:30 2D / 15:45 3D
15:50 3D
17:00 3D
16:45 2DJávor Pál terem

16:30
17:00
16:30

Az Illumination nagy sikerű, zenés animációs filmje folytatódik nagy álmokkal és káprázatos slágerekkel, hiszen az elszánt koala, Buster Moon és az ő állati sztárcsapata az eddigi leglátványosabb szuperműsorukra készülnek a világ szórakoztatóiparának csillogó fővárosában. Csak egy bökkenő van: először meg kell győzniük a világ legzárkózottabb rocksztárját (az eredetiben a legendás ikon, Bono a hangja), hogy csatlakozzon hozzájuk.

Buster és csapata sikerre vitte az Újhold Színházat, de Buster nagyobb trófeát szemelt ki magának: új műsorral akar előrukkolni a Kristálytorony Színházban a csillogó-villogó Redshore Cityben. Ám összeköttetések híján Buster és társulata kénytelen belopni magát a világhíres Crystal Entertainment irodáiba, ahol a főnök egy könyörtelen farkas mogul, Jimmy Crystal. A kis csapat kétségbeesetten próbálja felkelteni Mr. Crystal figyelmét, és Günter előáll egy elképesztő spontán ötlettel, amelyhez aztán Buster is gyorsan csatlakozik: azt ígérik, hogy az új műsor sztárja a rocklegenda oroszlán, Clay Calloway lesz. A gond csak annyi, hogy Buster még sosem találkozott Clayjel, aki elzárkózott a világtól már több, mint egy évtizede, amikor elveszítette feleségét, és azóta színét sem látták…

Miközben Günter segít Busternek megálmodni egy nem is evilági színházi remekművet, és miközben egyre nagyobb a nyomás (és a fenyegetés) Mr. Crystal részéről, Buster nekivág, hogy felkutassa Clayt, és rábeszélje, hogy térjen vissza a színpadra. Ami Buster világsikerről szőtt álmodozásának indul, olyan érzelmes utazássá alakul, amely bizonyítja, hogy a zene ereje képes meggyógyítani a legbánatosabb szívet is.

A Gucci-ház

amerikai krimi-dráma, thriller, 157 perc, 2021

December Nagyterem
2. 7.
4.
5.
6.
19:10
20:30
20:20
20:15
December Jávor Pál terem
3. 20:55
8. 18:30

A Gucci-ház megdöbbentő igaz történet a Gucci olasz divatház mögött álló családi birodalomról. Szerelem, árulás, hanyatlás, bosszú és végül gyilkosság szövi át azt a három évtizedet, ami során kiderül, mit jelent, s mennyit ér egy név, és meddig hajlandó elmenni egy család, hogy mindent uralma alá hajtson.

Szellemirtók – Az örökség (12)

amerikai akció-vígjáték, 124 perc, 2021

December Jávor Pál terem
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
20:35
16:00
21:00
19:45
15:00
20:45
16:30

Eltűnhetnek a szellemek? Azóta, hogy négy elszánt lúzer felvette a harcot a New Yorkot elözönlő túlvilági lényekkel, és visszakényszerítette őket oda, ahonnan előbújtak, senki nem találkozott kis zöld vagy nagy lila, a falon is áthatoló, gyilkos humorú szörnyekkel. De a nyugalom csak átmeneti. És a világnak megint szüksége van rá, hogy néhány rettenthetetlen harcos a kezébe vegye a plazmafegyvert. Csak sajnos nincs jelentkező… Kivéve az egyik egykori szellemirtó feltűnően kiskorú unokáját, aki megtalálja a nagyapja pincéjében az eredeti felszerelés poros-pókhálós maradékát. És amikor már minden sarokban szellemek kísértenek, beindítja a régi járgányt, és elindul, hogy rendre utasítsa a hívatlanul érkezett túlvilági lényeket.

A legendás és örökzöld Szellemirtók végre méltó módon folytatódik: az eredeti nagy csapat közreműködésével, de a szellemirtók új generációjával folytatódik a halhatatlan vígjáték.

Rifkin fesztiválja (12) | FELIRATOS

amerikai–spanyol–olasz vígjáték, 88 perc, 2020

December Jávor Pál terem
2.
3.
4.
5.
7. 8.
14:45
14:20
15.15
14:00
14:50

Legújabb filmjében, a Rifkin Fesztiváljában, egy amerikai házaspár történetét meséli el, akik részt vesznek a San Sebastianban a Nemzetközi Filmfesztiválon. A házaspár kapcsolatának problémáihoz csodálatosan asszisztál az észak-spanyol kisváros és a fesztivál atmoszférája. A filmben rengeteg utalást találhatunk a filmművészet klasszikusaira, többek között Fellini, Bunuel, Truffaut, Bergman alkotásaira.

Encanto (6)

amerikai animációs vígjáték, kalandfilm, 99 perc, 2021

December Jávor Pál terem
4. 13:30

A Walt Disney Animation Studios új filmje, az ENCANTO egy különleges családról szól, a Madrigalokról, akik rejtve élnek Kolumbia hegységeiben. Mágikus otthonuk egy nyüzsgő városkában található, a csodákkal és bűbájjal teli Encantóban. Encanto varázsa a család minden gyermekét egyéni tehetséggel áldotta meg, az emberfeletti erőtől a gyógyítóerőig – minden gyermeket, kivéve egyet, Mirabelt. Ám mikor Mirabel felfedezi, hogy Encanto varázsát veszély fenyegeti, úgy érzi, hogy ő, az átlagos Madrigal lehet kivételes családjának egyetlen reménye.

A filmben az Emmy-, GRAMMY- és Tony-díjas Lin-Manuel Miranda vadonatúj dalai csendülnek fel, rendezői pedig Byran Howard és Jared Bush, a Zootropolis – Állati nagy balhé alkotói.

Nagykarácsony (12)

magyar romantikus vígjáték, 109 perc, 2021

December Nagyterem
3.
4.
5.
8.December

2. 7.
4.
5.
6.

19:00 / 21:10
18:10
18:00
19:10Jávor Pál terem

18:35
18:45
17:30
19:10

A film főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete. Korábbi érdemeire való tekintettel kihelyezik egy karácsonyi vásárba ügyeletes tűzoltónak, ahol egy iskolai előadás előkészületeibe csöppen. Arnold utálja ezt a helyzetet: a karácsonyi felhajtást álszentnek, a műsort pedig idegesítőnek tartja. De a kezdeti csaták után megbékél a vásár furcsa árusaival és a gyerekelőadás szétszórt rendezőjével, Eszterrel. Az érzelmileg felfokozott karácsonyi készülődés lassan rádöbbenti, nem csupán a tériszonyát kell legyőznie, hogy új életet kezdhessen.

Evolúció (16)

német–magyar filmdráma, 97 perc, 2021

December Jávor Pál terem
4.
5.
16:55
15:40

A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

A Jóisten tenyerén – Törőcsik Mari | Aurora Borealis – Északi fény

KÖNYVBEMUTATÓ ÉS FILMVETÍTÉS

December Jávor Pál terem
3. 18:00 Könyvbemutató
19:00 Filmvetítés

A kötet Szenkovics Péter A Jóisten tenyerén – Törőcsik Mari című könyvének második, bővített kiadása, Törőcsik Mari 86 születésnapja (november 23.) alkalmából látott napvilágot.
A kötet ünnepélyes bemutatóját december 3-án, 18:00-kor tartjuk az AGORA-Savaria Filmszínházban.
A könyvről Bankó Éva Radnóti-díjas tanárnő osztja meg gondolatait. Szenkovics Péter Weöres Sándor-díjas alkotó Törőcsik Mari különleges személyiségét idézi meg.

19:00-tól az AURORA BOREALIS ÉSZAKI FÉNY  Törőcsik Mari utolsó filmje című alkotás kerül bemutatásra.

A művészet templomai Botticelli és a Mediciek (ANGOL NYELVEN, MAGYAR FELIRATTAL)

feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2020

December Jávor Pál terem
6. 18:00

Salvador Dalítól Andy Warholig, David LaChapelle-től Jeff Koonsig vagy Lady Gagáig egyetlen művész sem tudta kivonni magát Botticelli és munkássága bűvköréből.

Szépség, alkotókedv, Isten adta tehetség… Lorenzo de’ Medici – a tündöklő – reneszánsz Firenzéjében a művészetek és a kultúra virágzása egybeesett az élet sötét oldalának térhódításával: hatalmi harcok dúltak, mindennaposak voltak az intrikák és gáttalan az embertelen kegyetlenség. Egy művész kitűnt társai közül abban, hogy mindenki másnál jobban volt képes visszaadni egy örökre emlékezetes korszak vívmányait és árnyoldalait: Sandro Botticelli (1445–1510). A Medici család védnöksége alatti szárnypróbálgatásaitól kezdve Botticelli úgy állította be magát, mint az idealizált Szépség megalkotóját, ami A Tavasz allegóriája és a Vénusz születése című festményein érhető leginkább tetten.

Kiemelt kép: festival-cannes.com