Mint mindig, így idén is eseménydús a tél vége, a tavasz eleje a fesztiválok tekintetében: ilyenkor jön ki a legtöbb nagy név, ami miatt érdemes fesztiválokat választani.

Közülük négyet tekintünk át jelenlegi állapotában: rendezés, nevek, színpadok és minden egyéb tekintetében. Ezek a fesztiválok a metált közepes DJ-kkel keverő VOLT, az egyre inkább feltörekvő és pénztárcabarát Strand, a kétarcú Balaton Sound és a meglepően alternatív Sziget lesznek. Ennél sokkal több fesztet lehetne említeni, hiszen lassan minden kisebb fesztivál hoz óriásokat, gondolunk itt a velencei Rita Orára, a Fezen metálkavalkádjára, de a kisvárdai Redfoo és Bassjackers is erősnek hangzik.

VOLT

Mindig a legkorábbi nagyfesztivál, idén is belehúztak; egyesek szerint ez ambivalenciát okoz, a Sziget kistesójaként mégis nagyon-nagyon erős felhozatallal sikerült előrukkolni.

Forrás: petofilive.hu

Lesz Slipknot, amiről szerintem nem is érdemes beszélni, hiszen a VOLT-ot ért csúfolódások, miszerint folyton csak a 2000-es évek óta levezető nagy neveket tudják elhozni, esetükben nem helytállók, sőt idénre a legkeményebb albumot ígérik, ami a turné alatt pár dallal már biztosan felvonul. Sopronba látogat még Slash is, a Black Eyed Peas, a DJ-k közül pedig megemlíteni Martin Solveiget és Robin Schulzot érdemes elsőként. Dicsérendően bántak a kisebb külföldi nevekkel, és a kisebb színpadokra, ha névben nem is, de szórakoztatásban tízpertízes produkciókat hoztak el. Ilyen például a !DelaDap, vagy Habstrakt, de Jan Blomqvist, illetve a Kolektiv Turmstrasse fellépései is sokakat fognak megmozgatni.

A programtábla sok támadást kapott: mindjárt az első napon a Papa Roach és a Slipknot közötti Cypress Hill teljesen érthetetlen, sokan hangot is adtak ezeknek. Az idén rengeteg DJ-t felvonultató VOLT a második színpadra teszi egymás után Solveiget és a Lost Frequencies-t. Ez csak abban az esetben lesz jó döntés, ha nem a tavalyi sátor alá akarják szorítani a kereteket, ahol egy Punnany-n is rengetegen álltak, illetve Robin Schulz erősen basszusos szettje alatt LP-t énekeltetni a szomszédos színpadon talán a legveszélyesebb döntés, ezt hangtechnikailag nehezen lehet eszközölni.

A szervezés sokban nem fog idén sem változni, magyar fellépők százai várhatóak, köztük olyan meglepetésekkel, mint a Ricsárdgír a Petőfi Nagyszínpadon. A kempingezőknek lesz kedvező, hogy földalatti csöveken keresztül egy korszerűbb vízrendszert építenek ki nyárig. Plusz pont a beköltözős napért, ahol a Sopron Színpadon a Kiscsillag is zenél, illetve hajnalban Korda György és Balázs Klári teszi fel az i-re a pontot.

Összegzés: A VOLT idén minden híresztelés ellenére nagyon rendben van, minden évben nem lehet Iron Maiden sem, hazai és külföldi nevekben is erős vállalások vannak, melyek olyan egészet hoznak össze, amely egy maradandó emlékben koronázódik meg.

Balaton Sound

Azt hiszem, butaság lenne kijelenteni, hogy nem világszínvonalú, és simán csak átlagos fesztiválról beszélünk, itthon mégis rengeteg beszólást kapott, csomóan már az Exit fesztivált emlegetik helyette, bár még mindig nem említhető egy lapon a két esemény. Ami kifogásolható, az a fellépők kétarcúsága, na nem mintha ez szomorú lenne, talán az „őssoundosok” morognak a sok rapperen, akik nem mellesleg kegyetlenül jól lettek összeválogatva.

Forrás: starity.hu

MadeinTYO, Buddy, G-Eazy, Denzel Curry, mellettük kettő kétséges arc, az EFOTT-on betliző Sean Paul és a híres számokat alig felmutató Desiigner. Az idei Sound tele lesz olyan fellépőkkel, akik nemcsak tehetségesek, emellett hatalmas bulit is csinálnak. Beszédes az is, hogy az első napon Valentino Khan messze nem számít nagy névnek, illetve Paul Kalkbrenner Elrow színpados fellépése is megmutatja a feszt nagyságát. A fellépők eszméletlenül erősek, a DJ-k közül a kisebb nevek is abszolút verhetetlen lineupot képeznek, és visszatér a jó öreg techno is.

Az árak borsosak, de ennyi napért teljesen elfogadható, inkább a fesztivál területén fogyasztandó alkohol okoz majd maradandó lelki sérüléseket, főleg a kattogással egyenesen arányos koktélok lesznek túlárazva. Okosan lettek a bérlettípusok kitalálva, mindenképpen a leghosszabb időtartamút éri meg beszerezni, hogy aztán hat napra ismét az elektronika fővárosa legyen Zamárdi.

Sziget

Talán az első, ami egy fiatal külföldinek eszébe jut, ha Magyarországról kérdezzük. Nevezhetjük holland kisvárosnak, a sokszínűség fellegvárának, a Sziget meghatározó szereplő világszerte a fesztiválok között, és lassan egy szinten emlegetik a Glastonburyvel, a Downloaddal, egyedül a sokszínűség az, amelyik mindebben hátráltatja, és valószínűleg emiatt sosem lesz a Wacken közelében, amely sokkal tematikusabb, és ezzel a világ összes metálos arcát megnyeri.

Forrás: korkep.sk

A Sziget azonnal robbantott, Ed Sheerannel nyitva már jegyet sem lehet kapni arra a napra. Aztán a lendület rapszodikusan váltakozott, végül eposzi headlinerlista született a rapzene reformerével, Post Malone-nal, The 1975-al, Martin Garrixszel, de végtelenségig lehetne sorolni a gigászokat, ami egy egyszerű keresés után is elérhető. Egyetlen támadási felület a The National lett, ami headlinernek közel sem nevezhető, számunkra ismeretlen zenekar lesz szombat este főműsoridős programfelelőse a Szigetnek.

Ami szembetűnő talán a tavalyiakhoz képest, hogy nagyon elment az alternatív zenét képviselő fellépők irányába a fesztivál, ami önmagában nem gond, csak a sokszínűséget felváltották a kevésbé ismert külföldi fellépők, akik feltörekvőnek néha nehezen nevezhetők. Nem ide tartozik a CHVRCHES, a Kodaline, a már átmeneti lakcímmel rendelkező Tom Odell.

Pluszpont az erős lemezlovasokért: Vini Vicivel, Carnagedzsel, a hajóra rárakott Sigalával. Visszatér a metál meg a rock is a VOLT-ot korábban látogató Of Mice and Men képviseletében, de a nemsokára Akvában koncertező Frank Carter is kilátogat a Hajógyárra.

Az árak viszont már bizonyos, hogy nem magyar pénztárcának készültek. A 100 000 forintos Early Bird jegy is lélektani határ volt már, a kempingjegyekkel együtt pedig röhögve ott lehet hagyni erős havi magyar fizetéseket a Szigeten. De amíg már hónapokkal előre elfogynak napijegyek, az ár mehet feljebb, a show pörög tovább.

Strand

Évekkel ezelőtt körülbelül semmit nem tudtunk a fesztről, mára pedig Jason Derülo és Anne Marie, továbbá Dimitri Vegasék képezik a neveket. A legnagyobb robbanás minden bizonnyal a Strandé volt, hiszen egy mostani VOLT-bérlet ára a Strand VIP-be engedett betekintést a jegyárfordulók előtt.

A VOLT-ról átköltözött a Petőfi Zenei Díj is. A színpadokat tekintve kreatív nevek hiányában egyesről, kettesről, hármasról beszélünk egyelőre, a VOLT-tal párhuzamosan pedig majdnem ugyanazok az elemek vannak, a második színpadnak megfelelő nagysátor például a fényfestéstől eltekintve pontosan ugyanaz volt, és további kisebb színpadoknál is ugyanazokkal a térelemekkel találkoztunk tavaly a két fesztiválon. Ez azoknak, akik mindkét fesztivált látogatják, biztosan csalódás lesz, az egyedi látványvilág elmarad. Viszont a pénztárcabarát fesztivál itt van az összes lényeges magyar fellépővel, pár külföldi óriással, akik már hazajárnak ide.

Ez amúgy megszokássá válik, az olyanok, mint korábban a Prodigy tette, a Hurts volt az, aki Sziget-EFOTT-VOLT kör után ide tökéletes lett volna, viszont ők pont szünetelnek. Így jött a képbe például Steve Aoki is, akit nem kell bemutatni, hiszen tavaly a Limp Bizkit után Fred Durstöt hívta a színpadra, és a helyszínen mixelte meg a leghíresebb számát a zenekarnak. Így elmondhatjuk, hogy biztos megoldásokat választott a Strand; Fluor évekkel korábbi riportjából idézve: “Ha rádobsz egy disznóra, azon is rappelek,”. Ez mindent elmond arról, hogy a buliztatás legjobbjai jönnek, a hangulat pedig garantált. Ha jó nyár végi programot keresünk megmaradt pénztárca-foszlányunknak, aminek maradékát kedvünk lenne elverni, a Strand a lehető legjobb megoldás.

Összegzésképpen talán annyit lehet elmondani, mindenki megtalálja a maga igényeinek megfelelő fesztivált. A legnagyobb tényező a hazai tábornak a pénztárca, és csak utána a fellépők, az inkább élményt nyújtó Művészetek Völgye vagy egy Fishing eltörpül ezek mellett, de nem szabad mellettük sem szó nélkül elmenni. Ezek még alakulhatnak persze, ugyanúgy, ahogy az ország négy óriása kiegészül, és teljes programtáblát ölt, de a lényegi rész adott, ezek alapján már eldöntheti mindenki, hol szeretné megkoronázni 2019 legszebb napjait.

Kiemelt kép: László Mudra –
www.facebook.com/festivalphotographers