„A zenei karrier olyan, mint egy űrutazás. Akár évtizedekig tarthatunk egy látszólag elérhetetlen cél felé” – vallják az Ivan & The Parazol tagjai, akik egészen Los Angelesig utaztak, hogy jövő tavasszal megjelenő Exotic Post Traumatic című albumukat rögzítsék. A Nr. 1003 című számuk erről az utazásról szól, s arról, vajon mit lehet tenni, ha a zenekar egyik tagja megbetegszik, és el kell engedni, hogy az álmok megvalósuljanak.   

A Nr. 1003 a Los Angeles-i repülőtéren landoló gépeken hallható üdvözlő szöveggel kezdődik. Számos amerikai koncert után ugyanis a zenekar 2017 júniusában, majd idén év elején az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy a kultikus EastWest Stúdióban – ahol többek között Frank Sinatra My Way és Whitney Houston I will always love you című számát, Michael Jackson Thriller vagy a Foo Fighters legutóbbi albumát rögzítették, de a Stones is dolgozott itt a kilencvenes években – vegyék fel negyedik lemezüket. A munkát a Grammy-díjas hangmérnök és zenei producer, Wil Anspach irányította, aki dolgozott már a Red Hot Chilli Peppersszel, a Muse-zal és Justin Timberlake-kel is. Elsőre azt gondolnánk, ez már maga a megvalósult álom, ám a zenekarnak közben valamivel mégis meg kellett küzdenie.

„A Nr. 1003 hidat képez az Ivan & The Parazol eddigi világa és a mostani között. Azt a traumát próbálja feldolgozni, ami a zenekart érte: alapító basszusgitárosunk, Tarnai János egy komoly betegség miatt lassan már két éve nem áll velünk a színpadon. Valahogy a dal is sugallja ezt a lebegést a semmiben. Azt, hogy sokáig nem is tudtuk mi legyen, hogyan kell ezt kezelni… Aki jobban átolvassa a dal szövegét, szerintem meg fogja érteni mire gondolok” – meséli a dalról Vitáris Iván.

A dalhoz készült klipet az egyik legkeresettebb magyar kliprendező, Miki357 készítette: “Egy kortalan hatású klipet szerettünk volna, így 16 milliméteres filmre forgattunk. A dramaturgia alapvetően a dalszövegre épül, de sok képzettársítás van benne, apró utalások, melyek talán csak a sokadik nézés után fejthetők meg igazán. Mivel ez az új album felvezető klipje, az is a célunk volt, hogy a lehető legsokfélébb legyen. A zenekari tagok sem a megszokott módon jelennek meg. Amikor zenélnek, az is sokkal emeltebben van megfogalmazva képileg.”

Az Ivan & The Parazol Exotic Post Traumatic című albuma tavasszal jelenik meg, a lemezbemutató koncert május 3-án lesz az Akvárium Klubban.

Kiemelt kép: Éder Krisztián fotója