Falaty Tamás, Nagy Dániel és Vajna Ádám 2021 őszén indította el az Amur rejtélyes legelése podcastet, melynek második évadát már az f21.hu és a Nyolc Ág Kultúraközvetítő Stúdió kötelékében folytatják.
Az idén megújuló podcast Trashről és lélekről – Amurpodcast néven fut tovább, évadonként nyolc epizóddal, melyek közül félévente egy élőben megtekinthető lesz az alkalom témájához kapcsolódó helyszínen.
A sorozat egyes részei széles skálán dolgoznak fel aktualitásokat mindössze 30-35 percben. A második szezon első félévének témái között találkozhatunk a melegszendvicsek taxonómiájával, legénybúcsúk világával, de foglalkozni fognak a srácok a kollégiumi lét atmoszférájával is.
Egy mondatban a struktúráról: Felkavaró valóságturmix-podcast, amiben 3, fővárosba szakadt gépsonkalelkű vidéki tudósítja a hétköznapok vakolathibáit 3-4 hetente. A motivációról és az amurpodcast megszületéséről korábbi interjúnkban olvashattok bővebben.
A második évad első epizódja Hogyan érzi magát manapság egy magyar melegszendvics? címen február 14-én jelenik meg az Amurpodcast Spotify csatornáján, illetve az f21.hu-n.
Facebook-esemény a premierről: https://fb.me/e/2pJfapRh8
Az első rész teasere:
Hogyan érzi magát manapság egy magyar melegszendvics? – Trashről és lélekről – Amurpodcast | S2.E1.
„Úristen, olyan jó enni.”
Nagy Károly, social media manager
Csak szólok, a fenti kérdésre egy darabig nem fogok válaszolni.
Viszont szeretném bejelenteni, 2023 januárjában a podkeszt készítőinek átlagos testhőmérséklete 36,8 Celsius-fok volt*. Csakhogy tudjátok. Ezek vagyunk mi. Kis oversharing, hogy a számok is beszéljenek.
Egyébként most épp kedvet csinálok az f21 induló podkesztjéhez. Amur Podcast – Trashről és lélekről.
Jó. Miért amur? Mert ilyen bamba pofájú, életunt, permanens egzisztenciális krízisben leledző halat nem találtunk még egyet, és hát hogyne vonzódnánk a halak Albert Camus-jéhez. Meghalna, de nem tud, inkább lázad, és lerágja a nádat, brutális károkat okozva. Ezek vagyunk mi és az amur mindsetileg. Ponty, keszeg, harcsa. No way. Szóba sem jöhet. Jöhetett. Szplín és ambiciózus melankólia – ezt kerestük, és találtuk meg az amurban.
És akkor a szlogen. De az elég egyértelmű. Bambulunk bele a világba, és emancipáljuk a hétköznapok vakolathibáit. Tessék.
Amúgy a témáról: melegszendvicsek. Prométeusz nyilván azért lopta el a tüzet, mert nem volt a közelében egyetlen Esperanza EKT010 PARMIGIANO szendvicssütő sem, viszont istentelenül megéhezett valami puha, szaftos finomságra, mit csináljon, gyors illegalitásba vonult, és a forró fényes izét egy üres édesköményszárba rejtve behúzta a nagyfőnöktől, majd jól a sajttal és valami húsféleséggel megpakolt kenyere alá rakta, hadd dolgozódjon össze az anyag a termékeny melegben. Nyilván.
De nem ez a helyzet. Szomorú a szitu. Idehaza a legmelegebb hideg szendvics perifériára szorult. A melegszendvics-kultúra utolsó zászlóshajói bezárnak, máshol az étlapról kerülnek le. Aztán a minőségromlásról ne is beszéljünk, szendvicskrémekkel pótolják a friss alapanyagokat. Hu. Pedig!
Anyukák utolsó lehetősége, hogy meleg ételt adjanak a gyerekeiknek. Lefekvés előtt egy harapás az összenyomosból. Ez megvan? A sajt kibuggyan, nem bírja tovább bent, felszakítja a forró tésztát. A lázadó sajt – lásd amur, szplín, Camus.
Vagy a klasszikus irány, mikor ráccsal együtt becsúsztatod a fűtőszálak alá a sajttól terhes szendvicsedet, és figyeled, ahogy a fehér anyag olvad, egyre nagyobb területet foglalva el a sonkából, kb. mint egykor az Oszmán Birodalom, terjeszkedik.
Mindannyiunk tervezetten közhelyes gyermekkora melegszendvicsemlékekkel van tele. Mégis, nagy a csönd. Ezért úgy gondoltuk, kötelességünk megtörni a hallgatást, és az évad első részében kibeszélni a nemzet streetfoodját.
*Higanyos hőmérővel mérve.
Facebook-esemény: https://fb.me/e/2pJfapRh8
Spotify: https://open.spotify.com/show/2PNkmZEyEWTKWOt4nLJvVo
Instagram: https://www.instagram.com/amurpodcast/
Interjú: https://f21.hu/…/interju-amur-rejtelyes-legelese-podcast/
Legényfogó melegszendvics: https://f21.hu/…/gasztrosorok/a-legenyfogo-melegszendvics/