Ahogy véget ért a karantén, úgy a srácok is rögtön munkához láttak. Augusztus 13-án az A38 tetőteraszán közösen fog dübörögni a Sorbonne Sexual és a Cataflamingo. Az új albumokról, dalokról kérdeztük őket, és arról, milyen érzés újra közönség előtt zenélni.

Sorbonne Sexual

Ha kiemelhetnétek egy dalt a lemezről, melyik lenne az és miért?

Karádi Gergő: Nehéz egyet kiemelni, hiszen ahogy elkészítettük, egy levegővételnek tűnt az egész, minden dalt nagyon szeretünk erről a lemezről. Ha mégis ki kell emelni dalokat, akkor nekem a Kapcsoló, mert tűpontosan rámutat a létemre és arra, hogy nem kapcsolhatom le azt; Dörőnek a Fák, mert a szöveg régi dalainkból is idéz, így sose felejti el, hogy hová tartozik; Vitinek a Vágáson az istenek, mert bár nem Isten, mégis képes isteni riffeket kitalálni; Balunak pedig a Bécs, mert ez volt tán az első dal együtt, ami úgy igazán zongorásan összeállt.

Egyedi Péter a lemez zenei producere. Milyen volt vele együtt dolgozni?

Peti egy fantasztikus ember és zenész, nemcsak szakmaiságát, de egész szívét belerakta az Amíg álmodikba. Nagyon szépen rálátott arra, hogy a vadhajtásainkat hogyan ollózza ki a formálódó dalainkból, hogy egységesebbé tudjuk gyúrni az anyagot. Nagyon sok demózás előzte meg a stúdióba menetelt, Peti – az ő szavával élve – sokat bindzsizett a dalokkal. Meglett az eredménye.

Az Amíg álmodik szövegében és egy kicsit dallamát tekintve is más, mint a Fáma vagy a Kifutás. Mi inspirált titeket a dalok készültekor? Mit jelent számotokra ez az album?

Mindenképpen meg akartuk haladni saját magunkat, és kicsit árnyalni azt a képet, amit az előző lemezeinkkel kialakítottunk. Sokkal nagyobb volt a szelekció ennél az anyagnál, Peti is sokat segített abban, hogy milyen dalokat válogassunk rá, talán régebben ez volt a gyengeségünk. Ez a lemez a művészeti továbblépést jelenti számunkra.

A három videoklip, amely a koronghoz készült (Kapcsoló, Boldog az, Detenekem) mind teljesen más koncepciót tükröz. Mind a három esetében megvolt az elképzelés, hogy miről fog szólni a klip és hogy milyen képi elemek lesznek benne, vagy ez később alakult ki? Ott voltatok a forgatásokon, vagy volt, aminél inkább a háttérmunkálatokban dolgoztatok?

Mindegyik klipnél részt vettünk a munkálatokban, a kreatív folyamatokban. A videóknál különböző rendezőkkel dolgoztunk, ebben van direkt gesztus is, hiszen nagyon szeretünk különböző művészeti valóságokban létezni, izgalmas emberekkel dolgozni. Minden esetben előre kitaláltuk, hogy mi legyen a koncepció, általában hosszú kreatív munka előzi meg ezeket a forgatásokat.

Augusztus 13-án fogtok fellépni az A38 Tetőteraszán. Van-e koncert előtti rutinotok?

Szerintem mindannyian megpróbálunk rutinból kizárni minden más dolgot és a koncert napján csak arra koncentrálni, hogy egy hiteles lenyomatot tudjunk adni arról, hogy most éppen hol állunk.

Cataflamingo

A karantén alatt hogyan sikerült összehozni a legújabb EP-t? Hogyan zajlottak a próbák (ha voltak) és az utómunkák?

Csiki Áron: A #C1AD1E című kislemezünk hanganyagának alapját egy, végül a karanténhelyzet miatt nem megvalósuló akusztikus koncertre elkészített számlistánk adta. Így amint a koncert lemondásra került, azt gondoltunk, hogy felveszünk párat az átdolgozott dalokból. A próbateremben felvett dalok utómunkái Zsoltnál történtek.

A kislemezen még nem- vagy már megjelent dalok feldolgozása jelenik meg az eredetiektől eltérő formában. Milyen reakciókat, visszajelzéseket kaptatok?

Visszajelzéseket szinte csak a hozzátartozóinktól és a közvetlen környezetünktől kaptunk. Nekik tetszett, de nem nevezném őket teljesen objektív kritikai közegnek, bár remélem, azt is megmondták volna, ha nem értenek egyet ezzel a formátummal.

Milyen érzés volt legelőször fellépni a vírus okozta válság és karantén után?

Az elmaradt próbák és kiesett zenei momentumok okozta feszültség kicsapódásának nevezném, de mindezt felemelő értelemben véve. Nagyon jó érzés volt újra játszani, újra eltökörészni a hangbeálláson és nehéz vasakat cipelni innen-oda, onnan-ide. Remek közönségünk volt, abszolút felvették a koncerthangulatot. Biztos vagyok benne, hogy egy kicsit rosszabb közönséggel elsülhetett volna sokkal kellemetlenebbül is.

Augusztus 13-án lesz a következő fellépésetek az A38 Tetőteraszán a Sorbonne Sexual-lal közösen. Milyen a kapcsolatotok a srácokkal? Hogyan ismerkedtetek meg?

Nincs igazán semmilyen kapcsolatunk a Sorbonne-os srácokkal, talán ezért is olyan magával ragadó ez az egész. Szerintem mindkét zenekarban van egy kis amorf izgatottság a közös koncerttel kapcsolatban. Ez most egy klasszikus „vakrandi” szituáció. Akármi lehet a dologból, de mindenek előtt amire mindenképpen számítani lehet, az egy igen diverzív zenei élmény.

Körülbelül egy éve jelent meg nálunk egy interjú veletek, ahol a hosszú- és rövidtávú céljaitokról kérdezősködtünk. Ezek között a célok között ott voltak az albumok, a zenei megújulás, és az, hogy olyan benyomást tudjatok kelteni az emberekben, hogy emlékezzenek rátok, a dalaitokra. Mit gondoltok, ezek közül egy év alatt mennyi minden valósult meg? Ezek alapján hogyan értékelitek az elmúlt egy évet?

Az elmúlt egy évet nehéz lenne a kitűzött célok tekintetében sikeresnek vagy sikertelennek bélyegezni. Nagyon sok meglepő és tartalmas élményt hozott ez az év, így ezen élmények tükrében a célok is kicsit más színben tűnnek fel, bár azt gondolom, hogy ez egy természetesnek mondható folyamat. Azt hiszem, hogy a jelenleg talán legfontosabbnak tartott rövidtávú célunk egy nagylemez felvétele lenne, és úgy emlékszem, hogy ez egy éve is a megemlített céljaink között volt, viszont sokkal árnyaltabban látom a megvalósításához szükséges feltételeket, és végtére is ezen árnyalatok mentén körvonalazódnak ki az elmúlt egy év valódi értékei. Sikeres és fontos egy év volt a számunkra.

Bandaportrék 17. – Cataflamingo

Sorbonne Sexual Lemezbemutató / A38

Időpont: Augusztus 13. 19:30

Helyszín: A38 Hajó

Menetrend:

19:30 Kapunyitás
19:45  Cataflamingo
20:45 Sorbonne Sexual

Jegyek: https://www.a38.hu/hu/program/1945-sorbonne-sexual-cataflamingo-10001500-ft?fbclid=IwAR2F_GSgww5Jv7eacmUGMDmEGiu9TNk_Uw-7FToU19FHzuG7bYBypMdkZDA

Elővételben: 1000 Ft
A helyszínen: 1500 Ft

Kiemelt kép: a38.hu