Ez a 2004 óta működő, ma már többszörös Fonogram díjas magyar hip-hop együttes pedig nem más, mint a Halott Pénz. Az Egerszeg Fesztiválon több ezer ember előtt remek koncertet adó formáció DJ-ével, Boros „Venom” Gáborral beszélgettünk kezdetekről, sikerről, új albumról s a jövő titkairól.

Nagyon sokat olvastam rólatok a beszélgetésünk előtt, de sehol sem találtam arról említést, hogy miből jött a csapat neve. Honnan a Halott Pénz elnevezés?

  • Dávid (a zenekara alapítója, rappere, Marsalkó Dávid) ötlete volt. Gondolatának alapjául az szolgált, hogy ő a pénzalapú hip-hoppal szembehelyezkedik. A név is jelzi, hogy a mi zenénk nem egy szokványos, amerikai feelingű „nagy autó, nagy ház, pénzlobogtatás stb” stílust képvisel. Erre utal a névadás.

forrás: sziget.hu

A csapat két frontembere, Dávid és Márk 2004-ben ismerkedett össze. Honnan indultatok és mikor lettetek nagyzenekari formáció?

  • A zenekart Pécs városa hozta össze. Márk (Járai Márk, a csapat énekese) győri egyébként, de a pécsi egyetemen tanult fogorvosnak, ez hozta a városba. Én is az egyetemi évek alatt kerültem Pécsre. A „Szólj anyunak, hogy a városban vagyok” lemezbemutató koncertje óta, ami Budapesten, az A38-on volt, egy hét fős zenekarként működünk.

 

Pécsett nagyon híres zenei élet van. Ugyanakkor mi a véleményed, nehezebb egy vidéki, akár zalaegerszegi zenekarnak átütő sikert elérni, mint egy fővárosinak?

  • Sok olyan magyar város van Budapesten kívül, ahol nagyon jó zenei élet van, talán Pécs ki is emelkedik, olyan zenekaroknak hála, mint a 30Y, Kispál és a Borz, Punnany Massif, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Úgy gondolom, nem hátrány egy zenekar számára, ha nem Budapestről indul el, sőt, lehet előny is! Nagyon sok mindent meg lehet tanulni egy vidéki város zenei életén felnőve, amit Pesten nem biztos, hogy megtapasztalhat. A vidéki zenekarok rengeteget turnéznék szerte az országban, mielőtt a budapesti nagy klubok színpadára fel tudnak állni. Ezek a turnéval töltött hónapok, évek olyan hátteret, tapasztalatot adnak egy zenekarnak, ami biztos, hogy az előnyükre válik. Tehát összegezve, szerintem semmilyen hátrányt nem jelent, ha valaki Zalaegerszegen ül le a dobok mögé!

A cikk folytatását IDE kattintva olvashatjátok a zaol.hu-n.